din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1709 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Uniunea Europeana si Statele Unite incheie un parteneriat domeniul comertului cu produse ecologice

Uniunea Europeana si Statele Unite incheie un parteneriat domeniul comertului cu produse ecologice

  Publicat: 15 Feb 2012       1745 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


(UE). Fondata la 1 ianuarie 1993 prin aplicarea Tratatului de la Maastricht , Uniunea Europeana (UE) preia initiativa constructiei europene de la Comunitatea Economica Europeana (CEE).
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Regiuni eligibile pentru ajutoarele de stat regionale: regiunile in care PIB/locuitor este mai mic de 75% din media Uniunii Europene [art. 87 alin. (3) lit. a) din Tratat].
Uniunea Europeana si Statele Unite au anuntat astazi ca, incepand cu 1 iunie 2012, produsele ecologice certificate in UE sau in SUA pot fi comercializate drept produse ecologice in oricare dintre aceste doua regiuni .

(UE). Fondata la 1 ianuarie 1993 prin aplicarea Tratatului de la Maastricht , Uniunea Europeana (UE) preia initiativa constructiei europene de la Comunitatea Economica Europeana (CEE).
Indicator care reflecta aportul valoric adus de o intreprindere prin activitatile sale asupra bunurilor cumparate.
Propunere ce o adreseaza un subiect de drept, persoana fizica sau juridica, unui alt subiect de drept, cu privire la incheierea unei conventii, in conditii determinate.
(UE). Fondata la 1 ianuarie 1993 prin aplicarea Tratatului de la Maastricht , Uniunea Europeana (UE) preia initiativa constructiei europene de la Comunitatea Economica Europeana (CEE).
Europa "cu geometrie variabila" este termenul utilizat pentru a descrie o metoda de integrare diferentiata, care tine seama de diferentele ireconciliabile care exista in interiorul structurii de integrare, si care face posibila, prin urmare, o separare permanenta intre un grup de state membre si un numar de unitati de integrare mai putin dezvoltate.
Mntiunile, indicatiile, marcile sau denumirile comerciale,
Actiune a unei terte parti prin care se dovedeste existenta increderii adecvate ca un produs, respectiv un model corespunzator identificat, un prototip sau rezultatul final al unui proces tehnologic este in conformitate cu un anumit standard sau
Act oficial prin care se confirma (de catre anumite organe de stat)
Operatiune comerciala de vanzare a unor bunuri materiale si/sau servicii catre persoane fizice sau juridice dintr-o alta tara in schimbul unei sume dintr-o valuta convenita.
Inscris oficial sau particular prin care se atesta recunoasterea unui drept, o obligatie sau un fapt.
Expresie numerica rezultata din compararea a doua niveluri ale aceluiasi indicator, proces, fenomen etc. aflat in situatii diferite (perioade sau locuri diferite).
Act oficial prin care se confirma (de catre anumite organe de stat)
Orice actiune a autoritatii vamale pentru asigurarea respectarii reglementarilor vamale si,
(UE). Fondata la 1 ianuarie 1993 prin aplicarea Tratatului de la Maastricht , Uniunea Europeana (UE) preia initiativa constructiei europene de la Comunitatea Economica Europeana (CEE).
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
(UE). Fondata la 1 ianuarie 1993 prin aplicarea Tratatului de la Maastricht , Uniunea Europeana (UE) preia initiativa constructiei europene de la Comunitatea Economica Europeana (CEE).

Acest parteneriat intre cei mai mari doi producatori de produse ecologice din lume va pune bazele unei constructii solide care va promova agricultura ecologica, contribuind la dezvoltarea acestui sector, la crearea de locuri de munca si infiintarea de intreprinderi la nivel global.

In total, sectorul produselor ecologice din Statele Unite si din Uniunea Europeana valoreaza impreuna aproximativ 40 miliarde EUR, cifra care se amplifica de la an la an.

