din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2410 de useri online



Prima pagină » Articole juridice » Drept Penal » Partea civila in procesul penal � art. 24 alin. 2 Codul de procedura penala

Partea civila in procesul penal � art. 24 alin. 2 Codul de procedura penala

  Publicat: 01 Jan 2008       49003 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro        Secţiunea: Drept Penal  


Efect negativ, cu caracter patrimonial sau nepatrimonial, produs unei persoane prin fapta ilicita a altei persoane ori prin actiunea lucrurilor sau animalelor care se afla sub paza juridica a altei persoane.
Este persoana care a suferit un prejudiciu material sau moral prin infractiune si care se constituie ca parte in proces.

Act prevazut de lege, prin care un organ de stat este informat si abilitat sa desfasoare o anumita activitate
Este parte in procesul penal alaturi de inculpat, partea vatamata si partea responsabila civilmente, care exercita actiunea civila in cadrul procesului penal.
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Parte in procesul penal chemata sa raspunda conform legii civile pentru pagubele provocate prin fapta invinuitului sau inculpatului.
Omul considerat in mod individual, ca membru al societatii, avand calitatea de subiect de drept.
Latura a capacitatii juridice, care consta in aptitudinea persoanei de a-si exercita singura drepturile
Latura a capacitatii juridice, care consta in aptitudinea persoanei de a-si exercita singura drepturile
Calitate procesuala pe care o are faptuitorul odata cu declansarea procesului penal,
Prevazut in sectiunea II, cap. II., t. I, C. proc. pen., partea generala
Instrument care ofera clientilor protectie impotriva riscului.
Una dintre modalitatile de reparare a pagubei pricinuite prin infractiune.
Instrument care ofera clientilor protectie impotriva riscului.
Una dintre modalitatile de reparare a pagubei pricinuite prin infractiune.
Legea da dreptul la optiune persoanei prejudiciate in privinta utilizarii caii penale sau civile de valorificare a pretentiilor impotri-va persoanei responsabile.

De aceea, calitatea de parte civila in procesul penal presupune, in mod obligatoriu, constituirea in aceasta calitate, printr-o declaratie expresa din partea persoanei prejudiciate, care poate fi facuta oricand in cursul urmaririi penale, iar in cursul judecatii, cel mai tarziu pana la citirea actului de sesizare a instantei.

Tratamentul legal obliga partea civila ca in cuprinsul declaratiei de constituire sa precizeze in ce consta prejudiciul suferit si care este cuantumul acesteia, pentru ca orice modificare ulterioara a declaratiei de constituire de parte civila nu este vala-bila, fiind tardiva.

In mod exceptional, declaratia de constituire de parte civila, facuta cu incalcarea termenului legal ori modificarea constituirii facuta ulterior, poate fi considerata ca valabila daca inculpatul sau partea responsabila civilmente accepta.

Termenul de constituire de parte civila este obligatoriu si pentru situatia in care actiunea civila se exercita din oficiu, in cazul in care este prejudiciata o unitate din cele la care se refera art. 145, c.pen. sau o persoana fizica fara capacitate de exercitiu sau cu capacitate de exercitiu restransa.

Pentru ca o persoana sa obtina calitatea de parte civila in procesul penal este obligatoriu ca prejudiciul sa se fi produs prin infractiune.

In procesul penal, prejudiciul nu poate reprezenta decat o consecinta directa si necesara a faptei prevazute de legea penala. Nu pot fi reparate in procesul penal prejudiciile indirecte.

Potrivit art. 167, C.pr.pen., atunci cand subdobanditorul unui bun sustras este de buna-credinta, acesta nu este obligat sa restituie bunul. Potrivit legii, restituirea se face de la invinuit sau inculpat ori de la tainuitorul sau favorizatorul real. In cazul dobanditorului de buna-credinta sunt aplicabile prevederile art. 1909 -; 1910, C.civ.

Societatea de asigurare nu se poate constitui ca parte civila in procesul penal pentru sumele achitate asiguratilor cu titlu de despagubire rezultata din infractiune, pentru ca ele nu isi au izvorul in infractiune, neintrand intr-un raport direct cu inculpatul, ci izvorul il constituie contractul de asigurare. In acest fel, in baza art. 188 din Legea nr. 3/1978, privind asigurarea sanatatii populatiei, unitatea sanitara se poate constitui ca parte civila in procesul penal pentru sumele achitate cu titlu de despagubire civila doar in cazul asistentei medicale gratuite. In celelalte cazuri, per-soanele vatamate, care achita cheltuielile medicale, se pot constitui ca parti civile in proces.




Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti



Ştiri Juridice
Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...