din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3095 de useri online



Prima pagină » Articole juridice » Dreptul muncii. Contractul de Munca » Protectia maternitatii la locul de munca. Interdictie absoluta sau exista situatii in care salariatele gravide pot fi concediate?

Protectia maternitatii la locul de munca. Interdictie absoluta sau exista situatii in care salariatele gravide pot fi concediate?

  Publicat: 26 Feb 2025       145 citiri       Sursa: MCP avocati        Secţiunea: Dreptul muncii. Contractul de Munca  


In dreptul intern, protectia maternitatii este reglementata prin mai multe acte normative, precum Codul muncii, Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati si OUG nr. 96/2003.

Socoteala scrisa sub forma de balanta cu doua parti (debit si credit) care reflecta valoric si uneori in unitati naturale, in ordine cronologica si sistematica,
Dispozitie cuprinsa in testament prin care testatorul dispune ca dupa decesul sau ca o anumita persoana sa primeasca intreaga mostenire (legat universal),
Interval de timp in care un angajat este scutit conform legii sa lucreze si sa vina la lucru in cadrul unitatii cu care aceasta are incheiat un contract de munca.
Interval de timp in care un angajat este scutit conform legii sa lucreze si sa vina la lucru in cadrul unitatii cu care aceasta are incheiat un contract de munca.
Codul muncii este actul normativ care reuneste normele ce constituie dreptul comun in materia raporturilor de munca.
Contract incheiat intre un salariat si o unitate economica sau institutie prin care cel dintai se obliga sa presteze in favoarea celui din urma o anumita munca, in schimbul unui salariu.
Incalcarea dispozitiilor cu caracter administrativ sau disciplinar,
Obligatie ce revine partilor dintr-un proces de a face dovada imprejurarilor, faptelor, afirmatiilor, sustinerilor pe care isi intemeiaza pretentiile ori apararile prezentate in fata organului de jurisdictie.
Conform art.208 Cod Penal, luarea unui bun mobil din posesia sau detentia altuia, fara consimtamintul acestuia, in scopul de a si-l insusi pe nedrept, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 12 ani.
(termen CNA). Ansamblul programelor de radiodifuziune sau de televiziune, al emisiunilor si al celorlalte elemente ale unor servicii specifice, furnizat de un radiodifuzor,
Inscris oficial sau particular prin care se atesta recunoasterea unui drept, o obligatie sau un fapt.
Mod de organizare a vietii in comun a oamenilor,
Inscris oficial sau particular prin care se atesta recunoasterea unui drept, o obligatie sau un fapt.
Dovada pe care o poate face cel chemat sa raspunda pentru insulta sau calomnie, in scopul de a stabili adevarul afirmatiei sau imputarii facute si a inlatura astfel caracterul penal al faptei.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Procedeu defensiv de aparare a drepturilor si libertatilor publice, aflat la dispozitia justitiabililor;
Codul muncii este actul normativ care reuneste normele ce constituie dreptul comun in materia raporturilor de munca.
Activitate de lamurire, de stabilire a adevaratului inteles al unei opere spirituale.
Ansamblu de solutii pronuntate de catre organele de jurisdictie in legatura cu probleme de drept sau institutiile juridice examinate cu prilejul desfasurarii litigiilor din competenta lor.
Activitate de lamurire, de stabilire a adevaratului inteles al unei opere spirituale.
Codul muncii este actul normativ care reuneste normele ce constituie dreptul comun in materia raporturilor de munca.
Unica autoritate de justitie din Romania, garantul suprematiei Constitutiei, care se supune numai Constitutiei si legii sale de organizare si functionare.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Relatie sociala care ia nastere in legatura cu insusirea de catre oameni a buburilor materiale, in primul rand a mijloacelor de productie.
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Relatie sociala care ia nastere in legatura cu insusirea de catre oameni a buburilor materiale, in primul rand a mijloacelor de productie.
Presupunere, supozitie cu privire la anumite (legaturi, relatii intre) fenomene; presupunere cu caracter provizoriu, formulata pe baza datelor experimentale existente la un moment dat.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Desemneaza orice persoana care este asigurata, in baza unei asigurari obligatorii sau facultative continue, impotriva unuia sau mai multor riscuri ce corespund ramurilor unui regim de securitate sociala care se aplica salariatilor.


Aceste reglementari au scopul de a proteja sanatatea mamei si a copilului si de a preveni discriminarea pe criteriul sarcinii.


Angajatorul trebuie sa tina cont ca orice tratament mai putin favorabil aplicat unei femei legat de sarcina sau de concediul de maternitate reprezinta un act discriminatoriu, cum ar fi: (i) solicitarea testelor de graviditate la angajare sau solicitarea semnarii de catre candidata a unui angajament ca nu va ramane insarcinata sau ca nu va naste pe durata de valabilitate a contractului individual de munca; (ii) consfintirea dreptul salariatei/salariatului de a se intoarce, dupa incetarea concediului de maternitate, a concediului pentru cresterea copilului sau a concediului paternal, la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, precum si de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.


De asemenea, Legea nr. 202/2002 interzice concedierea pe durata in care: (a) salariata este gravida sau se afla in concediu de maternitate; (b) salariata/salariatul se afla in concediul pentru cresterea copiilor in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati: (c) salariatul se afla in concediu paternal, cu exceptia cazului in care concedierea intervine ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului.


La randul sau, Codul muncii reglementeaza in art. 60 interdictiile de concediere stabilind ca angajatorul nu poate dispune concedierea pe durata in care salariata este gravida, in masura in care a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere, cu exceptia cazului in care intervine ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului.


Un alt caz de incetare a contractului individual de munca al femeii gravide este atunci cand aceasta incheie cu angajatorul un contract de munca pe perioada determinata, cu consecinta ca acesta expira la termenul stabilit, fara ca angajatorul sa fie obligat sa-l prelungeasca, avand in vedere ca legea nu impune prelungirea acestuia in mod automat.


De asemenea, daca salariata gravida savarseste o abatere disciplinara grava, angajatorul poate dispune concedierea acesteia cu respectarea procedurii cercetarii disciplinare prealabile, chiar daca aceasta l-a informat cu privire la sarcina . Exemple de abateri grave pot include: furt din patrimoniul angajatorului, violarea secretului profesional, refuzul repetat de a indeplini sarcinile de serviciu .


Anuntarea angajatorului in scris despre sarcina este esentiala pentru a beneficia de protectia maternitatii la locul de munca, astfel cum este prevazut de art. 2 lit. c din OUG nr. 96/2003, conform caruia ``salariata gravida este femeia care anunta in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare``.


In ceea ce priveste informarea cu privire la starea de graviditate, instantele de judecata au apreciat ca art. 2 lit. c) din OUG nr. 96/2003 care prevede forma scrisa a informarii, insotita de un document medical doveditor, trebuie interpretat in spiritul, iar nu in litera lui, forma scrisa fiind indicata pentru ca este cea mai facila proba .


Prin Decizia nr. 1/2020, instanta de contencios constitutional a respins exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor din Codul muncii care interziceau concedierea salariatei gravide, pe motiv ca in speta era vorba despre o chestiune de interpretare a textului legal si nu de neconformitate a sa cu legea fundamentala.


Astfel, Curtea a aratat ca prevederile legale la care ne-am referit trebuie interpretate in conformitate cu dreptul unional si jurisprudenta CJUE pronuntata in interpretarea sa, dar si in lumina dispozitiilor OUG nr. 96/2003 toate convergand spre regula potrivit careia interdictia de concediere a salariatelor gravide opereaza numai in legatura cu motive intemeiate pe starea de graviditate si nu in raport cu alte temeiuri, straine de starea de graviditate (cum ar fi abateri disciplinare, inaptitudine fizica sau psihica, necorespundere profesionala, desfiintarea postului).


