din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1890 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Consiliul Concurentei a declansat o investigatie ref. un posibil abuz de pozitie dominanta al HP Romania

Consiliul Concurentei a declansat o investigatie ref. un posibil abuz de pozitie dominanta al HP Romania

  Publicat: 22 Mar 2012       3208 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Consiliul Concurentei a efectuat inspectii inopinate la sediul companiei Hewlett � Packard (HP) Romania si la sediile mai multor distribuitori ai acesteia.

O situatie pe piata, in care vanzatorii unui produs sau serviciu actioneaza independent, pentru captarea clientelei, pentru a atinge un obiectiv comercial precis, adica un anumit nivel al beneficiilor, al volumului de vanzari si / sau al cotei de piata.
Practicile comerciale anticoncurentiale (inclusiv exploatarea incorecta a clientilor sau eliminarea concurentilor) in care o firma dominanta se poate angaja, pentru a-si mentine sau intari pozitia pe piata.
O firma ocupa o pozitie dominanta atunci cand este in masura sa actioneze independent de concurentii, clientii, furnizorii sai si, in final, de consumatorul final.
Concept utilizate de stiintele comportamentale (psihologie, sociologie, psihologie judiciara), prin el intelegandu-se ansamblul actelor, reactiilor (glandulare, motorii, afective, verbale) prin care o persoana raspunde intr-o imprejurare data la solicitarile mediului inconjurator.
O situatie pe piata, in care vanzatorii unui produs sau serviciu actioneaza independent, pentru captarea clientelei, pentru a atinge un obiectiv comercial precis, adica un anumit nivel al beneficiilor, al volumului de vanzari si / sau al cotei de piata.
Semne utilizate de intreprinderi, de fabrici, de comert sau de servici, pentru a deosebi produsele, lucrarile si serviciile lor de cele identice sau similare ale altor intreprinderi si pentru a stimula imbunatatirea calitatii produselor, lucrarilor si serviciilor.
Concept utilizate de stiintele comportamentale (psihologie, sociologie, psihologie judiciara), prin el intelegandu-se ansamblul actelor, reactiilor (glandulare, motorii, afective, verbale) prin care o persoana raspunde intr-o imprejurare data la solicitarile mediului inconjurator.
Trasatura esentiala a infractiunii, prevazuta in cap. I, t. II, art. 19 , C. pen., partea generala. Ea priveste latura subiectiva a infractiunii,
Sanctiune administrativa, contraventionala, fiscala sau civila,
Indicator care masoara rezultatele la nivel microeconomic, reprezentand volumul incasarilor din activitatea proprie intr-o perioada de timp, incasari efectuate la pretul pietei.

Inspectiile s-au desfasurat in cadrul investigatiei declansate de Consiliul Concurentei, in urma unei plangeri privind o posibila incalcare a regulilor de concurenta nationale si comunitare de catre societatea HP Romania.

``Avem suspiciuni privind un posibil abuz de pozitie dominanta al societatii HP Romania, manifestat printr-un comportament discriminatoriu in relatia cu unul dintre partenerii sai contractuali. Acest lucru poate afecta concurenta pe piata comercializarii consumabilelor pentru echipamente de printare marca HP si a serviciilor conexe`` a declarat domnul Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Documentele si declaratiile ridicate in cadrul acestor inspectii se afla in analiza autoritatii romane de concurenta, in cadrul procedurilor specifice investigatiei.

Inspectiile inopinate reprezinta o etapa preliminara in cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurential. Efectuarea acestor inspectii nu reprezinta o antepronuntare a Consiliului Concurentei nici in ceea ce priveste vinovatia companiei investigate si nici in ceea ce priveste rezultatul final al investigatiei declansate.

Daca, in cadrul investigatiei, comportamentul anticoncurential al companiei HP Romania va fi confirmat, Consiliul Concurentei poate aplica o amenda ce poate ajunge pana la 10% din cifra de afaceri a intreprinderii sanctionate.



Citeşte mai multe despre:    Consiliul Concurentei    HP    Pozitie dominanta    Cifra de afaceri

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Zilele libere din 2024, acordate conform Codului muncii
19 Dec 2023 | 1169

Codul muncii comentat 2022. Noua organizare a muncii. Editia a III-a, completata si revizuita
26 Jan 2022 | 1975

13 iulie 2021 - Conferinta Nationala de Dreptul Muncii
15 Jun 2021 | 1926

INTERVIU | Drumul catre pensionare. Realitatea constituirii si distribuirii bugetului de pensii
06 May 2021 | 2214

Sase companii care ofera servicii de food & beverage in incinta Aeroportului Otopeni amendate pentru fixarea preturilor, concurenta neloiala
27 Mar 2021 | 1147

24.12.2020. Decretul privind promulgarea Legii pentru completarea Codului muncii - Legea 53/2003
27 Dec 2020 | 2001



Articole Juridice

Model contract de munca 2024. CIM editabil 2024!
Sursa: EuroAvocatura.ro

Contestarea deciziei de pensionare conform Noii Legi a Pensiilor (Legea 360/2023)
Sursa: MCP Cabinet avocati

Codul muncii aplicabil 2023 | Descarca integral PDF
Sursa: MCP Cabinet avocati

Obligatia de a stabili un salariu superior salariului minim garantat in plata. Reglementari si controverse
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

Instantele nationale procedeaza la adresarea unei intrebari CJUE numai dupa analizarea necesitatii si pertinentei acesteia
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Decizia nr. 1704/2019

RIL Admis - Decizia ICCJ nr. 7/2019 - Majorarile prevazute in art. 1 alin. (1) din OG 10/2007 au fost si raman incluse in indemnizatia bruta de incadrare si dupa data intrarii in vigoare a Legii 330/2009
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Incidenta regulilor de concurenta in activitatea notariala
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie: Decizia nr. 3415 din 30 octombrie 2015

Suspendarea actului administrativ. Conditii.
Pronuntaţă de: Decizia nr. 2052 din 1iunie 2006, I.C.C.J., Sectia de contencios administrativ si fiscal