din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1834 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » CE a propus ca UE sa accepte Rusia si alte sapte tari ca parte a Conventiei de la Haga

CE a propus ca UE sa accepte Rusia si alte sapte tari ca parte a Conventiei de la Haga

  Publicat: 21 Dec 2011       1956 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


1. Locuinta care, spre deosebire de domiciliu, nu este statornica sau principala. O persoana poate avea, in dreptul nostru, un singur domiciliu si mai multe resedinte.
Conventia de la Haga din 1980 asigura inapoierea rapida a copiilor rapiti de catre un parinte la resedinta obisnuita a acestora si protejeaza drepturile de acces ale parintilor.

Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Forma de monopol care reprezinta o intelegere fie intre intreprinderi privind diferite aspecte ale activitatii lor (fixarea preturilor, cooperarea pe linia productiei si a desfacerii marfurilor),
Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Una din hotararile judecatoresti, prevazuta in cap. I, t, II, C. proc. pen. partea speciala.
Schimbarea care se produce in realitatea obiectiva datorita unei cauze. Rezultatul.
1. Din punctul de vedere al drepului civil, dreptul de dispozitie este alcatuit din dreptul de dispozitie materiala si dreptul de dispizitie juridica.
(UE). Fondata la 1 ianuarie 1993 prin aplicarea Tratatului de la Maastricht , Uniunea Europeana (UE) preia initiativa constructiei europene de la Comunitatea Economica Europeana (CEE).
Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Ceha, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.
Ansamblul atributiilor stabilite de lege, care confera autoritatilor si institutiilor administratiei publice drepturi si obligatii de a desfasura,
Una din hotararile judecatoresti, prevazuta in cap. I, t, II, C. proc. pen. partea speciala.
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
Indicator care reflecta aportul valoric adus de o intreprindere prin activitatile sale asupra bunurilor cumparate.
Retea formata din sute de milioane de calculatoare, conectate intre ele, pe principiul \"oricine cu oricine\", pe care se gasesc cateva zeci de mii de servere care asteapta, gata sa deserveasca cereri de la oricare din milioanele de calculatoare client.

Rapirea internationala de catre un parinte este o problema globala care afecteaza anual cateva mii de copii. Actiunea de astazi va extinde protectia efectiva a copiilor din UE in opt noi tari: Rusia, Albania, Andorra, Armenia, Gabon, Maroc, Seychelles si Singapore. Pana in prezent, Conventia a fost ratificata de 86 de tari, inclusiv de toate statele membre ale UE.

``Prevenirea rapirii copiilor este o componenta esentiala a agendei UE pentru drepturile copilului``, a declarat vicepresedintele Viviane Reding, comisarul UE pentru justitie. ``Norme stricte sunt deja in vigoare pentru a garanta inapoierea copiilor si solutionarea rapida a litigiilor in cadrul UE. Prin acceptarea Rusiei si a altor tari ca parteneri ai UE in temeiul acestui acord international, putem garanta copiilor o protectie echivalenta la nivel mondial``.

Daca intr-un caz de rapire parintele provine dintr-o tara din afara UE, Conventia de la Haga se aplica numai in cazul in care tara de origine a acelui parinte este parte la Conventie . Toate statele membre ale UE sunt parte la Conventie, iar Comisia Europeana promoveaza activ la nivel international aderarea la aceasta, astfel incat copiii din UE sa poata fi mai bine protejati in intreaga lume.

Acest tratat multilateral nu se doreste un instrument de decizie in cazurile de custodie, ci prevede o procedura prin care un copil rapit poate fi inapoiat imediat catre tara sa de origine. Odata inapoiat, autoritatile locale de la locul unde se afla copilul pot decide unde si cu cine ar trebui sa locuiasca acesta. De asemenea, Conventia vizeaza asigurarea protectiei drepturilor de acces.

