din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2668 de useri online



Prima pagină » Articole juridice » Drept Penal » Partea vatamata in procesul penal � art. 24 alin 1 Codul de procedura penala

Partea vatamata in procesul penal � art. 24 alin 1 Codul de procedura penala

  Publicat: 01 Jan 2008       58099 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro        Secţiunea: Drept Penal  


Este persoana care a suferit o vatamare fizica sau morala prin infractiune si care se constituie ca parte in procesul penal.

Persoana fizica sau juridica care a suferit prin fapta penala o vatamare fizica, morala sau materiala si nu participa ca parte in procesul penal.
1. Persoana fizica sau juridica ce sufera un prejudiciu sau o vatamare a drepturilor sale prin fapta ilicita a unei alte persoane si care este indreptatita sa
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Act prevazut de lege, prin care un organ de stat este informat si abilitat sa desfasoare o anumita activitate
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
Act prevazut de lege, prin care un organ de stat este informat si abilitat sa desfasoare o anumita activitate
Act prevazut de lege, prin care un organ de stat este informat si abilitat sa desfasoare o anumita activitate
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
In sensul Legii nr.18/1991 a fondului funciar, improprietarirea unor categorii de persoane in anumite conditii, cu terenuri care s-au aflat
Oficiu electoral - organism electoral constituit la nivelul sectoarelor municipiului Bucuresti, fara a avea atributia de a constata rezultatele alegerilor la acel nivel,
Forma specifica a motivatiei care consta in orientarea activa si durabila a persoanei spre anumite domenii de activitate, fiind cel mai puternic mobil al actiunilor omenesti.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Latura a capacitatii juridice, care consta in aptitudinea persoanei de a-si exercita singura drepturile
Latura a capacitatii juridice, care consta in aptitudinea persoanei de a-si exercita singura drepturile
In materie civila, potrivit C.proc. civ., nu pot fi ascultati ca martori :
Sustinerile si punctele de vedere ale partilor si procurorului exprimate in cursul procesului penal cu privire la solutionarea cauzei deduse judecatii.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Se face distinctie intre persoana vatamata sau victima infractiunii, care este o persoana ce a suferit orice vatamare prin infracti-une si partea vatamata, care este acea persoana ce s-a constituit in formele prescrise de lege ca parte in proces.

Constituirea unei persoane ca parte vatamata se materializeaza in cererea acesteia, care poate fi facuta oricand in cursul urmaririi penale, iar in cursul judecatii doar, cel mai tarziu, pana la citirea actului de sesizare al instantei, care poate consta in citirea rechizitoriului sau a plangerii prealabile a persoanei vatamate.

Desi legea nu face distinctie, in practica se face doar un rezumat al actului de sesizare al instantei. Citirea actului de sesizare marcheaza intrarea in fondul cauzei. Orice constituire ulterioara de parte vatamata este tardiva, cu exceptia cazului in care inculpatul accepta.
In virtutea rolului activ, instantei penale ii revine sarcina de a explica persoanei care a suferit o vatamare prin infractiune care ii sunt drepturile si obligatiile proce-suale, inclusiv posibilitatea de a se constitui ca parte vatamata si termenul legal in care poate avea loc constituirea . Aceasta reprezinta o chestiune preliminara in proces, care va avea loc obligatoriu in termenul legal.

De la aceasta regula exista o singura derogare: in cazul persoanelor pentru care introducerea in proces se face din oficiu . Este vorba de o unitate de interes public sau de o persoana fara capacitate de exercitiu sau cu capacitate de exercitiu restransa.

Persoana vatamata prin infractiune poate opta intre doua calitati: parte vatamata sau martor in proces, acestea fiind calitati procesuale incompatibile.

In privinta drepturilor si obligatiilor partii vatamate, acestea sunt aceleasi cu cele ale inculpatului, avand dreptul, ca si inculpatul, sa participe la toate actele de procedura efectuate in privinta sa, sa formuleze cereri, sa depuna memorii, sa faca declaratii, sa participe la efectuarea unor procedee probatorii, sa puna concluzii si sa uzeze de caile de atac prevazute de lege.




Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti



Ştiri Juridice
Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...