Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Guvernul impune noi reguli pentru imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene

Guvernul impune noi reguli pentru imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene

  Publicat: 23 Mar 2012       1723 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


(Assimilation) Absorbtia unei emisiuni noi de actiuni de catre publicul investitor dupa ce toate actiunile au fost vandute de catre distribuitorii emisiunii,
Guvernul a aprobat in sedinta de astazi, 23 martie 2012, un set de reglementari in scopul cresterii gradului de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune.

Unul dintre cele trei obiective ale politicii de coeziune a UE (celelalte doua fiind Obiectivul Competitivitate regionala si ocuparea fortei de munca si Obiectivul Cooperare Teritoriala Europeana).
(Convergente) Tendinta pretului unui contract futures pe o marfa de a se apropia de pretul la care marfa respectiva se tranzactioneaza pe piata cash.
Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.
Un grup mic de angajati, desemnati sa lucreze impreuna la un anumit proiect.
Operatiune prin care o persoana fizica sau juridica depune numerar la ghiseul unei banci
Aceasta sintagma se refera la finantarea unei activitati de doua ori, din doua surse diferite.
(al unitatii de protectie speciala). Gestionarea activitatilor si resurselor (materiale, umane, financiare) la nivelul unitatilor de protectie speciala, efectuata de conducerea unitatii, in baza prerogativelor legale.
Consum de resurse (mijloace de productie, forta de munca, mijloace banesti) pentru satisfacerea unor necesitati de productie sau individuale.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
(Assimilation) Absorbtia unei emisiuni noi de actiuni de catre publicul investitor dupa ce toate actiunile au fost vandute de catre distribuitorii emisiunii,
Contract prin care este asigurata plata de catre debitor/garantul/garantii sai a obligatiilor sale fata de creditorul sau.
Contract prin care este asigurata plata de catre debitor/garantul/garantii sai a obligatiilor sale fata de creditorul sau.
Depozitul bancar constituit de catre debitor/garant la banca la care se contracteaza un credit
Alocare financiara directa, acordata din fonduri publice pentru a facilita derularea unui proiect.
Alocare de resurse, cu titlu provizoriu, pentru finantarea unei operatiuni economice, in asteptarea mijloacelor de finantare permanente.
Operatiune prin care o persoana fizica sau juridica depune numerar la ghiseul unei banci
Asistenta financiara nerambursabila primita de Romania, in calitate de stat membru al Uniunii Europene,
Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.

In acest sens, Guvernul a adoptat, printr-o Hotarare, normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 64/2009 privind gestionarea financiara a instrumentelor structurale si utilizarea acestora pentru obiectivul convergenta.
``Actul normativ adoptat este extrem de important din cel putin doua puncte de vedere: introduce reguli foarte clare, foarte stricte, aplicabile tuturor institutiilor responsabile de absorbtia fondurilor europene, precum si reglementari referitoare la acordarea si retragerea prefinantarilor si acordarea si retragerea finantarilor pentru proiectele europene``, a afirmat ministrul Afacerilor Europene, domnul Leonard Orban.
Ministrul Orban a precizat ca actul normativ adoptat de Guvern este rezultatul activitatii unui grup de lucru a carui activitate a inceput in luna decembrie 2011 si care include reprezentanti ai tuturor institutiilor implicate in gestionarea fondurilor comunitare.

Actul normativ preia in mare parte reglementarile Ordinului MFP nr. 2548/2009 si introduce o serie de prevederi menite sa imbunatateasca fluxurile financiare la nivelul beneficiarilor, dar si sa-i responsabilizeze pe aceestia in privinta respectarii termenelor de implementare a proiectelor, termene asumate prin graficul de depunere a cererilor de rambursare aferent contractului de finantare .

Dat fiind ca au fost deja luate masuri ca autoritatile de management sa efectueze rambursarile de cheltuieli in termen de 45 zile (termen prevazut in OUG nr.64/2009), iar prevederile nou promovate pot contribui la imbunatatirea cash-flow-ului la nivelul proiectelor, promovarea acestui act normativ va contribui la imbunatatirea gradului de absorbtie a instrumentelor structurale.

Ministrul Afacerilor Europene a prezentat cele mai importante elemente de noutate introduse de actul normativ.

Astfel, in ceea ce priveste imbunatatirea fluxurilor financiare la nivelul beneficiarilor, actul normativ introduce urmatoarele reglementari:
- Reduce cota de recuperare a prefinantarii din cererile de rambursare depuse, de la nivelul de 30% la o cota cel putin egala cu cea conform careia s-a acordat prefinantarea la nivelul proiectului;
- Pentru beneficiarii aflati sub incidenta ajutorului de stat/de minimis, care sunt obligati sa depuna garantii pentru obtinerea prefinantarii, s-a creat posibilitatea ca aceasta garantie sa poata fi diminuata pe masura ce este recuperata prefinantarea. Aceasta modificare va permite beneficiarului sa-si imbunatateasca fluxurile financiare, mai ales daca aceasta garantie este constituita de un depozit colateral .
- A fost majorata cota maxima de a acordare a prefinantarii de la 10% la 20% pentru proiectele care au integral finantare nerambursabila si pentru proiectele care au o valoare eligibila mai mica de 1 milion de lei. A fost luata aceasta masura avand in vedere ca pentru implementarea acestor tipuri de proiecte cota de 10% prefinantare era insuficienta pentru a asigura inceperea derularii activitatilor.

De asemenea, actul normativ include unele reglementari menite sa impuna beneficiarilor rigoare in stabilirea si desfasurarea activitatilor proiectului. In acest sens, Hotararea aprobata stabileste obligativitatea ca prin contractul/decizia de finantare, beneficiarul sa isi asume un calendar/grafic de depunere a cererilor de rambursare pe toata durata de implementare a proiectului, calendar care sa poata fi modificat de maximum trei ori.
Sunt exceptate de la aceasta limitare proiectele cu o valoare totala mai mare de 50 de milioane de lei si a caror implementare presupune incheierea a mai mult de trei contracte de achizitie publica conform contractului/deciziei/ordinului de finantare, proiecte in cazul carora limitarea este stabilita la un numar cel mult egal cu numarul contractelor de achizitie publica necesare implementarii.
Trebuie mentionat, de asemenea, ca modificarile introduse de Hotararea adoptata nu vor avea impact bugetar, si ele vor imbunatati mecanismele financiare stabilite pentru implementarea programelor operationale finantate din instrumente structurale.
La randul sau, purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a precizat ca modificarile adoptate astazi fac parte dintr-un set de reglementari care va fi adoptat de Guvern in scopul imbunatatii absorbtiei fondurilor europene.Citeşte mai multe despre:    Fonduri europene    OUG 64/2009    Fluxuri financiare    Garantii    Rambursare

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

93 de milioane de euro - fonduri europene pentru stimularea ocuparii fortei de munca
07 Mar 2020 | 299

MAI va beneficia de noi elicoptere pentru operatiuni medicale si de cautare-salvare
29 Jul 2019 | 222

Reforma in sistemul de achizitii publice - au fost contractate fonduri europene de peste 25 de milioane de euro.
10 Jul 2019 | 267

Ratingul de tara al Romaniei a fost reconfirmat de agentia JCRA
22 Jun 2019 | 158

Sinteza concluziilor comitetului director al FMI - starea economiei s-a imbunatatit
07 Jun 2019 | 319

Partneriat interinstitutional pentru sprijinirea lucratorilor romani din Germania
02 Jun 2019 | 530Articole Juridice

Modificarea contractelor de munca in contextul noilor realitati economice
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu

Noile reglementari privind ucenicia la locul de munca. Conditii de angajare, drepturi si obligatii ale partilor
Sursa: Avocat Andrei-Gheorghe Gherasim

Respinge cerere de despagubire introdusa in urma inghetarii nelegale a fondurilor acestuia de catre Consiliu
Sursa: EuroAvocatura.ro

Reglementarea Uniunii privind publicarea de informatii referitoare la beneficiarii de fonduri europene agricole este in parte nevalida
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

ICCJ. Fals in inscrisuri sub semnatura privata. Continutul infractiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - ICCJ

Scopul activitatii de constatare a neregulilor si de stabilire a creantelor bugetare. Insolventa beneficiar
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Decizia nr. 1737/2019

Analizarea exceptiei tardivitatii adoptarii si comunicarii hotararii CNCD
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Decizia nr. 2080 din data de 22 iunie 2016 pronuntata in recurs de Sectia de contencios administrativ si fiscal

Raspunderea patrimoniala a salariatului. Constatare prin hotarare judecatoreasca
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Suceava, Sectia I Civila, Decizia nr. 390 din data de 07.04.2016