din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1959 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Comisia Europeana a propus instituirea Sistemului european de supraveghere a frontierelor (EUROSUR)

Comisia Europeana a propus instituirea Sistemului european de supraveghere a frontierelor (EUROSUR)

  Publicat: 12 Dec 2011       2384 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Comisia Europeana a propus instituirea unui Sistem european de supraveghere a frontierelor (EUROSUR), cu scopul de a creste/spori coordonarea in statele membre si intre acestea, pentru a preveni si a combate cazurile/formele grave de criminalitate, cum ar fi traficul de droguri si traficul de persoane, si pentru a reduce numarul, inacceptabil de mare, de pierderi de vieti omenesti din randul migrantilor care incearca sa ajunga in Europa pe mare.

Reprezinta o circumstanta atenuanta cand infractiunea a fost savarsita sub stapanirea unei puternice tulburari sau emotii,
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Institutie specializata a statului din structura M.A.I., a carei organizare si functionare este reglementata prin lege organica.
Parlamentul European reprezinta cele 453 milioane de cetateni ai Statelor Membre ale Uniunii Europene. Este singura institutie Uniunii care este aleasa direct de catre cetateni si joaca un rol politic in crestere in cadrul Uniunii Europene.
Consiliul European este termenul folosit pentru a denumi intalnirile periodice ale Sefilor de stat sau de guvern din statele membre ale Uniunii Europene.
(Acord si Conventie). Prin Acordul semnat la Schengen la data de 14 iunie 1985, Belgia, Franta, Germania, Luxemburg si Olanda au convenit sa renunte treptat la controlul la frontierele comune si sa introduca libera circulatie pentru toti cetatenii statelor membre semnatare, ai altor state membre sau ai unor terte tari.

In cadrul mecanismului EUROSUR, autoritatile statelor membre responsabile de supravegherea frontierelor (politistii de frontiera, paza de coasta, politia, vamesii si marina (militara)) vor putea face schimb de informatii operationale si vor coopera unele cu altele/intre ele, cu Frontex si cu tarile vecine. Intensificarea schimbului de informatii si utilizarea tehnologiilor moderne de supraveghere introduse de EUROSUR pot fi, de asemenea, vitale pentru salvarea vietii migrantilor care incearca sa ajunga la tarmurile/pe coastele statelor membre ale UE in ambarcatiuni mici si neadecvate pentru navigatia pe mare, a caror depistare este foarte dificila.

``EUROSUR va contribui la detectarea si combaterea activitatilor retelelor infractionale si va constitui un instrument esential pentru salvarea migrantilor care isi risca viata atunci cand incerca sa ajunga pe tarmurile/coastele UE,`` a declarat Cecilia MalmstrA�m, comisarul pentru afaceri interne. ``Noul sistem va contribui la o gestionare integrata a frontierelor, asigurand in acelasi timp respectarea drepturilor fundamentale, a protectiei datelor si a principiului nereturnarii.``

Schimbul de informatii in cadrul EUUROSUR se va face sub forma unor ``imagini ale situatiei``, care pot fi descrise ca interfete grafice care prezinta date, informatii si date operative secrete. Aceste imagini ale situatiei vor fi stabilite la nivel national si european si vor fi structurate in mod similar pentru a facilita fluxul de informatii intre ele. Pentru a imbunatati capacitatea de detectare a vaselor mici, Frontex va crea, de asemenea, un serviciu pentru aplicarea in comun a instrumentelor de supraveghere, care combina, printre altele, imagini obtinute prin satelit cu informatii provenite de la sistemele de raportare ale navelor.

Acest lucru va creste posibilitatea identificarii si depistarii/urmaririi rutelor utilizate de retelele infractionale. Faptul ca traficantii folosesc in prezent ambarcatiuni de mici dimensiuni din lemn si din fibra de sticla pentru traficul de persoane si de droguri ilicite reprezinta o provocare majora pentru autoritatile de aplicare a legii, deoarece detectarea, identificarea si urmarirea unor astfel de ambarcatiuni de mici dimensiuni in largul marii sunt extrem de dificile.

In prezent, in unele state membre, sunt implicate direct in supravegherea frontierelor maritime pana la sase autoritati diferite, uneori existand sisteme paralele de supraveghere, fara norme si fluxuri clare de lucru pentru cooperarea si schimbul de informatii intre ele. Mai mult, in domeniul supravegherii frontierelor, nu este vorba doar de o lipsa de coordonare in interiorul unor state membre, dar si intre statele membre, din cauza absentei unor proceduri, retele sau canale de comunicare adecvate pentru schimbul de informatii.

EUROSUR va sprijini schimbul de informatii si cooperarea intre autoritatile de control al frontierelor ale statelor membre, precum si cu Frontex. In acest scop, fiecare stat membru cu frontiere externe terestre si maritime va trebui sa infiinteze un centru national de coordonare pentru supravegherea frontierelor, care va face schimb de informatii cu alte centre nationale de coordonare si cu Frontex, printr-o retea de comunicatii protejata.