Scrisorile oficiale de instituire a parteneriatului au fost semnate la 15 februarie 2012 in Germania, la NA�rnberg, de Dacian Ciolos, Comisarul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Kathleen Merrigan, secretar-adjunct in Ministerul agriculturii din SUA si ambasadorul Isi Siddiqui, negociatorul-sef pentru agricultura din cadrul reprezentantei comerciale a SUA. Ceremonia de semnare a avut loc la Targul mondial de produse ecologice BioFach, cea mai mare manifestare de acest fel din intreaga lume.

``Acordul are o dubla valoare adaugata. Pe de o parte, agricultorii si producatorii de alimente ecologice vor avea acces mai usor, cu mai putina birocratie si mai putine costuri, la pietele din SUA si din UE, ceea ce va duce la consolidarea competitivitatii acestui sector. In plus, creste nivelul transparentei standardelor aplicabile produselor ecologice si gradul de incredere a consumatorilor, precum si capacitatea lor de a recunoaste alimentele si produsele noastre ecologice`` a afirmat Comisarul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Dacian Ciolos. ``Acest parteneriat reprezinta un important pas inainte, care confera o noua dimensiune relatiilor de cooperare dintre UE si SUA in domeniul comertului cu produse agricole.``

``Acest parteneriat stabileste legaturi intre fermierii si companiile de pe ambele maluri ale Atlanticului care activeaza in sectorul produselor ecologice, deschizand o gama larga de oportunitati de piata`` a afirmat secretarul-adjunct in Ministerul agriculturii din SUA, Kathleen Merrigan. ``Este o victorie pentru economia americana si pentru strategia de ocupare a fortei de munca promovata de presedintele Obama. Acest parteneriat va deschide noi piete pentru fermierii si crescatorii de animale americani, va crea mai multe oportunitati pentru intreprinderile mici si va imbunatati oferta de locuri de munca pentru cetatenii americani care activeaza in sectoare precum ambalarea, transportul si comercializarea produselor ecologice.``

``Este vorba despre un pas semnificativ in ceea ce priveste consolidarea relatiilor noastre comerciale bilaterale`` a adaugat ambasadorul Isi Siddiqui. ``Am convingerea ca acest parteneriat va facilita si va stimula schimburile comerciale cu produse agricole intre Uniunea Europeana si Statele Unite si va conduce la crearea mai multor locuri de munca in acest sector important atat pentru America, cat si pentru Europa .``

Anterior, cultivatorii si companiile care doreau sa comercializeze produse de ambele parti ale Atlanticului trebuiau sa obtina certificate de conformitate tinand seama de doua standarde diferite, ceea ce presupunea dublarea taxelor, a controalelor si a demersurilor birocratice. Acest parteneriat elimina bariere importante, in special pentru producatorii mici si mijlocii din sectorul produselor ecologice. Toate produsele care indeplinesc conditiile parteneriatului pot fi comercializate si etichetate ca alimente, carne, cereale sau vin ecologic certificat .

Pana la concretizarea demersului prin anuntul de astazi, ambele parti au realizat audituri pentru a se asigura ca programele lor sunt compatibile din perspectiva reglementarii, a masurilor de control al calitatii, a cerintelor de certificare si a practicilor de etichetare.

Desi exista mici diferente intre normele din SUA si cele din UE in domeniul agriculturii ecologice, ambele parti au hotarat la nivel individual ca programele lor sunt practic echivalente, cu exceptia interdictiei referitoare la utilizarea antibioticelor. Reglementarile Ministerului agriculturii din SUA (USDA) privind agricultura ecologica interzic utilizarea antibioticelor, cu exceptia cazului in care se incearca controlarea infectiilor bacteriene invazive (focul bacterian) care afecteaza livezile ecologice de mere si pere. Reglementarile UE privind agricultura ecologica permit utilizarea antibioticelor doar pentru tratarea animalelor infectate. In temeiul acestui parteneriat, nu este permisa utilizarea antibioticelor din niciun motiv, fapt care trebuie verificat de catre agentii de certificare .

