din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1954 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Angajatorii si angajatii din Ungaria platesc cele mai mari taxe catre stat pentru contractele de munca

Angajatorii si angajatii din Ungaria platesc cele mai mari taxe catre stat pentru contractele de munca

  Publicat: 17 Dec 2011       2812 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Ungaria este tara din Europa de Sud-Est in care atat angajatorul, cat si angajatul platesc cele mai mari taxe catre stat aferente contractului de munca, acestea depasind, in medie, cumulat, dublul salariului net.

Unitate economica autonoma de productie, de constructii, de circulatia marfurilor, de transporturi
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca.
Denumire data monedei unice europene.
Persoana care, in schimbul muncii, primeste un salariu.
Denumire data monedei unice europene.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Clasificarea activitatilor din economia nationala.
Suma de bani din venitul unei persoane fizice sau juridice varsata la bugetul statului sau la bugetele locale in virtutea unei legi care prevede acest lucru.
Persoana care, in schimbul muncii, primeste un salariu.
Impozitele pe venit sunt acele impozite la care platitorul (una si acceesi persoana cu suportatorul) sunt persoana fizica sau juridica care realizeaza venit.
Persoana juridica sau persoana fizica cu sediul, respectiv domiciliul, in Romania ori sucursala, filiala, agentia, reprezentanta din Romania a unei persoane juridice straine cu sediul in strainatate, autorizata potrivit legii, care incadreaza forta de munca in conditiile legii.
Persoana care, in schimbul muncii, primeste un salariu.
Impozitele pe venit sunt acele impozite la care platitorul (una si acceesi persoana cu suportatorul) sunt persoana fizica sau juridica care realizeaza venit.
Art. 87 TCE (versiunea consolidata) stipuleaza ca, exceptand situatiile expres prevazute in Tratat, orice fel de ajutor acordat de catre un stat membru, sau prin intermediul resurselor statului, este incompatibil cu Piata Interna comunitara daca distorsioneaza concurenta favorizand unele intreprinderi sau productia anumitor bunuri si afecteaza comertul intre statele membre.
Unitate economica autonoma de productie, de constructii, de circulatia marfurilor, de transporturi
Notiunea Stat de drept este, in general, utilizata pentru a sublinia diferentele existente intre regimurile democratice si regimurile autoritare (dictatoriale).
Din punctul de vedere al resurselor umane, o persoana care conduce o institutie, o intreprindere, o publicatie etc. sau un sector al acestora; functie detinuta de aceasta persoana.
Unitate economica autonoma de productie, de constructii, de circulatia marfurilor, de transporturi
Ansamblu de conditii si elemente naturale qle Terrei: aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale �n interactiune cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv valorile materiale si spirituale.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Unitate economica autonoma de productie, de constructii, de circulatia marfurilor, de transporturi

