Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Articole juridice » Drept Fiscal » Inchirierea sau subinchirierea bunurilor prin derularea unui numar mai mare de 5 contracte

Inchirierea sau subinchirierea bunurilor prin derularea unui numar mai mare de 5 contracte

  Publicat: 17 May 2008       4669 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro        Secţiunea: Drept Fiscal  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Din anul 2008 inchirierea sau subinchirierea bunurilor de catre persoane fizice printr-un numar de mai mult de 5 contracte se impoziteaza ca si veniturile din activitati independente.

Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Ceea ce poate fi realizat cu usurinta.
Persoana fizica sau juridica obligata prin lege sa plateasca impozit.
Sanctiune administrativa, contraventionala, fiscala sau civila,
Activitate desfasurata de organele financiare, pentru stabilirea subiectelor impozabile, a obiectului impunerii, determinarea bazei impozabile, calcularea impozitului,
Activitate desfasurata de organele financiare, pentru stabilirea subiectelor impozabile, a obiectului impunerii, determinarea bazei impozabile, calcularea impozitului,
Notiunea Stat de drept este, in general, utilizata pentru a sublinia diferentele existente intre regimurile democratice si regimurile autoritare (dictatoriale).
Cheltuielile care intervin in derularea proiectelor finantate din instrumentele structurale, implementate de organisme, autoritati, institutii sau societati comerciale din sectorul public,
Persoana fizica sau juridica obligata prin lege sa plateasca impozit.
Loc in care persoana fizica isi are locuinta statornica sau principala.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Acesta reglementare nu este noua ea fiind publicata prin Ordinul ANAF nr. 2333 / 2007 in Monitorul Oficial, Partea I nr. 868 din 19/12/2007.

Astfel daca in anul precedent au fost indeplinite conditiile pentru calificarea veniturilor din cedarea folosintei bunurilor in categoria venituri din activitati independente, contribuabilii au obligatia declararii venitului estimat pana la data de 15 ianuarie a anului curent. Aceasta declarare de catre contribuabil va fi verificata de organul fiscal. In cazul nedeclararii, organul fiscal va notifica contribuabilul, aplicand totodata si prevederile legale prevazute in cazul neindeplinirii obligatiilor declarative, adica avertisiment sau amenda.

La stabilirea numarului de contracte de 5 se vor lua in calcul contractele de inchiriere sau subinchiriere aflate in derulare la data de 31 decembrie a anului precedent (2007) celui de impunere (2008), exceptand totusi contractele de arendare a bunurilor agricole.

Diferenta dintre cele metode de impunere este data de modul in care se calculeaza impozitul datorat bugetului de stat . Astfel in cazul impunerii veniturilor realizate ca venituri din cedarea folosintei bunurilor, impozitul se aplica dupa deducerea din venituri a unei cote de 25% ca si cheltuieli . Impunerea veniturilor realizate ca si venituri din activitati independente presupune calcularea venitului net ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile aferente realizarii venitului, deductibile, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla.

Astfel daca un contribuabil va fi impus pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor prin sistemul “activitatilor independente” va trebui sa calculeze venitul net prin luarea cumulat a tuturor veniturilor si cheltuielilor realizate la nivelul tuturor contractelor de inchiriere/subinchiriere aflate in derulare in anul de raportare.

In cazul in care la sfarsitul anului fiscal nu mai sunt indeplinite conditiile, adica contribuabilul nu mai are in derulare mai mult de 5 contracte, acesta va declara incepand cu anul fiscal urmator venitul net realizat din inchiriere/subinchiriere potrivit regulilor aplicabile pentru categoria veniturilor din cedarea folosintei bunurilor.

Persoanele fizice fara domiciliu fiscal in Romania care indeplinesc aceste conditii, iar bunurile inchiriate/subinchiriate se afla in raza teritoriala a mai multor organe fiscale au obligatia sa desemneze o sursa principala de venit, in functie de care vor indeplini obligatiile fiscale prevazute de OANAF nr. 2333 / 2007.Citeşte mai multe despre:   Comentează: Inchirierea sau subinchirierea bunurilor prin derularea unui numar mai mare de 5 contracte
Jurisprudenţă

Cauza CEDO: Hulpe si altii impotriva Romaniei
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Intinderea rolului activ al judecatorului in administrarea probelor in litigiile de munca
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a VII-a Conflicte de Munca si Asigurari Sociale

Decizia CCR nr. 387/2018 privind neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 53 alin. (1) teza intai din Codul muncii (varsta de pensionare a femeilor)
Pronuntaţă de: Curtea ConstitutionalaŞtiri Juridice

Modificarile aduse Codului muncii prin OUG 96/2018 privind varsta de pensionare a femeilor si salariul minim diferentiat
16 Nov 2018 | 391

Legislaţie

OUG nr. 96/2018 privind prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative
ORDONANTA DE URGENTA nr. 96 din 9 noiembrie 2018 privind prorogarea unor termene, precum si pentru m ...

LEGEA nr. 102/2005, Republicata 2018, privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu
LEGEA nr. 102 din 3 mai 2005, Republicata 2018, privind infiintarea, organizarea si functionarea Aut ...

Legea 247/2018 pentru modificarea regimului strainilor in Romania
Legea nr. 247 din 5 noiembrie 2018 pentru modificarea si completarea unor acte nomative privind regi ...