In 2008, Comisia a adoptat o comunicare ce analizeaza oportunitatea crearii unui sistem european de supraveghere a frontierelor (EUROSUR) si a stabilit o foaie de parcurs pentru dezvoltarea, testarea si punerea in aplicare a sistemului (MEMO/08/86).

In consecinta, statele membre infiinteaza in prezent centre nationale de coordonare pentru supravegherea frontierelor, care vor constitui puncte unice de contact pentru schimbul de date, de informatii si de date operative secrete in timp real intre politistii de frontiera, paza de coasta, politie si alte autoritati nationale, precum si cu Frontex si cu alte centre nationale de coordonare.

In noiembrie 2011, Frontex s-a interconectat, pe baza unor proiecte-pilot, cu primele sase centre nationale de coordonare1, prin intermediul unei retele de comunicatii protejate. Celelalte centre nationale de coordonare din statele membre vor fi conectate in perioada 2012 -2013.

Impreuna cu statele membre si cu alte agentii ale UE, Frontex dezvolta in prezent celelalte componente ale EUROSUR, care se concentreaza in special pe detectarea vaselor de mici dimensiuni, utilizate pentru traficul de persoane si de droguri.

Regulamentul propus astazi urmeaza sa fie discutat de catre Parlamentul European si Consiliu, pentru ca EUROSUR sa devina operational pana la sfarsitul anului 2013.

Prioritatea acordata EUROSUR a fost confirmata de Consiliul European din iunie 2011, care a cerut ca dezvoltarea sistemului sa continue, fiind considerata o prioritate, pentru ca sistemul sa devina operational pana in 2013 (IP/11/781).

Prezentul regulament face parte din sistemul integrat de gestionare a frontierelor externe si din Strategia de securitate interna a UE (IP/10/1535 si MEMO/10/598).

Pentru a imbunatati controlul frontierelor externe, Comisia a propus deja consolidarea guvernantei globale a spatiului Schengen (pentru ``pachetul Schengen``, a se vedea IP/11/1036 si MEMO/11/606) si instituirea unei gestionari mai moderne si mai eficiente a fluxurilor de pasageri la frontierele sale externe (pentru initiativa ``Frontiere inteligente``, a se vedea IP/11/1234 si MEMO/11/728).



Citeşte mai multe despre:    Comisia European    Sistemul european de supraveghere a frontierelor    EUROSUR    Frontex

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CJUE impune sanctiuni financiare Romaniei pentru ca nu a inchis depozite de deseuri neautorizate
15 Dec 2023 | 440

Comisia Europeana: Liniile Directoare privind lucratorii sezonieri in contextul pandemiei COVID-19
23 Jul 2020 | 1399

Consiliul Concurentei: Companiile pot actiona coordonat astfel incat sa evite deficitul de produse esentiale
23 Mar 2020 | 1087

Romania va avea cel putin un hub de inovare digitala cu grad ridicat de specializare in inteligenta artificiala
20 Feb 2020 | 1005

CE lanseaza o noua cerere de candidaturi pentru permisele de calatorie DiscoverEU
25 Nov 2019 | 1551

MFP a publicat, spre dezbatere publica, un proiect de lege pentru modificarea Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto
23 Sep 2019 | 1460



Articole Juridice

Fenomenul muncii subdeclarate. Reglementare si probleme practice
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Un medicament care se elibereaza fara prescriptie medicala intr-un stat membru nu poate fi comercializat in alt stat membru decat daca acesta din urma a autorizat la randul sau introducerea sa pe piata
Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Ce sunt locurile de munca ecologice?
Sursa: EuroAvocatura.ro

E-sanatatea si securitatea in munca pe piata unica digitala
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

Contract de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu apa si canalizare incheiat intre o asociatie intercomunitara de dezvoltare a serviciilor publice de apa-canal si un operator. Aderarea unei unitati administrativ teritoriale la asociatie. Aplicarea dispozitiilor legale privind stabilirea redeventei
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Contencios administrativ si fiscal, Decizia nr. 626/30.07.2020

Fonduri europene. Evaluarea gresita a proiectului de catre autoritatea de finantare. Stabilirea unor limite de cheltuieli cu depasirea plafoanelor maximale stabilite in Ghidul solicitantului
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia de contencios administrativ si fiscal, decizia nr. 5636 din 30 octombrie 2020

Discriminare directa sau tratament diferentiat, justificat si rezonabil
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Sentinta civila nr. 39 din data de 17.01.2020

Perioada petrecuta in consemn la dispozitia si la sediul angajatorului. Timp de lucru
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Craiova - Decizia civila nr. 2777 din data de 23.11.2019