Aceasta este principala concluzie a studiului "Nivelul de contributii datorate statului in Europa Centrala si de Est", realizat de catre Accace in lunile noiembrie si decembrie in sase tari din regiune: Romania, Cehia, Ungaria, Bulgaria, Polonia si Slovacia. Obiectivul acestui studiu este de a arata unde se afla Romania pe piata muncii, din punctul de vedere al taxelor, in contextul in care la nivelul Uniunii Europene se incearca o coordonare si echilibrare a diferitelor sisteme de munca .
Pentru compararea valorii taxelor datorate catre stat in cazul contractelor individuale de munca, in toate tarile analizate, s-a luat in calcul un salariu net de 1.000 de euro. Raportat la aceasta valoare, Ungaria este tara in care se platesc cele mai mari contributii - pentru un angajat cu salariul net de o mie de euro, statul primeste contributii de peste 2.000 de euro (207%). Ungaria este urmata, cu valori apropiate, de catre Romania (182% din salariul net), Cehia (181%) si Slovacia (180%). Un volum substantial mai mic de contributii este platit in cazul Poloniei (168%) si Bulgariei (143%).
Primele trei tari cu cele mai ridicate contributii din partea angajatului sunt: Ungaria (60,82%), Romania (42,57%) si Polonia (41,40%), in timp ce primele trei tari cu cele mai ridicate contributii din partea angajatorului sunt: Cehia (46,58%), Ungaria (45,83%) si Slovacia (45,78%).
Principalul element ce poate duce la variatii in procentele mentionate este contributia la fondul de accidente in tari precum Romania, Cehia si Polonia, care au stabilite procentele aferente in functie de codul CAEN al companiilor. Alte conditii specifice se intalnesc in Bulgaria, unde contributiile sociale pot creste cu pana la 2,5% in cazul persoanelor nascute inainte de 1960, si Ungaria, al carei impozit poate ajunge la 27%.
Intr-un top al tarilor privind numarul total de contributii (angajat si angajator), Romania ocupa primul loc (10), urmata, la egalitate, de Ungaria si Bulgaria (8).
In ceea ce priveste tipul celor mai ridicate contributii catre stat, cumulate la nivelul tuturor celor sase tari analizate, primele trei sunt asigurarile sociale platite de catre compania angajatoare, impozitul pe venit, datorat de catre angajat, si asigurarile sociale suportate de asemenea de catre angajat. In toate tarile, contributiile sociale aferente companiei sunt cele mai ridicate, singura exceptie fiind Bulgaria, unde impozitul pe venit este mai ridicat. In Romania, cele mai ridicate contributii pe care un angajator trebuie sa le plateasca sunt asigurarile sociale si sanatatea, iar pentru angajat impozitul pe venit si contributiile sociale.
``Pentru investitorii care cauta piete noi in care sa se dezvolte in regiune si vor o analiza macro concludenta a pietei muncii, acest tip de studiu este de un real ajutor . Cu atat mai mult, cu cat Europa Centrala si de Est cunoaste o dinamica aparte si variatii foarte mari de la stat la stat . Vorbind despre Romania, acest studiu arata ca aici exista cel mai echilibrat raport angajat-angajator la nivel de contributii aferente contractului de munca, in ciuda numarului total mai mare de contributii platite catre statul roman, in comparatie cu tarile invecinate. Din nou, Bulgaria surprinde, fiind singura tara dintre cele sase in care totalul contribuiilor reprezinta mai putin de jumatate din netul stabilit ca punct de reper``, a declarat Mihaela Virlan, Manager Director Acacce Romania si Bulgaria.


Despre Accace Romania
Accace este o firma de top pe piata serviciilor de consultanta in Europa Centrala si de Est, oferind companiilor medii si mari servicii inovatoare si adaptate nevoilor specifice ale clientilor in materie de finante si contabilitate, consultanta fiscala, salarizare si dreptul muncii, inmatriculare si inregistrare, recrutare si training, precum si implementarea MS Dynamics NAV.
Intr-un mediu economic si legislativ in permanenta schimbare, precum este cel din Romania, Accace pune in context si face previziuni cu privire la efectele pe care diversele proiecte de lege sau decizii ale autoritatilor ar putea sa le aiba asupra companiilor, sfatuind in acelasi timp clientii cu privire la cele mai bune solutii pentru a-si proteja si creste afacerile.
Clientii principali sunt corporatii medii si mari, care isi desfasoara activitatea in Europa Centrala si de Est in toate industriile, multe dintre ele companii de referinta listate la bursele din New York, Londra sau Frankfurt. Portofoliul Accace include companii precum IBM, Shell, Allianz, Orsay, Scania, Olympus, Sharp, HBO.



Citeşte mai multe despre:    Contractul individual de munca    Contract de munca    Inspectia muncii

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Casele de pensii vor avea obligatia de a informa angajatorii cu privire la pensionarea salariatului
06 Apr 2022 | 13618

Soferii UBER au calitatea de salariati, ci nu de lucratori independenti
13 Sep 2021 | 1596

REVISAL 2021. Forma actualizata pusa la dispozitie de Inspectia Muncii
27 Dec 2020 | 3814

Codul muncii actualizat 2021. Modificarile aduse Codului muncii in 2020, aplicabile in anul 2021
27 Dec 2020 | 5023

UpDate Work. Banca orelor de munca, Saptamana comprimata sau Munca la dispozitia angajatorului
25 Sep 2020 | 2787

M. Muncii: Digitalizarea si simplificarea relatiilor de munca
09 Sep 2020 | 1690



Articole Juridice

Model contract de munca 2024. CIM editabil 2024!
Sursa: EuroAvocatura.ro

O conventie colectiva care micsoreaza remuneratia lucratorilor care isi desfasoara activitatea prin agent de munca temporara fata de lucratorii recrutati direct trebuie sa prevada avantaje compensatorii
Sursa: MCP Cabinet avocati

Concedierea Salariatilor. Modalitati de incetare a CIM si contestarea deciziei de concediere
Sursa: MCP Cabinet avocati

Interdictia suprapunerii programului de lucru in cazul salariatilor cu mai multe locuri de munca
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Principiul non bis in idem in ceea ce priveste sanctiunile disciplinare
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti