din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1581 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Conditiile ce trebuiesc indeplinite de absolventi de liceu/facultate pentru acordarea indemnizatiei de somaj

Conditiile ce trebuiesc indeplinite de absolventi de liceu/facultate pentru acordarea indemnizatiei de somaj

  Publicat: 06 Jun 2012       24437 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Loc in care persoana fizica isi are locuinta statornica sau principala.
1. Locuinta care, spre deosebire de domiciliu, nu este statornica sau principala. O persoana poate avea, in dreptul nostru, un singur domiciliu si mai multe resedinte.
Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca reaminteste absolventilor ca, pentru a beneficia de prevederile Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurailor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, trebuie sa se inregistreze la agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca din raza de domiciliu sau resedinta.

Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Ansamblul complex de masuri si actiuni realizate pentru a raspunde nevoilor sociale ale persoanelor, familiilor, grupurilor sau comunitatilor,
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Legea 10 din 2001. Persoana fizica sau juridica, proprietara a unui/unor imobil(e) la data preluarii abuzive, care indeplineste conditiile impuse de lege pentru a beneficia de dispozitiile acesteia;
Act oficial prin care se confirma (de catre anumite organe de stat)
Data calendaristica a unui inscris sub semnatura privata, care nu poate fi contestata de terti.
Organizarea puterii supreme de stat, modul de formare si competenta organelor supreme ale statului.
Loc in care persoana fizica isi are locuinta statornica sau principala.
Suma de bani ce se acorda unei persoane pentru suportarea unor cheltuieli suplimentare (de deplasare, detasari etc) sau pentru efectuarea de activitati in afara programului obisnuit de lucru
Persoana care, in schimbul muncii, primeste un salariu.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Suma de bani ce se acorda unei persoane pentru suportarea unor cheltuieli suplimentare (de deplasare, detasari etc) sau pentru efectuarea de activitati in afara programului obisnuit de lucru
Persoana care, in schimbul muncii, primeste un salariu.
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Loc in care persoana fizica isi are locuinta statornica sau principala.

Absolventii pot solicita acordarea indemnizatiei de somaj, daca intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire, nu au reusit sa se incadreze in munca si:
-nu urmeaza o forma de invatamant la data solicitarii dreptului;
-nu realizeaza venituri sau realizeaza din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta, respective500 lei.


Se considera ca nu au reusit sau nu au putut sa se incadreze in munca daca fac dovada ca, in perioada de 60 de zile de la data absolvirii, s-au inregistrat la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene sau a municipiului Bucuresti ori la alti furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, acreditati in conditiile legii sau care nu se supun potrivit legii conditiei de acreditare, in vederea medierii pentru incadrare in munca .


Prin absolvent al unei institutii de invatamant se intelege persoana care a obtinut o diploma sau un certificat de studii, in conditiile legii, in una dintre institutiile de invatamant gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat in conditiile legii.


Indemnizatia de somaj acordata acestei categorii de persoane se plateste pentru o perioada de 6 luni si este in valoare de 250 lei, reprezentand 50% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare. Indemnizatia poate fi solicitata in cel mult 12 luni de la data absolvirii si se acorda o singura data, pentru fiecare forma de invatamant absolvita.
Totodata, facem precizarea ca absolventii, inregistrati la agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca din raza de domiciliu sau resedinta, pot beneficia din bugetul asigurarilor pentru somaj de prime de incadrare, in situatia in care se angajeaza cu program normal de lucru, pentru o perioada mai mare de 12 luni. Prima este egala cu valoarea indicatorului social de referinta, respectiv 500 lei.


Absolventii, care primesc indemnizatie de somaj, si se angajeaza, in perioada de acordare a indemnizatiei, pentru o perioada mai mare de 12 luni, beneficiaza de o suma egala cu indemnizatia de somaj la care ar fi avut dreptul, pana la expirarea perioadei de acordare a acesteia, daca nu s-ar fi angajat.
Dreptul se acorda absolventilor care isi mentin raporturile de munca sau de serviciu pentru o perioada de cel putin 12 luni, fiind necesar ca persoana respectiva sa il solicite agentiei judetene unde a fost inregistrat in termen de maximum 60 de zile de la expirarea celor 12 luni de la data angajarii.


Nu beneficiaza de drepturile prevazute anterior:


-absolventii care la data absolvirii studiilor aveau raporturi de munca sau de serviciu;
-absolventii care se incadreaza la angajatori cu care au fost in raporturi de munca sau de serviciu in ultimii 2 ani;
-absolventii care la data solicitarii dreptului urmeaza o forma de invatamant;
-absolventii institutiilor de invatamant fata de care angajatorii au obligatia, potrivit legii, de a-i incadra in munca;
-absolventii pentru care plata indemnizatiei de somaj a fost suspendata la data incadrarii in munca, conform legii, pe o perioada de cel mult 12 luni, iar ulterior, ca urmare a schimbarii duratei contractului individual de munca, plata indemnizatiei de somaj inceteaza.


Totodata, persoanele care, in perioada in care li se acorda indemnizatie de somaj, deci inclusiv absolventi, se incadreaza in munca intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 km. de localitatea de domiciliu, beneficiaza de o prima de incadrare egala cu de doua ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data acordarii.
De asemenea, persoanele care, in perioada in care li se acorda ndemnizatie de somaj, se incadreaza intr-o alta localitate si ca urmare a acestui fapt isi schimba domiciliul, primesc o prima de instalare egala cu de sapte ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data instalarii.


Atat prima de incadrare, cat si prima de instalare se restituie integral de catre angajat daca inceteaza raporturile de munca din motive imputabile lui intr-o perioada mai mica de 12 luni de la data incadrarii in munca .



Persoanele interesate pot obtine informatii suplimentare la agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca din raza de domiciliu sau resedinta



Citeşte mai multe despre:    Someri    Rata somajului    Statistici    Indemnizatie somaj

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Protocol ANOFM si IGI pentru sprijinirea cetatenilor non-UE din Romania al caror contract individual de munca a incetat si vor sa se reangajeze
23 Jul 2020 | 1289

Beneficiarii OUG 92/2020 privind sprijinirea angajatorilor si salariatilor afectati de CoVid-19
31 May 2020 | 1908

Persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj nu au obligatia sa se prezinte lunar la AJOFM
10 Apr 2020 | 2069

93 de milioane de euro - fonduri europene pentru stimularea ocuparii fortei de munca
07 Mar 2020 | 929

ANOFM: Proiecte de peste 60 mil. de euro pentru digitalizarea serviciilor de cautare a unui loc de munca
29 Feb 2020 | 804

Analiza situatiei somajului inregistrat in anul 2018
23 Jan 2019 | 2067



Articole Juridice

Protectia sociala a salariatilor. Drepturi si Proceduri de care acestia pot beneficia (II � pe durata starii de urgenta)
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu

Codul muncii al Romaniei din 1972 la cel din 2003, sau de la oamenii muncii pana la lucratorul de azi
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Acte necesare si conditii pentru primirea de subventii de catre angajatorii care incadreaza personal din randul somerilor
Sursa: EuroAvocatura.ro

ANOFM acorda subventii angajatorilor care incadreaza in munca pe perioada nedeterminata someri in varsta de peste 45 de ani sau someri parinti unici
Sursa: http://www.anofm.ro/files/comunicat%20presa%20angajatori%202015_0.pdf

Jurisprudenţă

Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Anularea deciziei de desfacere disciplinara a contractului de munca. Repunerea salariatului in situatia anterioara concedierii
Pronuntaţă de: Tribunalul T, Sectia Civila de Contencios administrativ si fiscal, Sentinta nr. 1165/2016 din 11.07.2016

Ajutor public judiciar. Scutire plata taxa de timbru
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizie nr. 7 din data 11.01.2011

Respingere drept la indemnizatie de somaj. Cauza neplatii poate fi asimilata unei situatii de forta majora
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Galati - Hotarare nr. 1233 din data 29.05.2012