Daca un parinte rapeste un copil pe teritoriul UE, asa-numitul Regulament Bruxelles IIa (Regulamentul nr. 2201/2003 al Consiliului ) impune obligatii stricte pentru a se asigura inapoierea copilului. In temeiul regulamentului, instantele judecatoresti din statul membru in care a fost dus copilul rapit nu pot refuza un ordin de inapoiere in statul membru de origine.

Datele centralizate recent arata ca Regulamentul este aplicat in mod eficient. In general, litigiile privind rapirea copiilor dintre statele membre ale UE sunt solutionate intr-un mod mult mai eficient si rapid, in special datorita eliminarii procedurii complicate a exequatur-ului. Aceasta are ca efect faptul ca instantele au o perioada mai scurta la dispozitie pentru recunoasterea si executarea hotararilor pronuntate in alt stat membru.

Conform articolului 38 alineatul (4) din Conventia din 1980, aceasta se aplica in raporturile dintre statul care adera si acele state contractante care isi exprima acordul in acest sens. Prin urmare, Uniunea Europeana trebuie sa decida daca sa accepte aderarea Rusiei si a altor tari .

Intrucat problema rapirii internationale a copiilor tine de competenta externa exclusiva a Uniunii Europene, decizia privind acceptarea de catre UE, prin intermediul statelor sale membre, a aderarii Rusiei la Conventia din 1980, trebuie luata printr-o decizie a Consiliului.

In februarie 2011, Comisia a prezentat o agenda europeana privind consolidarea drepturilor copilului prin punerea in practica a principiilor Cartei europene a drepturilor fundamentale (IP/11/156). Agenda cuprinde o serie de masuri concrete prin care UE poate conferi valoare adaugata politicilor in materie de bunastare si siguranta a copiilor, printre care promovarea justitiei in interesul copilului, o mai buna informare a copiilor cu privire la drepturile acestora, precum si sporirea gradului de securitate pe internet in ceea ce priveste copiii.



Citeşte mai multe despre:    Rapire    Trafic de persoane    Conventia de la Haga

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Pana la 31 decembrie 2020 va fi implementat Registrul national automatizat cu privire la persoanele care au comis infractiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor
19 Jan 2020 | 720

CEDO: modul defectuos de operare al autoritatilor cu privire la rapirea si uciderea unui cetatean reprezinta o incalcare a Conventiei.
09 Sep 2019 | 1086

Cazuistica Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism in materia infractiunilor de trafic de persoane, trafic de minori, pornografie infantila
18 Aug 2019 | 641

CEDO: neasigurarea unui cadru legal eficace pentru prevenirea si pedepsirea traficului uman reprezinta o incalcare a Conventiei
21 Jul 2019 | 679

CEDO: Raspuns inadecvat din partea autoritatilor ruse in fata unui caz grav de violenta domestica
13 Jul 2019 | 711

Art. 223 alin. 2 din Codul de procedura penala privind arestarea preventiva in cazul infractiunilor de trafic de stupefiante - neconstitutional
20 Jul 2015 | 3109



Articole Juridice

Exercitarea autoritatii parintesti exclusiv de catre unul dintre parinti in contextul divortului
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

REFERAT cu propunere de arestare preventiva
Sursa: EuroAvocatura.ro

ORDONANTA de dispunere a controlului judiciar pe cautiune
Sursa: EuroAvocatura.ro

ORDONANTA pentru folosirea in cauza a unui investigator sub acoperire
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Hotararea CEDO in cauza Michnea impotriva Romaniei. Respectarea vietii de familie
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Conditii privind gravitatea pedepsei in cazul extradarii pasive
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia penala, decizia nr. 842 din 7 iunie 2016

Recurs in casatie intemeiat pe motivul ca inculpatul a fost condamnat pentru o fapta care nu este prevazuta de legea penala
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia penala, decizia nr. 76/RC din 26 februarie 2015

Trafic de minori
Pronuntaţă de: Tribunalul Covasna, Sentinta penala nr. 54 din 27.12.2012