In plus, toate produsele care fac obiectul schimburilor comerciale in temeiul acestui parteneriat trebuie transportate cu un certificat de export pentru produse ecologice. Acest document trebuie sa indice locul de productie, sa identifice organizatia care a certificat produsul ecologic, sa verifice daca nu au fost folosite substante si metode interzise, sa certifice daca termenii parteneriatului au fost respectati si sa asigure trasabilitatea produselor care fac obiectul schimburilor comerciale.

Ambele parti si-au luat angajamentul de a asigura ca toate produsele ecologice care vor face obiectul schimburilor comerciale respecta termenii parteneriatului si ca acestea isi mentin integral proprietatile ecologice pe traseul de la ferma la punctul de vanzare. Directia Generala Agricultura si Dezvoltare Rurala a Comisiei Europene si programul national privind produsele ecologice (National Organic Program) din cadrul Ministerului agriculturii din SUA - care supravegheaza toate produsele ecologice din SUA - isi vor asuma importante roluri de supraveghere .

Statele Unite si Uniunea Europeana vor continua sa poarte discutii la intervale regulate si isi vor revizui reciproc si periodic programele, pentru a verifica respectarea termenilor parteneriatului. Cele doua parti vor demara o serie de initiative de cooperare in vederea promovarii produselor ecologice si vor aborda subiecte importante precum bunastarea animalelor. Ambele programe vor consta dintr-un schimb permanent de informatii tehnice si bune practici, pentru a asigura integritatea culturilor si a sistemelor ecologice de productie animala.

In prezent, acest acord vizeaza doar produse exportate din si certificate in Statele Unite sau Uniunea Europeana.



Citeşte mai multe despre:    Produse ecologice    Uniunea Europeana    Comert

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

[Vatra MCP] Contextul, motivele si necesitatea adoptarii Codul Patrimoniului Cultural al Romaniei
22 Feb 2022 | 1520

Curs de dreptul mediului si o Clinica juridica. Inscrieri pana pe 22 august
10 Aug 2021 | 1150

Comisia Europeana: Liniile Directoare privind lucratorii sezonieri in contextul pandemiei COVID-19
23 Jul 2020 | 1401

Legi promulgate in data de 12 iunie 2020
13 Jun 2020 | 1093

EY: Solutii pentru a limita interactiunea cu autoritatile vamale. Vamuirea la domiciliu
31 Mar 2020 | 1242

Pozitia Consiliului Barourilor si Societatilor de Drept din Europa privind eradicarea fenomenului avocaturii clandestine
29 Feb 2020 | 850



Articole Juridice

Fenomenul muncii subdeclarate. Reglementare si probleme practice
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Principiul egalitatii de remunerare intre lucratorii de sex masculin si cei de sex feminin se refera deopotriva pentru �aceeasi munca� si pentru o �munca de aceeasi valoare�
Sursa: EuroAvocatura.ro

E-sanatatea si securitatea in munca pe piata unica digitala
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Acordarea vizei de scurta sedere pe teritoriul Romaniei (Short-stay visa)
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

Discriminare directa sau tratament diferentiat, justificat si rezonabil
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Sentinta civila nr. 39 din data de 17.01.2020

Diurna reprezinta potrivit jurisprudentei C.J.U.E. �alocatie specifica detasarii� si, ca atare, parte a salariului minim. Totodata, potrivit modificarilor Codului fiscal, diurna intra in baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii.
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Cluj Sectia a IV-a pentru Litigii de munca si Asigurari sociale, Decizia civila nr. 99/A/2017, in sedinta publica din 9 martie 2017

Actiune in anulare. Hotarari pronuntate de comisiile din cadrul Ligii Profesioniste de Fotbal
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia a II-a civila, Decizia nr. 3240 din 14 iunie 2012

Deschiderea procedurii generale de insolventa, cu caracter de procedura secundara
Pronuntaţă de: Tribunalul Sibiu - Sentinta comerciala nr. 51/CC din data 29.03.2010