din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2271 de useri online



Prima pagină » Articole juridice » Intrebari si Raspunsuri Juridice » Nerespectarea prevederilor legale la concediere

Nerespectarea prevederilor legale la concediere

  Publicat: 11 Jan 2020       2175 citiri       Sursa: MCP Cabinet avocati        Secţiunea: Intrebari si Raspunsuri Juridice  


Buna ziua, Un prieten a lucrat cu CIM in cadrul unei unitati private.

Desemneaza orice persoana care este asigurata, in baza unei asigurari obligatorii sau facultative continue, impotriva unuia sau mai multor riscuri ce corespund ramurilor unui regim de securitate sociala care se aplica salariatilor.
Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
Legea 10 din 2001. Persoana fizica sau juridica, proprietara a unui/unor imobil(e) la data preluarii abuzive, care indeplineste conditiile impuse de lege pentru a beneficia de dispozitiile acesteia;
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Act prevazut de lege, prin care un organ de stat este informat si abilitat sa desfasoare o anumita activitate
Desfiintarea retroactiva a unui act juridic.

Luna aceasta a fost instiintat de catre un alt salariat (superior), nu de catre angajator, ca de la data de 20 ale lunii anterioare nu se mai doreste ca acesta sa lucreze acolo. In tot acest timp, prietenul meu s-a prezentat la munca la program normal. In tot acest timp, nu a primit nicio instiintare are in scris in legatura cu decizia de a nu mai lucra acolo. Nu au fost pe perioada cat a lucrat inaintate referate care sa sustina practic faptulca va fi dat afara. Pe data de 19 ale lunii, angajatorul, tot verbal l-a instiintat ca nu are bani sa plateasca toti angajatii, cumva sugerandu-i ca aceasta este motivul. Aceasta lucru nu poate fi adevarat atata timp cu cat in urma cu 2 saptamani angajase o noua persoana . Plus de asta, din cunostintele mele, daca era aceasta problema, postul trebuia desfiintat.


In contextul in care nu au fost respectate clauzele contractului, nu a fost instiintat in scris, nu exista demisie scrisa, nu a fost respectat nici termen legal de instiintare, pentru ca el sa isi caute loc de munca in alta parte, el s-a prezentat in continuare la munca . Insa , in prima zi, i -a fost refuzat dreptul de a lucra, nu i s-a permis sa semneze prezenta in condica.


In aceasi zi a fost si a facut sesizare la ITM. Nici pana in prezent nu a primit un raspuns, urmeaza sa mearga sa se intereseze de stadiul sesizarii.


In opinia dvs., ce demersuri ar trebui sa ia?


Va multumesc!


Raspuns avocat specializat in dreptul muncii:



Buna ziua,



In conformitate cu situatia de fapt descrisa de dumneavoastra, angajatorul a ignorat toate prevederile legale cu privire la concedierea salariatului, fie ca vorbim de o concediere din motive ce tin de persoana salariatului, fie ca vorbim de motive ce nu tin de persoana salariatului (ex: motive economice, asa cum a fost invocat). In conditiile in care decizia de concediere a fost comunicata si nu au trecut mai mult de 30 de zile de la comunicare, recomandam contestarea deciziei in instanta, solicitand anularea acesteia si reintegrarea salariatului pe postul ocupat.

In situatia in care salariatului nu i-a fost comunicata nici decizia de concediere, dar nu ii este permis sa lucreze efectiv, angajatorul poate fi actionat in instanta, solicitandu-se incetarea acestei practici ce incalca dreptul la munca al salariatului precum si daune-interese pentru repararea prejudiciului astfel cauzat.

Mai multe despre concediere si reintegrarea pe post aici >>>>>>



Citeşte mai multe despre:    concediere 2020    concedeire    desfiintare post    desfiintare post 2020    desfiintare posturi 2020    organigrama    codul muncii    codul muncii 2020

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Titluri

Un salariat are dreptul, pentru perioada cuprinsa intre concedierea sa nelegala si reintegrarea sa in functia detinuta anterior, la concediu anual platit
Sursa: EuroAvocatura.ro

Motivarea decizie de concediere versus Oportunitatea acesteia. Solutii jurisprudentiale
Sursa: avocat Emilia Alexandra Ioana | MCP Cabinet avocati

Protectia sociala a salariatilor. Drepturi si Proceduri de care acestia pot beneficia (II � pe durata starii de urgenta)
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu

In aceasta perioada inregistrati o crestere a solicitarilor pentru consiliere cu privire la modul de incetare a contractelor de munca pe perioada starii de urgenta?
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Concedierea pe motiv de forta majora este mai usor de contestat decat concedierea individuala si decat concedierea colectiva?
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Ce sfatuiti un angajat care a fost concediat pe motiv de forta majora?
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Cum interpretati articolul 48 din Codul Muncii? Angajatorul poate face concedieri in baza lui?
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut



Jurisprudenţă

Contestare decizie de concediere. Solictare plata drepturi banesti si a indemnizatiei de concediu
Pronuntaţă de: Curtea de Apel CLUJ - DECIZIA CIVILa Nr. 993 din 9 septembrie 2019