din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1645 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Parchetul de pe langa Judecatoria Topoloveni - Trimitere in judecata pentru culpa medicala

Parchetul de pe langa Judecatoria Topoloveni - Trimitere in judecata pentru culpa medicala

  Publicat: 08 Nov 2011       3544 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Este organul judiciar ce face parte din structura Ministerului Public, incadrat cu procurori care exercita atributiile ce revin acestui minister.
Reglementata in cap. IV, t. I, C. proc. pen., partea speciala, consta in inaintarea instantei de judecata competente a doasrului de cercetare penala,
Procurori ai Parchetul de pe langa Judecatoria Topoloveni au dispus, prin rechizitoriu, trimiterea in judecata a inculpatului NURCIU MIHAI sub aspectul savarsirii infractiunii de ucidere din culpa, in conditiile unei culpe medicale.

Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Din punctul de vedere al resurselor umane, o persoana care conduce o institutie, o intreprindere, o publicatie etc. sau un sector al acestora; functie detinuta de aceasta persoana.
1. Persoana fizica sau juridica ce sufera un prejudiciu sau o vatamare a drepturilor sale prin fapta ilicita a unei alte persoane si care este indreptatita sa
Orice persoana fizica sau juridica a carei activitate profesionala consta in a pune la dispozitie comerciantului una sau mai multe tehnici de comunicatie la distanta.
1. Persoana fizica sau juridica ce sufera un prejudiciu sau o vatamare a drepturilor sale prin fapta ilicita a unei alte persoane si care este indreptatita sa
Prevazut in sectiunea II, cap. II., t. I, C. proc. pen., partea generala
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Prevazut in sectiunea II, cap. II., t. I, C. proc. pen., partea generala
Sustinerile si punctele de vedere ale partilor si procurorului exprimate in cursul procesului penal cu privire la solutionarea cauzei deduse judecatii.
Ansamblul atributiilor stabilite de lege, care confera autoritatilor si institutiilor administratiei publice drepturi si obligatii de a desfasura,

Probatoriul administrat in cauza, pe parcursul urmaririi penale, a relevat faptul ca la data de 28.07.2008, inculpatul (medic in cadrul Spitalului Calinesti, medic primar in specialitatea obstetrica - ginecologie si de asemenea, director medical) a efectuat o operatie chirurgicala de cezariana, in urma careia mama nou nascutului a decedat.

Astfel, victima G. E.C (in varsta de 28 de ani) fusese internata la Spitalul ``Dr. I. Craciun`` - Calinesti, cu diagnosticul la internare ``sarcina 38 saptamani, fat viu``. La aceeasi data, la ora 0800, gravida a fost admisa in sala de nasteri unde a fost efectuata, de catre inculpat, operatia de cezariana pentru ``fat pretios (fertilizare in vitro)``, extragandu-se un fat viu, de sex feminin, in greutate de 3200 gr., fara accidente sau incidente in timpul actului operator .

Intrucat evolutia postoperatorie a fost favorabila, victima a fost externata, insa, in seara zilei de 01.08.2008, aceasta l-a contactat telefonic pe inculpat (care era si medicul curant) si i-a comunicat acestuia ca nu se simte bine si, la aceeasi data a fost reinternata.

In dimineata zilei de 03.08.2008 a intervenit o inrautatire a starii generale, prin scaderea accentuata a tensiunii arteriale cat si prin aparitia unui edem la peretele abdominal, in zona plagii operatorii, cu echimoze tegumentare la acest nivel.

Fata de aceasta simptomatologie, inculpatul Nurciu Mihai a decis reinterventia chirurgicala in urgenta, ocazie cu care s-a constatat existenta unui edem masiv si induratie in tesuturi celula-adipos subcutanat. Dupa aceasta reinterventie chirurgicala, evolutia victimei a fost stabila pentru o scurta perioada de timp (cca. 9 ore), dupa care au aparut tulburari insemnate ale statusului hemodinamic. Starea grava a pacientei l-a determinat pe inculpat sa solicite transferarea la Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti, unde a fost internata, la data de 04.08.2008, cu diagnosticul ``stare toxico-septica`` dupa cezariana, cu disfunctie multipla de organe. Dupa aceasta noua interventie chirurgicala, starea pacientei a continuat sa se deterioreze, intervenind un stop cardiac, imposibil de resuscitat.

Prin raportul medico-legal de necropsie, intocmit de I.N.M.L. Mina Minovici, s-a concluzionat ca afectiunea care a dus la decesul victimei a debutat dupa nastere, anterior interventiei chirurgicale efectuata la Spitalul Universitar Bucuresti. S-a mai retinut ca, in conditiile in care investigarea clinica si paraclinica ar fi fost efectuata in timp util la Spitalul Calinesti, ar fi putut oferi elemente necesare stabilirii diagnosticului corect si initierii unor masuri terapeutice adecvate care ar fi oferit pacientei sanse de supravietuire. Aceste concluzii sunt fundamentate pe imprejurarea ca decesul victimei G. E.C., in varsta de 28 de ani, s-a datorat unei stari septice cu punct de plecare genital, cu peritonita generalizata consecutiva si in urma evolutiei unei endomiometripe acute supurative postoperatie cezariana.

Dosarul cauzei a fost trimis, spre competenta solutionare, Judecatoriei Topoloveni.



Citeşte mai multe despre:    Malpraxis    Culpa medicala    Parchetul de pe langa Judecatoria Topoloveni    Judecatoria Topoloveni

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

INPPA: Temele dezbaterilor din 23 februarie 2, 9 si 16 martie 2017
20 Feb 2017 | 1605

INPPA: Temele dezbaterilor din 26 ianuarie, 2, 9 si 16 februarie 2017
21 Jan 2017 | 1289

Legea care diminua raspunderea penala a medicilor a fost trimisa spre reexaminare
15 Jul 2014 | 1690

Ministerul Sanatatii a lansat in dezbatere publica proiectul de lege ref. malpraxisul medical
03 Oct 2013 | 1641

Seminar international "Malpraxisul medical si raspunderea profesionala"
28 Sep 2012 | 3073

Reglementari noi la capitolul malpraxis in viitoarea Lege a Sanatatii
16 Jul 2012 | 2060



Articole Juridice

Mediere obligatorie versus mediere facultativa
Sursa: EuroAvocatura.ro

Incriminarea agresiunilor asupra fatului in Noul Cod Penal (art. 199 - 200)
Sursa: EuroAvocatura.ro | Av. Marius-Catalin Predut

Jurisprudenţă

CEDO: Marciulescu si Neacsu impotriva Romaniei. Dreptul la viata
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Ordonanta presedintiala impotriva deciziilor angajatorului este admisibila in considerarea principiului stabilitatii in munca
Pronuntaţă de: Tribunalul Braila Sectia I Civila, Sentinta civila nr. 120/2017, in sedinta publica din 3 martie 2017

Malpraxis. Actiune in despagubiri intemeiata pe dispozitiile Legii nr. 95/2006. Instanta competenta material
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia I civila, decizia nr. 578 din 19 februarie 2014

Acord de mediere investit cu formula executorie. Partaj bunuri dobandite in timpul casatoriei desfacute prin divort
Pronuntaţă de: Judecatoria Targoviste, Sentinta civila nr. 827 din 28.02.2011