din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1908 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Piata interna a energiei: legislatia nationala din 8 state membre nu respecta inca normele UE

Piata interna a energiei: legislatia nationala din 8 state membre nu respecta inca normele UE

  Publicat: 27 Feb 2012       1998 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


O situatie pe piata, in care vanzatorii unui produs sau serviciu actioneaza independent, pentru captarea clientelei, pentru a atinge un obiectiv comercial precis, adica un anumit nivel al beneficiilor, al volumului de vanzari si / sau al cotei de piata.
Deschiderea pietelor energetice pentru concurenta este esentiala pentru cresterea competitivitatii economiei UE in ansamblu.

Definirea pietei relevante este un instrument in vederea identificarii si a definirii perimetrului in interiorul caruia se desfasoara concurenta dintre firme.
In dreptul comunitar, directiva este un instrument legislativ obligatoriu pentru statele membre carora li se adreseaza in ceea ce priveste rezultatul care trebuie atins, dar lasa la latitudinea lor forma si metodele de obtinere a acestuia.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
1. Din punctul de vedere al drepului civil, dreptul de dispozitie este alcatuit din dreptul de dispozitie materiala si dreptul de dispizitie juridica.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Ansamblul normelor care reglementeaza relatiile sociale din cadrul unui singur stat.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
In dreptul comunitar, directiva este un instrument legislativ obligatoriu pentru statele membre carora li se adreseaza in ceea ce priveste rezultatul care trebuie atins, dar lasa la latitudinea lor forma si metodele de obtinere a acestuia.
In dreptul comunitar, directiva este un instrument legislativ obligatoriu pentru statele membre carora li se adreseaza in ceea ce priveste rezultatul care trebuie atins, dar lasa la latitudinea lor forma si metodele de obtinere a acestuia.

O piata interna a energiei eficienta, interconectata si transparenta va oferi, de asemenea, consumatorilor posibilitatea de a alege intre diferitele societati care furnizeaza gaze si energie electrica, si va garanta ca toti furnizorii au acces la piata .

Directivele privind energia electrica si gazele din cel de-al treilea pachet legislativ in domeniul energiei trebuiau transpuse de catre statele membre pana la 3 martie 2011. Pana in prezent, Bulgaria, Cipru, Spania, Luxemburg, Tarile de Jos, Romania si Slovacia nu au informat Comisia referitor la adoptarea masurilor de transpunere a celor doua directive, iar Estonia nu a informat Comisia referitor la directiva privind gazele naturale.

Prin urmare, Comisia a trimis astazi 15 avize motivate celor 8 state membre pentru a le indemna sa-si respecte obligatia juridica. Statele membre au la dispozitie doua luni pentru a raspunde. Daca statele membre nu se conformeaza, Comisia poate deferi cauzele Curtii de Justitie a Uniunii Europene.

In februarie 2011, sefii de stat si de guverne din UE au declarat ca se impune finalizarea pietei interne a energiei pana in 2014. Transpunerea prompta si completa in dreptul intern a legislatiei UE privind piata unica a gazelor naturale si a energiei electrice este esentiala pentru a atinge acest obiectiv. Cel de-al treilea pachet legislativ in domeniul energiei include dispozitii cheie pentru buna functionare a pietelor de energie, inclusiv noi norme privind separarea retelelor, norme de consolidare a independentei si a competentelor autoritatilor nationale de reglementare si norme privind imbunatatirea functionarii pietelor cu amanuntul in beneficiul consumatorilor.

Directivele in cauza din cel de-al treilea pachet energetic sunt:



  • Directiva privind normele comune pentru piata interna a gazelor naturale (2009/73/CE)

  • Directiva privind normele comune pentru piata interna a energiei electrice (2009/72/CE)


Prezenta procedura in constatarea incalcarii dreptului UE se refera la cazuri de necomunicare a transpunerii celui de-al treilea pachet legislativ in domeniul energiei. In acelasi timp, Comisia analizeaza masurile notificate de catre statele membre care au transpus doar partial directivele, si va decide, in urmatoarele luni, ce trebuie facut in continuare



Citeşte mai multe despre:    Gaze naturale    Piata energiei    Comisia Europeana

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

M. Finantelor: Masuri fiscal-bugetare pentru sprijinirea economiei si companiilor afectate de raspandirea virusului COVID-19
20 Mar 2020 | 1056

Proiectele de acte normative adoptate de Guvern in sedinta din 18 martie 2020
19 Mar 2020 | 1293

Proiectele de acte normative adoptate de Guvern in cadrul sedintei din 10 martie 2020
11 Mar 2020 | 1187

Consiliul Concurentei: Disfunctionalitatile in aprovizionare au condus la cresterea pretului lemnului de foc cu 50%
11 Sep 2019 | 754

Proiectele de acte normative aprobate sau de care guvernul a luat act in sedinta Guvernului Romaniei din 3 iulie 2019
03 Jul 2019 | 1243

Consiliul Concurentei: Semestrul European si Directiva privind egalitatea de tratament. Aspecte discutate la reuniunea EPSCO de la Luxemburg.
14 Jun 2019 | 625



Articole Juridice

Carantina si forta majora. Restrangerea unor drepturi si libertati in contextul fortei majore
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu

Protectia sociala a salariatilor. Drepturi si Proceduri de care acestia pot beneficia (I � in general)
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu

Procedura constituirii unei asociatii de proprietari
Sursa: EuroAvocatura.ro

Topul celor mai mari cazuri de fraude bursiere
Sursa: George Trifu, BankNews

Jurisprudenţă

Decizia ICCJ nr. 9/2019 - RIL: activitatea desfasurata in cadrul unitatilor de prospectiuni geologice sau de exploatari in subteran nu poate fi considerata activitate desfasurata in "unitate miniera"
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Exceptia de nelegalitate a actului administrativ cu caracter individual poate fi invocata direct in recurs
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Raspundere obiectiva in cazul prejudiciului de mediu. Neanalizarea existentei legaturii de cauzalitate
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia I civila, decizia nr. 1255 din 1 iunie 2016

Consecintele neindeplinirii conditiei suspensive in cazul contractului de vanzare-cumparare
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia a II-a civila, Decizia nr. 865 din 18 martie 2015