Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Articole juridice » Contracte Civile si Comerciale » Reprezentarea la incheierea actelor juridice

Reprezentarea la incheierea actelor juridice

  Publicat: 13 Oct 2008       5739 citiri       Sursa: Autor: Felicia Mirea, Atac        Secţiunea: Contracte Civile si Comerciale  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Sunt persoanele complet straine de actul juridic, adica persoanele carora actul juridic nu le poate profita in nici un fel ori nu le poate indatora in nici un fel.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Reprezentarea este procedeul de tehnica - juridica prin care o persoana, numita reprezentant, incheie acte juridice cu tertii in numele si in contul unei alte persoane, reprezentat, avand drept consecinta producerea directa in persoana reprezentatului a efectului actelor juridice.

Legea 10 din 2001. Persoana fizica sau juridica, proprietara a unui/unor imobil(e) la data preluarii abuzive, care indeplineste conditiile impuse de lege pentru a beneficia de dispozitiile acesteia;
Sunt participanti in procesul penal, alaturi de parti si organele judiciare. Persoanele sunt martorii, experti, interpretii, traducatorii, substituitii procesuali etc.
Lucruri utile omului, cu valoare economica si susceptibile de apropiere.
1. Din punct de vedere financiar, o actiune de inlocuire a unui titlu dintr-un portofoliu cu alt titlu pentru a obtine un randament mai mare sau un profit mai mare in perspectiva.
Este procesul psihic care se manifesta prin actiuni constiente indreptate spre realizarea unor scopuri stabilite.
Grup de cuvinte prin care se individualizeaza si se identifica o persoana fizica in societate si familie.
Este procesul psihic care se manifesta prin actiuni constiente indreptate spre realizarea unor scopuri stabilite.
Grup de cuvinte prin care se individualizeaza si se identifica o persoana fizica in societate si familie.
Este procesul psihic care se manifesta prin actiuni constiente indreptate spre realizarea unor scopuri stabilite.
Este procesul psihic care se manifesta prin actiuni constiente indreptate spre realizarea unor scopuri stabilite.
Actele juridice se incheie personal de catre participantul la raportul juridic care si beneficiaza de efectele lor. Ori de cate ori intra intr-un raport juridic, partea semnatara trebuie sa fie prezenta in locul unde are loc semnarea sau executarea actului. In viata cotidiana sunt frecvente cazurile in care subiectul raportului juridic nu poate fi prezent la incheierea sau la executarea actului juridic. In astfel de conditii, apare necesitatea inlocuirii lui cu o alta persoana .

Viata juridica ar deveni extrem de complicata daca actele nu ar fi realizate prin intermediul unor persoane . Ar fi dezavantajati in special minorii si incapabilii care nu ar putea incheia acte juridice valabile. Institutia reprezentarii este foarte veche si extrem de necesara pentru parinti, tutori, curatori, intreprinzatori, persoane juridice, etc. Persoanele fizice recurg frecvent la reprezentare incheind diferite contracte, permitand altor persoane sa incaseze salariul, onorariul, sa primeasca sau transmita diferite documente sau bunuri materiale, etc.

De institutia reprezentarii se face uz la reprezentarea intereselor in sali de judecata sau arbitraj. Elementele definitorii ale reprezentarii care de fapt confera acestei institutii individualitate sunt sintagmele in numele si pe seama . Cand se mentioneaza ca reprezentantul opereaza in numele reprezentatului, inseamna ca primul actioneaza numai fizic, insa exprima vointa celui de-al doilea si il angajeaza intr-un raport juridic fara ca acesta sa fie prezent.

Deci, reprezentantul este si ramane purtatorul de nume si de vointa proprie, insa prin cumul devine si purtator de nume si de vointa ale altei persoane si numai vointa acesteia din urma o exteriorizeaza la incheierea contractului.Citeşte mai multe despre:   Comentează: Reprezentarea la incheierea actelor juridice
Jurisprudenţă

RIL. Recursul calea de atac in materia contenciosului administrativ
Pronuntaţă de: ICCJ

Analizarea exceptiei tardivitatii adoptarii si comunicarii hotararii CNCD
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Decizia nr. 2080 din data de 22 iunie 2016 pronuntata in recurs de Sectia de contencios administrativ si fiscal

CCR. Neconstitutionalitatea art. 453 alin. (3) si (4) CPP ref. la posibilitatea revizuirii hotararii de achitare
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a RomanieiŞtiri Juridice
Legislaţie

Legea nr. /2018 privind reglementarea activitatii de telemunca
Legea nr. /2018 privind reglementarea activitatii de telemunca Publicata in Monitorul Oficial nr. ...

LEGEA 50/1991, Actualizata 2018, privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii
LEGEA nr. 50/1991, Actualizata 2018, privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii - Repu ...

Codul Rutier 2018 - OUG 195/2002, actualizata 2018
ORDONANTA DE URGENTA nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, Republicata Actualizat ...