din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1868 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Taxa de poluare aplicabila de la 1 iulie, redusa in functie de starea tehnica si de dotarile masinii

Taxa de poluare aplicabila de la 1 iulie, redusa in functie de starea tehnica si de dotarile masinii

  Publicat: 25 Jun 2008       4664 citiri       Sursa: NewsIn  


Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.

Taxa de poluare auto, perceputa de la 1 iulie 2008 la inmatricularea automobilelor, va fi redusa in functie de vechimea masinii, de starea tehnica si de dotari, potrivit normelor de aplicare a ordonantei de urgenta privind taxa de poluare, adoptate marti de Guvern.

Suma platita de utilizator la terminarea creditului, daca isi exercita optiunea de a cumpara bunul.
Intamplare neplacuta care produce ranirea, mutilarea sau moartea cuiva.
Socoteala scrisa sub forma de balanta cu doua parti (debit si credit) care reflecta valoric si uneori in unitati naturale, in ordine cronologica si sistematica,
Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Forma a raspunderii juridice care consta in aplicarea unor sanctiuni administrative,
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Diferenta dintre cursul valutar favorabil sau nefavorabil rezultat in urma actualizarii creantelor si a obligatiilor in devize la sfarsitul exercitiului.
Se refera la dezavantajul social, la pierderea si limitarea sanselor unei persoane de a lua parte la viata comunitatii la un nivel echivalent cu ceilalti membri.
Evenimentul care implica un numar de victime, care necesita declansarea unui plan special de interventie utilizand forte de interventie suplimentare fata de cele aflate de garda la momentul respectiv.
"Prin acordarea acestor reduceri suplimentare respectam principiul impus de Comisia Europeana: taxa trebuie sa scada in acelasi ritm cu valoarea de piata a masinii. Daca masina nu are ABS, aer conditionat, airbag, este clar ca valoarea ei este mai mica, iar taxa trebuie sa fie si ea mai mica", a declarat directorul din Ministerul Economiei si Finantelor, Mihai Hura. Potrivit lui Hura, la calculul reducerilor se ia in vedere un autoturism standard la nivelul anului 2008 - dotat cu ABS, aer conditionat, airbag.

Normele de aplicare prevad proceduri de restituire atat a diferentei dintre taxa platita conform normelor in vigoare de la 1 ianuarie 2007 si noul cuantum al taxei, aplicabil de la 1 iulie 2008, dar si pentru restituirea sumei reprezentand valoare reziduala a masinii dupa ce aceasta a fost scoasa din parcul auto national - prin vanzare, transfer in alt stat sau distrugere in urma unui accident - numai in situatia in care taxa auto a fost achitata.

Diferenta dintre taxa platita conform normelor in vigoare de la 1 ianuarie 2007 si noul cuantum al taxei, aplicabil de la 1 iulie 2008, se restituie in 45 de zile de la depunerea cererii, la care trebuie anexate documentul care dovedeste plata taxei auto, copia cartii de identitate a vehiculului si a certificatului de inmatriculare, cu prezentarea in original al acestora. Banii pot fi virati fie intr-un cont indicat de contribuabil, fie direct la trezoreria din localitatea unde acesta are domiciliul.

Normele prevad ca persoanele nemultumite de acordarea reducerii sa poata contesta suma pe care au platit-o sau pe care o au de platit. Potrivit lui Hura, Comisia Europeana a cerut ca reducerea taxei sa nu fie obtinuta pe calea contestarii, ci sa fie acordata de organul fiscal.

"Daca omul nu are 15 mii de kilometri in medie pe an (prevazuti la autoturismul standard luat in calcul n.r.) ci 25 de mii de kilometri pe an, se acorda o cota de reducere printr-o declaratie de propria raspundere . Pentru celelalte elemente - vechime, stare tehnica, stare generala si dotare - de asemenea nu trebuie sa conteste, ci poate merge la RAR sa i se confirme ca nu are ABS sau aer conditionat si se acorda reduceri suplimentare".

El a mai precizat ca cetatenii pot contesta totusi - chiar daca au primit reduceri suplimentare - si in baza unei expertize realizate de un specialist din cadrul Corpului Expertilor Tehnici pot beneficia de o reducere si mai mare.

Potrivit directorului din MEF, actul normativ nu contine prevederi privind recuperarea taxei de catre persoanele care si-au vandut automobilul intre timp, dar se pleaca de la principiul ca suma a fost inclusa in pretul de vanzare al masinii.

Guvernul roman a adoptat, in primavara acestui an, ordonanta de urgenta privind taxa de poluare auto, care inlocuieste vechea taxa de prima inmatriculare. Noua taxa este aplicabila incepand cu 1 iulie 2008, data de la care cei care au platit vechea taxa auto pot solicita restituirea diferentei.

In situatia in care cuantumul actualei taxe (de poluare) este mai mare decat cel al taxei auto, cetatenii nu trebuie sa achite diferenta .

De la plata taxei sunt scutite automobilele destinate, printre altele, institutiilor din domeniul culturii, sanatatii, educatiei, ministerelor si altor organe ale administratiei publice, autoturismele structurilor patronale si sindicale reprezentative la nivel national, cele pentru asociatiile si fundatiile care au statul de utilitate publica, masinile utilizate de persoanele cu handicap si cele pentru armata.

Prin cea de-a treia formula a taxei auto s-a definit si sistemul de rambursare a taxei, daca autoturismul va fi vandut in alt stat membru, sau daca acesta va fi radiat dupa un accident . Noua formula prevede totodata beneficii pentru posesorii de masini cu motoare Diesel, dotate cu filtre de particula de praf, care vor primi o reducere de 25% din taxa pe autovehiculul respectiv.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...