din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1945 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Autoritatile judiciare din Romania vor comunica direct cu cele din statele membre UE

Autoritatile judiciare din Romania vor comunica direct cu cele din statele membre UE

  Publicat: 29 Nov 2007       3366 citiri       Sursa: EuroAvocatura  


Incepand cu data de 1 decembrie 2007 vor intra in vigoare, pe teritoriul Romaniei, Conventia din 29 mai 2000 privind asistenta judiciara reciproca in materie penala intre statele membre ale Uniunii Europene si Protocolul aditional la aceasta, din 16 octombrie 2001, se arata intr-un comunicat al Ministerului Justitiei.

Situatie care consta in indeplinirea, potrivit cerintelor legii, a actelor de chemare a persoanelor interesate in fata organului de jurisdictie ori a organelor de urmarire penala.
Este organul judiciar ce face parte din structura Ministerului Public, incadrat cu procurori care exercita atributiile ce revin acestui minister.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Activitate desfasurata de organele de urmarire penala
Este un acord incheiat in scris intre subiectele de drept international si guvernat de dreptul international, incheiat in scopul de a produce efecte juridice si consemnat intr-un instrument unic sau, in doua sau mai multe instrumente conexe, oricare ar fi denumirea sa.
Actiune diplomatica prin care un stat accepta prevederile unui tratat international, obligandu-se sa le respecte
(UE). Fondata la 1 ianuarie 1993 prin aplicarea Tratatului de la Maastricht , Uniunea Europeana (UE) preia initiativa constructiei europene de la Comunitatea Economica Europeana (CEE).
Intrarea in vigoare pentru tara noastra a acestor instrumente juridice ale Uniunii Europene constituie un nou pas spre integrarea deplina a Romaniei in spatiul judiciar comun european.

Astfel, autoritatile judiciare din Romania vor putea stabili un contact direct cu cele din alte state membre ale Uniunii Europene in ceea ce priveste transmiterea cererilor de asistenta judiciara si comunicarea prin posta, direct catre destinatar, a actelor de procedura .

Totodata, Conventia privind asistenta judiciara reciproca in materie penala intre statele membre ale Uniunii Europene reglementeaza forme moderne de asistenta judiciara, precum audierile prin videoconferinta, anchetele sub acoperire, livrarile supravegheate, interceptarile de telecomunicatii. Protocolul aditional extinde aria de aplicare a Conventiei la informatiile privind conturile bancare.

De asemenea, Conventia vine in sprijinul judecatorilor si procurorilor, care, pentru cele mai multe dintre categoriile de cereri de asistenta judiciara, vor putea comunica direct cu autoritatile judiciare din alte state membre, care sunt parte la acest instrument, fara a mai fi necesara intermedierea autoritatii centrale (Ministerul Justitiei - in faza de judecata si de executare/ Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - in faza de cercetare si urmarire penala).

Romania a devenit parte la Conventie si Protocol in temeiul art. 3 alin. 3) din Actul de aderare, parte integranta din Tratatul de aderare a Romaniei si a Bulgariei la Uniunea Europeana , data intrarii in vigoare pentru Romania fiind stabilita prin Decizia Consiliului nr. 2007/63/CE din 8 noiembrie 2007, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 307 din 24 noiembrie 2007.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...