din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1689 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Comisari in cadrul Garzii Financiare trimisi in judecata pentru luare de mita si fals intelectual

Comisari in cadrul Garzii Financiare trimisi in judecata pentru luare de mita si fals intelectual

  Publicat: 23 Nov 2011       2433 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Reglementata in cap. IV, t. I, C. proc. pen., partea speciala, consta in inaintarea instantei de judecata competente a doasrului de cercetare penala,
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie � Serviciul Teritorial Bacau au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

Este fapta ce prezinta pericol social, care a fost savarsita cu vinovatie si este prevazuta de legea penala.
Teodor Bals (* 1790 - d 1857) a fost caimacam (loctiitor) la conducerea Moldovei intre 26 iunie 1856 si martie 1857.
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
In materie civila, Codul de procedura civila prevede, alaturi de poprirea asiguratoare, inca doua masuri asiguratorii, si anume: sechestrul asigurator si sechestrul judiciar.
Subiect al raportului juridic de asigurare, caruia, in ipoteza producerii riscului asigurat, ii revine obligatia
Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
Se naste la Bobota, in judetul Salaj. Fiul protopopului greco-catolic, Valentin Coposu si al Aureliei, nascuta Anceanu.
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Privare de libertate a unei persoane prin arestarea sa.Arestare preventiva,
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Potrivit dispozitiilor procesual penale, invinuitul dau inculpatul nu este obligat sa probeze nevinovatia sa,

NISTOR CONSTANTIN, comisar sef in cadrul Garzii Financiare - Sectia Judeteana Neamt pana la data de 29.09.2011, ENASOAIE GHEORGHE si ANTONIE CORNELIU, ambii comisari in cadrul Garzii Financiare - Sectia Judeteana Neamt, toti in stare de arest preventiv, in sarcina carora s-au retinut urmatoarele infractiuni:
- doua infractiuni de luare de mita, ambele in forma continuata si
- fals intelectual, in forma continuata;

TIFUI PETRU, PINTILIE DUMITRU, VADANA CONSTANTIN, CHIRILA ALEXANDRU TEODOR, SCRIPCARU VASILE, TODIREL TEODOR, LEBADA BOGDAN-CONSTANTIN, BROASCA DANIELA, CIOBANU PETRICA, SESCU IOSIF, CIOBANU ION-MARINEL, GHELASA DUMITRU si BUZDUGAN VASILE-ALIN, toti reprezentanti ai unor societati comerciale din judetul Neamt, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de dare de mita.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

La data de 29 septembrie 2011, inculpatii Nistor Constantin, Enasoaie Gheorghe si Antonie Corneliu, in calitate de comisar sef, respectiv comisari in cadrul Garzii Financiare Neamt, cu ocazia efectuarii unui control de specialitate, au primit suma totala de 4.010 lei, cu titlu de mita, de la inculpatii Ghelasa Dumitru, Tifui Petru, Pintilie Dumitru, Vadana Constantin, Chirila Alexandru, Scripcaru Vasile si Todirel Teodor . Banii au fost primiti in scopul favorizarii firmelor reprezentate de inculpatii care au dat banii, respectiv pentru a efectua un control formal, pentru a nu constata toate neregulile sesizate, pentru a aplica amenzi contraventionale minime cat si pentru a fi anuntati cu privire la alte controale planificate.
De asemenea, in acelasi scop si in aceeasi calitate, la data de 11 august 2011, inculpatii Nistor Constantin si Enasoaie Gheorghe au primit de la inculpatii Lebada Bogdan-Constantin, Broasca Daniela, Ciobanu Petrica si Sescu Iosif, reprezentanti ai unor societati comerciale din orasul Roman, judetul Neamt, suma de 900 de lei si foloase materiale in valoare de aproximativ 245 lei.
La data de 4 august 2011, inculpatii Nistor Constantin si Enasoaie Gheorghe au primit de la inculpatul Buzdugan Vasile-Alin suma de 1.000 lei pentru ca, in calitatea lor de comisari la Garda Financiara, sa favorizeze firma lui Buzdugan Vasile-Alin.
In mod similar, la data de 9 septembrie 2011, Enasoaie Gheorghe si Antonie Corneliu au primit de la inculpatul Ciobanu Ion - Marinel suma de 1.000 lei in scopul mentionat mai sus.
Pentru a ascunde faptele de coruptie descrise mai sus, in perioada iulie - 29 septembrie 2011, inculpatii Nistor Constantin, Enasoaie Gheorghe si Antonie Corneliu au falsificat documentele pe care le-au intocmit cu ocazia controalelor efectuate in zilele in care au primit banii (procesele verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor si inscrisurile aferente) in care au consemnat date nereale cu privire la neregulile constatate la momentul controlului.

In vederea confiscarii, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra unor sume de bani apartinand inculpatilor Nistor Constantin, Enasoaie Gheorghe si Antonie Corneliu .

La data de 30 septembrie 2011, Tribunalul Bacau a dispus arestarea preventiva a inculpatilor Nistor Constantin, Enasoaie Gheorghe si Antonie Corneliu pentru 29 de zile (comunicatul nr. 591/VIII/3 din data de 30 septembrie 2011), masura ce a fost prelungita ulterior.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Neamt.

Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.



Citeşte mai multe despre:    Fals intelectual    Luare de mita    Garda Financiara    Trimitere in judecata    Arestare preventiva    DNA    Tribunalul Neamt

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Sinteza cauzelor finalizate de procurorii anticoruptie in luna iulie 2017, altele decat cele deja mediatizate
15 Aug 2017 | 2742

Sinteza a cauzelor finalizate de procurorii DNA in luna februarie 2017, altele decat cele deja mediatizate
12 Mar 2017 | 1512

ICCJ. Dezlegare chestiune de drept - art. 7 alin. 1 din Legea nr. 78/2000
04 Mar 2017 | 1375

ICCJ. Decizie privind infractiunea de luare de mita - art. 7 alin. (1) din Legea nr. 78/2000
28 Jan 2017 | 1356

Cauzele finalizate de procurorii DNA in luna decembrie 2016, avand ca obiect infractiuni de fraudare a fondurilor europene, altele decat cele deja mediatizate
11 Jan 2017 | 2850

Cauzele finalizate de procurorii DNA in luna decembrie 2016, altele decat cele deja mediatizate
10 Jan 2017 | 2348



Articole Juridice

Introducerea partii responsabile civilmente in procesul penal dupa finalizarea procedurii de camera preliminara - neconstitutionalitate
Sursa: Av. Andrei Gheorghe Gherasim

Infractiunile de coruptie in Noul Cod Penal (art. 288 - 294)
Sursa: EuroAvocatura.ro | Av. Marius-Catalin Predut

Falsurile in inscrisuri in Noul Cod Penal (art. 324 - 332)
Sursa: EuroAvocatura.ro | Av. Marius-Catalin Predut

Judecatorul Sindic, subiect al infractiunii de remuneratie injusta
Sursa: PNA.ro | Autor: Dorin Ciuncan

Jurisprudenţă

CEDO: Marilena Carmen-Popa impotriva Romaniei. Proces echitabil
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Teren vandut in baza unui titlu constatat nul. Actiune in restituirea pretului. Prescriptia dreptului material la actiune
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia I civila, decizia nr. 961 din 27 mai 2020

Lipsa caracterului penal al faptei, raportata la valoarea derizorie a folosului obtinut
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 29/RC/2020

ICCJ. Fals in inscrisuri sub semnatura privata. Continutul infractiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - ICCJ