In alti termeni, modul corect de interpretare al art. 60 lit. c) din Codul muncii este in sensul ca acesta interzice concedierea salariatelor gravide strict pe motive legate de starea de graviditate si nu ofera nicidecum ``imunitate`` la concediere, motiv pentru care reglementarea nu contravine principiului egalitatii de tratament.


De asemenea, Curtea Constitutionala a conchis ca textul de lege nu incalca dreptul de proprietate al angajatorului (art. 44 din Constitutie), intrucat acesta nu este obligat sa plateasca angajatelor gravide remuneratia pe durata in care absenteaza de la locul de munca .


Astfel, Curtea a aratat ca OUG nr. 96/2003 reglementeaza mai multe tipuri de concedii de care pot beneficia salariatele gravide, precum concediul de risc maternal si concediul de sarcina si lauzie. Asadar, in opinia Curtii, avand in vedere ca pe durata acestor concedii salariatele au dreptul la indemnizatii, care sunt suportate din bugetele statului, si nu de catre angajator, dreptul de proprietate al angajatorului nu este afectat.


In concluzie, legiuitorul roman nu a conferit o protectie absoluta salariatei gravide la concediere, impunand ca aceasta sa isi informeze angajatorul in scris cu privire la starea sa (pe care sa o si dovedeasca) si protejand-o in consecinta de concedierea datorata tocmai starii de graviditate.


Per a contrario, in ipoteza in care cauza nu este starea de graviditate, este aplicabila protectia generala asigurata de lege oricarui salariat impotriva concedierii nelegale, ceea ce impune in sarcina angajatorului respectarea cu strictete a tuturor cerintelor de forma, procedura si fond, specifice fiecarui caz de concediere (bazat fie pe motive care privesc persoana salariatului , fie pe motive care nu il privesc pe salariat).






Citeşte mai multe despre:    concediu de maternitate    concediere femei insarcinate    concediere salariata insarcinata    OUG 96/2003    Legea 202/2002

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Titluri

Concediul de odihna. Raspunsuri la intrebarile frecvente ale salariatilor
Sursa: MCP avocati

Concediul de maternitate si concediul de crestere a copilului. Aspecte practice
Sursa: MCP Cabinet avocati

Modul de calcul al indemnizatiilor de concediere si de reorientare profesionala ale unui salariat. Discriminare indirecta pe criterii de sex
Sursa: EuroAvocatura.ro

[Av. muncii] Incetarea contractului individual de munca pe perioada determinata in timpul concediului de maternitate
Sursa: MCP Cabinet avocati

Noi reglementari referitoare la protectia maternitatii la locurile de munca
Sursa: EuroAvocatura.ro

Reinnoirea contractelor de munca pe durata determinata poate fi justificata prin nevoia de a efectua o inlocuire si in conditiile in care aceasta nevoie este frecventa sau chiar permanenta
Sursa: EuroAvocatura.ro



Jurisprudenţă

Indemnizatie pentru cresterea copilului. Venituri din activitati independente. Mod de calcul. Stabilirea venitului net prin scaderea impozitului pe venit. Data incetarii realizarii veniturilor din avocatura
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Contencios administrativ si fiscal, Decizia nr. 640/7.09.2020

Incetarea contractului individual de munca in temeiul art. 55 lit. b din Codul muncii. Neintrunirea acordului de vointa a partilor pentru incetarea raporturilor de munca
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia civila nr. 836/11.12.2018

Instanta de judecata nu analizeaza oportunitatea deciziei de restructurare interna a angajatorului. Controlul de legalitate al masurii concedierii
Pronuntaţă de: Tribunalul Arad - Sentinta civila nr. 923 din data de 23 noiembrie 2020

Concedierea pe durata in care femeia salariata este gravida
Pronuntaţă de: Decizia Curtii Constitutionale nr. 1/2020

Decizia CCR nr. 323/2019 referitoare la admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 15 alin. 2 din Legea nr. 80/1995
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei