Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Jurisprudenţă » Drept Comunitar » Bosal Holding BV este un holding ce presteaza activitati de finantare si licente si care plateste impozit pentru toate societatile sale componente in

Bosal Holding BV este un holding ce presteaza activitati de finantare si licente si care plateste impozit pentru toate societatile sale componente in

  Publicat: 01 Jun 2007       1945 citiri        Secţiunea: Drept Comunitar  


Societate care detine cea mai mare parte de actiuni a mai multor firme (filiale). Fiecare firma din holding isi pastreaza identitatea si forma de organizare, precum si pietele de aprovizionare si desfacere.
Societate care detine cea mai mare parte de actiuni a mai multor firme (filiale). Fiecare firma din holding isi pastreaza identitatea si forma de organizare, precum si pietele de aprovizionare si desfacere.
Suma de bani din venitul unei persoane fizice sau juridice varsata la bugetul statului sau la bugetele locale in virtutea unei legi care prevede acest lucru.
Consum de resurse (mijloace de productie, forta de munca, mijloace banesti) pentru satisfacerea unor necesitati de productie sau individuale.
Alaturi de persoanele fizice, persoanele juridice apar in circuitul civil ca subiecte de drepturi si obligatii. In aceasta calitate, ele au aptitudinea generala si abstracta de a dobandi drepturi si de a-si asuma obligatii si, in virtutea acesteia, pot dobandi drepturi si isi pot asuma obligatii.
Activitate desfasurata de organele financiare, pentru stabilirea subiectelor impozabile, a obiectului impunerii, determinarea bazei impozabile, calcularea impozitului,
Socoteala scrisa sub forma de balanta cu doua parti (debit si credit) care reflecta valoric si uneori in unitati naturale, in ordine cronologica si sistematica,
Situatia de fapt
Bosal Holding BV este un holding ce presteaza activitati de finantare si licente si care plateste impozit pentru toate societatile sale componente in Olanda. Pentru anul 1993, ea a declarat cheltuieli in valoare de aprox. 2000.000 EUR, legate de participarile sale in societati stabilite in noua state membre si a cerut ca acestea sa fie deduse din beneficiile proprii. Legislatia olandeza nu-i permite insa acest lucru.

Dreptul aplicabil
Ų art. 43 (libertatea de stabilire) TCE si art. 48 (egalitatea de tratament intre persoanele fizice si juridice) TCE
Ų directiva 90/435/CEE a Consiliului vizand regimul fiscalcomun aplicabil societatilo mama si filialelor din state membre diferite.

Solutia si principiile degajate de CJCE
Curtea constata ca limitarea prevazuta de legea olandeza constituie un obstacol in calea constituirii de filiale in alte state membre si se opune deci dreptului comunitar.
Curtea a respins argumentele guvernului olandez privind necesitatea asigurarii coerentei regimului fiscal national si un argument dedus din principiul teritorialitatii.
Curtea arata ca limitarea deductibilitatii cheltuielilor nu este compensata de un avantaj corespondent, avandu-se in vedere ca societatea mama si filialele sunt persoane juridice distincte, fiind supuse unor regimuri de impunere distincte.
In ceea ce priveste argumentul dedus din principiul teritorialitatii, Curtea releva faptul ca diferenta de tratament fiscal priveste societatile mama din Olanda, dupa cum au sau nu filiale ce realizeaza beneficii impozabile in Olanda.
Curtea reaminteste de asemenea ca necesitatea de a preveni reducerea incasarilor fiscale nu justifica crearea de obstacole in calea libertatii de stabilire.
Evaluare
a) Curtea a reiterat principiul in conformitate cu care legislatia fiscala a unui stat nu trebuie sa introduca, nici macar indirect, obstacole in calea libertatii de stabilire a companiilor in interiorul comunitatii.
b) Consecinte pentru Romania: in armonizarea legislatiei fiscale cu acqui-ul comunitar, Romania va trebui sa tina cont de necesitatea reglementarii corespunzatoare a impozitelor asupra veniturilor unei societati rezultate din filiale ale acesteia situate in alte state membre.Pronuntata de: Cazul: Bosal Holding BV / Staatssecretaris van Financiėn – 18 septembrie 2003


Citeşte mai multe despre:   
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Contestarea deciziei de pensionare conform Noii Legi a Pensiilor (Legea 360/2023)
Sursa: MCP Cabinet avocati

Transportatorii rutieri nu pot transfera unor terte persoane responsabilitatea de a respecta perioadele de conducere si perioadele de repaus ale condu
Sursa: MCP Cabinet avocati

Simpla incalcare a Regulamentului GDPR nu constituie temeiul unui drept la despagubiri
Sursa: MCP Cabinet avocatiŞtiri Juridice
Legislaţie

Codul Rutier actualizat 2024 - OUG 195/2002
Ordonanta de urgenta nr 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice (Codul Rutier), actualizata ...

Legea 82/1991 a contabilitatii, actualizata 2024
Legea 82/1991 a contabilitatii, actualizata 2024, - Republicare Actualizata prin Legea 353/2023 p ...

Legea educatiei nationale, actualizata 2024 - Legea 1/2011
Legea 1/2011 a educatiei nationale, actualizata 2024 Actualizata prin Legea 199/2023 a invatamant ...