Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Catalin Predoiu: Obiectivele strategice pentru Ministerul Justitie si sistemul judiciar in anul 2012

Catalin Predoiu: Obiectivele strategice pentru Ministerul Justitie si sistemul judiciar in anul 2012

  Publicat: 05 Jan 2012       2098 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


In anul 2012, Ministerul Justitiei are doua obiective strategice: punerea in aplicare a noului Cod de procedura civila si un Raport MCV bun in vara anului 2012.

Componentele structurale ale actului juridic civil, adica elementele sale constitutive, care pot fi comune tuturor actelor civile
Organ legislativ compus din doua camere si care poarta denumiri diferite (Adunarea Nationala si Senat in Franta, Bundestag si Budesrat in Germania, Camera Comunelor si Camera Lorzilor in Anglia, Congres in S.U.A.etc.).
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Un grup mic de angajati, desemnati sa lucreze impreuna la un anumit proiect.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
O situatie pe piata, in care vanzatorii unui produs sau serviciu actioneaza independent, pentru captarea clientelei, pentru a atinge un obiectiv comercial precis, adica un anumit nivel al beneficiilor, al volumului de vanzari si / sau al cotei de piata.
Banii folositi pentru a desfasura o afacere. Stoc de valori sau de active care, intrate in circuitul economic, pot genera venituri posesorilor lor.
Notiunea Stat de drept este, in general, utilizata pentru a sublinia diferentele existente intre regimurile democratice si regimurile autoritare (dictatoriale).
1. Cuvantare, discurs, expunere facuta in public referitor la o tema stiintifica, literara etc.

"As vrea sa fac o precizare: Raportul este rezultatul performantei combinate a mai multor institutii cu atributii in domeniul Justitiei.

Pot sa va asigur ca Ministerul Justitiei isi va realiza obiectivele proprii in cadrul MCV, ca si pana acum, si va da tot concursul celorlalte institutii pentru a-si realiza, la randul lor, obiectivele proprii.

Misiunea principala a Ministerului Justitiei a fost elaborarea cadrului normativ fundamental aplicabil Justitiei si apreciez ca s-a realizat in bune conditii .

In zilele urmatoare vom inainta Guvernului legile de punere in aplicare a codurilor de procedura, pentru a fi adoptate de Parlament in acest an.

Astfel, pachetul legislativ fundamental elaborat de minister cuprinde cele patru coduri, patru legi de punere in aplicare, cadrul normativ pentru promovarea la Inalta Curte, Legea raspunderii disciplinare, proiectul Legii personalului de specialitate, doua proiecte de lege privind executarea pedepselor, un proiect de Lege privind sistemul de probatiune.

Vom initia un grup de lucru pentru modificarea legilor Justitiei, pentru a le pune in acord cu experienta acumulata de la reforma din 2004.

Am inaintat catre Guvern proiectul de modificare a Legii notarilor publici care intareste raspunderea disciplinara a acestora. Lucram la un proiect de Lege privind consilierii juridici.

Vom constitui un grup de analiza a Legii insolventei si a legislatiei bursiere, pentru ca acest cadru normativ trebuie sa sprijine investitorii in primul rand, nu practicantii profesiilor respective.

In general, se poate spune ca legile profesiilor liberale au fost concepute in anii 1990 - 2000 in primul rand in favoarea profesiilor si interesul celor care le practica. E momentul sa ne preocupam mai mult de consumatori, de beneficiarii acestor servicii, si sa punem profesionistii liberali in conditii de concurenta deplina, egala si transparenta, care sa stimuleze calitatea serviciilor si scaderea costurilor.

Monopolurile nedeclarate si nedetectate din profesiile juridice trebuie sparte. Valoarea profesionala individuala trebuie stimulata. Structurile societare din profesiile juridice trebuie flexibilizate si puse in masura sa atraga capital pentru dezvoltare si pregatire profesionala.

In domeniul elaborarii legislative, Ministerul Justitiei va sprijini in continuare mediul de afaceri, asa cum am facut-o prin participarea la proiecte importante, cum este cel privind managementul privat al companiilor de stat . Vom pastra un dialog permanent cu mediul de afaceri, pentru ca acesta are nevoie de un cadru legislativ perfectionat permanent, pe masura dinamicii globalizarii.

Ca o concluzie, as spune ca elaborarea cadrului normativ este o premisa esentiala a reformarii Justitiei si a sprijinirii mediului de afaceri, dar legile nu se aplica ele singure, se aplica de catre oameni.

Garantia suprema a unei Justitii drepte ramane performanta profesionala a magistratilor si cea manageriala a sefilor de instante si parchete." a declarat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, in conferinta de presa sustinuta in data de 5 ianuarie 2012Citeşte mai multe despre:    Noul cod de procedura civila    Catalin Predoiu

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Presedintele Romaniei a semnat decretul pentru numirea Guvernului Romaniei
04 Nov 2019 | 1181

ICCJ. Recursurile impotriva hotararilor pronuntate in apel de catre tribunale, in cauzele avand ca obiect cereri evaluabile in bani in valoare de pana la 200.000 lei inclusiv, intra in competenta de solutionare a curtilor de apel
18 Nov 2018 | 865

Conferinta Nationala ”Procesul Contraventional – Actualitate, Perspective” Editia I
20 May 2016 | 3843

Conferinta Nationala "Procesul Contraventional – Actualitate, Perspective"- Editia I
08 May 2016 | 3943

Invitatie la Conferinta nationala "Executarea silita de la teorie la practica" – editia a VI-a, Craiova
05 Mar 2016 | 4804

CSM a admis actiunea disciplinara pornita impotriva a 4 judecatori
10 Dec 2015 | 1219Articole Juridice

Eroarea judiciara, eroarea de judecata si erorile materiale in procesul civil
Sursa: avocat Gales Iulian | MCP Cabinet avocati

Contul bancar ca element obligatoriu al cererii de chemare in judecata – problema liberului acces la justitie si confidentialitatii
Sursa: Irina Maria Diculescu

Constitutionalitatea derogarii de la principiul aplicarii imediate a legii noi
Sursa: Irina Maria Diculescu

CCR: prevederile NCPC cu privire la termenul de decadere pentru depunerea cererii reconventionale sunt constitutionale
Sursa: Irina Maria Diculescu

Jurisprudenţă

Sumele destinate platii drepturilor salariale, aflate in conturi deschise la unitatile de trezorerie si societati bancare, nu pot face obiectul executarii silite prin poprire
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - ICCJ

RIL - Decizia ICCJ 2/2019 - tribunalele specializate sunt competente sa solutioneze apelurile in cererile formulate in procedura executarii silite in materiile ce fac obiectul specializarii lor.
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

ICCJ: Situatia in care hotararea redactata de unul dintre membrii completului de recurs semnata pentru ceilalti membri de presedintele completului/instantei nu constituie motiv de contestatie in anulare
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Constitutionalitatea judecarii cererii de recuzare de catre insisi colegii judecatorului recuzat
Pronuntaţă de: Decizia Curtii Constitutionale nr. 366 din 28 mai 2019