din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2219 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Albanezii din Kosovo preiau controlul regiunii de la Administratia ONU dupa ce noua Constitutie a intrat in vigoare

Albanezii din Kosovo preiau controlul regiunii de la Administratia ONU dupa ce noua Constitutie a intrat in vigoare

  Publicat: 16 Jun 2008       1867 citiri       Sursa: HotNews.ro  


Legea suprema a unui stat care reglementeaza relatiile sociale fundamentale privind instaurarea, mentinerea si exercitarea puterii
O noua Constitutie a intrat in vigoare in Kosovo, dupa ce provincia si-a declarat independenta fata de Serbia, la 17 februarie.

Legea suprema a unui stat care reglementeaza relatiile sociale fundamentale privind instaurarea, mentinerea si exercitarea puterii
Sunt participanti in procesul penal, alaturi de parti si organele judiciare. Persoanele sunt martorii, experti, interpretii, traducatorii, substituitii procesuali etc.
Inscris oficial sau particular prin care se atesta recunoasterea unui drept, o obligatie sau un fapt.
Semne utilizate de intreprinderi, de fabrici, de comert sau de servici, pentru a deosebi produsele, lucrarile si serviciile lor de cele identice sau similare ale altor intreprinderi si pentru a stimula imbunatatirea calitatii produselor, lucrarilor si serviciilor.
Institutie specializata a statului din structura M.A.I., a carei organizare si functionare este reglementata prin lege organica.
Este acea imprejurare ce intervine in desfasurarea procesului civil, de natura sa aduca modificari cu privire la cadrul litigiului sau cu privire la instanta sesizata, precum:
Potrivit documentului, guvernul de la Pristina va prelua o mare parte din puterile detinute pana in prezent in zona de catre Natiunile Unite. "Vointa poporului din Kosovo si prevederile planului Ahtisaari sunt incluse in Constitutie", a afirmat vicepremierul Hajredin Kuci. Oficialul albanez s-a referit la planul pus la punct de fostul trimis al ONU in regiune, Martti Ahtisaari, care prevede descentralizarea Kosovo precum si autonomie considerabila pentru etnicii sarbi din regiune.

Kuci a afirmat ca noua Constitutie a fost realizata pentru "statul modern, democratic si suveran sub supraveghere internationala".

Uniunea Europeana va trimite o misiune civila in zona, formata din 2.200 de persoane . EULEX trebuia sa-si inceapa activitatea la sfarsitul acestei saptamani insa Rusia a blocat deplasarea observatorilor. Moscova solicita aprobarea Consiliului de Securitate al ONU pentru misiunea UE. Acest lucru a impiedicat, de asemenea, retragerea personalului ONU din regiune.


Serbia nu recunoaste documentul

Presedintele Serbiei, Boris Tadic, a declarat ca Serbia nu accepta proclamarea Constitutiei Kosovo ca un act juridic si a anuntat ca Belgradul va solicita continuarea negocierilor referitoare la viitorul provinciei. "Aceasta va fi strategia noastra si vom sustine ca proclamarea independentei statului Kosovo-Metohija este ilegala", a spus Tadic. El a subliniat ca intrarea in vigoare a Constitutiei Kosovo reprezinta un eveniment politic ce are consecinte nefaste si ca acest document pentru Serbia nu e valabil.

Pentru a nu provoca minoritatea sarba, intrarea in vigoare a Constitutiei Kosovo nu a fost sarbatorita oficial. Guvernul de la Pristina se va reuni in aceasta dupa-amiaza intr-o ceremonie restransa pentru a marca evenimentul.

Intrarea in vigoare a Constitutiei Kosovo, produsa la miezul noptii de sambata spre duiminica, a venit pe fundalul violentelor inregistrate sambata in Mitrovita. O persoana inarmata a atacat un post de politie din oras. Atacatorul si un politist au fost raniti in incident . BBC nu precizeaza daca atacul s-a petrecut in partea sarba sau in cea albaneza a localitatii.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...