din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2235 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Precizari ORI ref. solutionarea cererilor de acordare a unei forme de protectie pe teritoriul statului roman

Precizari ORI ref. solutionarea cererilor de acordare a unei forme de protectie pe teritoriul statului roman

  Publicat: 28 Dec 2011       2084 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Cererile de azil depuse de cetatenii straini se analizeaza individual, pe baza datelor existente la dosar si a motivelor invocate de solicitant, care sunt evaluate in raport cu situatia concreta din tara de origine si cu credibilitatea solicitantului.

Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Roman Cristian-Constantin - membru al Parlamentului Romaniei.
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Act adoptat de organele de stat,
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Este puterea materiala pe care o exercita o persoana asupra bunului dandu-i posibilitatea de a se comporta ca si cum ar fi adevaratul proprietar al bunului.
Orice informatii privind o persoana fizica identificata sau identificabila (�persoana vizata�);
Organ sau organizatie de stat care desfasoara activitati din domeniul conducerii statului sau al serviciilor publice
Acordarea de catre un stat a dreptului de intrare si de sedere pe teritoriul sau a unei persoane straine, persecutate in tara sa pentru convingerile politice

Legislatia in vigoare in domeniul azilului prevede obligatia solicitantilor de azil de a se prezenta personal pentru depunerea cererii si pentru sustinerea interviului individual, in cadrul caruia sunt prezentate motivele pentru care solicita protectia statului roman .

Respingerea unei cereri de azil poate fi determinata de factori precum lipsa de fundament a invocarii unei temeri de persecutie sau a expunerii la un risc serios in tara de origine, lipsa de credibilitate a declaratiilor, neconcordanta intre relatarile solicitantului si informatiile privind situatia din tara sa de origine ori depunerea cererii sub o identitate falsa sau prezentarea de documente false ori falsificate.

In cazul respingerii unei cereri de azil, hotararea Oficiului Roman pentru Imigrari este supusa la doua cai de atac, aceasta putand fi atacata la judecatoria in a carei raza teritoriala se afla structura Oficiului Roman pentru Imigrari care a emis hotararea si, respectiv, la tribunalul in a carui circumscriptie se afla judecatoria a carei hotarare este atacata.

Precizam faptul ca, potrivit prevederilor art.10 din Legea nr.122/2006 privind azilul in Romania, cu modificarile si completarile ulterioare, toate datele si informatiile referitoare la cererea de azil sunt confidentiale. De asemenea, acelasi articol stipuleaza ca obligatia privind respectarea confidentialitatii revine tuturor autoritatilor, organizatiilor care desfasoara activitati in domeniul azilului sau unor terte persoane implicate in procedura de azil sau care, accidental, intra in posesia unor astfel de date .

Oficiul Roman pentru Imigrari este singura institutie abilitata in Romania care poate oferi informatii autorizate cu privire la procedura nationala de azil .



Citeşte mai multe despre:    Oficiul Roman pentru Imigrari    Legea 122/2006

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Evaluarea activitatii desfasurate de Oficiul Roman pentru Imigrari in anul 2011
13 Feb 2012 | 2004

La Giurgiu a fost inaugurat Centrul Regional de Cazare si Proceduri pentru Solicitantii de Azil
06 Sep 2011 | 1757

M.A.I. a supus dezbaterii publice proiectul de Lege privind Statutul Politistului
02 Sep 2011 | 3601

ORI: Modificari legislative privind libera circulatie pe teritoriul Romaniei
27 Jun 2011 | 2529

Modificari de taxe ale documentelor eliberate de O.R.I.
06 Jul 2010 | 1375



Articole Juridice

Viza de scurta/lunga sedere a strainilor in Romania
Sursa: Euroavocatura.ro

Atributiile de control judiciar exercitate de Judecatorie
Sursa: EuroAvocatura.ro

Actele necesare pentru depunerea cererii de acordare a cetateniei romane
Sursa: EuroAvocatura.ro

Obtinerea autorizatiei de munca de catre cetatenii strani
Sursa: modeldecontract.ro

Jurisprudenţă

Regimul strainilor. Dreptul de sedere acordat in vederea desfasurarii de activitati comerciale
Pronuntaţă de: CURTEA DE APEL BUCURESTI - SECTIA A VIII A CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL, SENTINTA CIVILA NR. 1527/07. 04. 2009