Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Jurisprudenţă » Drept Civil » Recurs declarat impotriva incheieriide respingere a cererii de suspendare a judecatii. Inadmisibilitate.

Recurs declarat impotriva incheieriide respingere a cererii de suspendare a judecatii. Inadmisibilitate.

  Publicat: 25 May 2007       655 citiri        Secţiunea: Drept Civil  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Recurs declarat impotriva incheierii de respingere a cererii de suspendare a judecatii Inadmisibilitatea recursului.

Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Este fapta ce prezinta pericol social, care a fost savarsita cu vinovatie si este prevazuta de legea penala.
Depasire a legalitatii,
Este calea de atac ordinara prin care la cererea procurorului si a partilor interesate se asigura repararea erorilor din hotararile judecatoresti pronuntate in fond, constituind al treilea grad de jurisdictie.
Este calea de atac ordinara prin care la cererea procurorului si a partilor interesate se asigura repararea erorilor din hotararile judecatoresti pronuntate in fond, constituind al treilea grad de jurisdictie.
Masura pe care o poate dispune organul de jurisdictie, dupa inchiderea dezbaterilor si inainte de pronuntarea hotararii,
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
1. Din punct de vedere economic, o cantitate dorita dintr-un anumit bun economic, care poate fi cumparata, intr-o perioada determinata, la anumite niveluri ale pretului.
Instrument structural infiintat in 1993, cu scopul de a oferi ajutor financiar in domeniile mediu si infrastructura celor mai sarace state ale UE (statele cu un produs national brut sub 90% din media europeana),
Este calea de atac ordinara prin care la cererea procurorului si a partilor interesate se asigura repararea erorilor din hotararile judecatoresti pronuntate in fond, constituind al treilea grad de jurisdictie.
C. pr.civ. : art. 282 alin. (2), art. 244 1
alin. (1) si alin. (2)art. 299 alin. 1.

Din dispozitiile art. 244 1alin. (1) si alin. (2), coroborate cu prevederile art. 282 alin (2), la care se face trimitere prin art. 299 alin. (1) C.pr.civ., rezulta ca numai incheierile prin care se suspenda/interupe judecata sunt supuse recursului separat, iar nu incheierile de respingere a cererilor.

Curtea de Apel Bacau , sectia civila, prein incheierea din 15 ianuarie 2004 a respins cererea de suspendare a judecarii unei cereri de revizuire, introdusa de B.C. si altii, apreciind ca inceperea urmaririi penale impotriva primarului B.V. pentru infractiunea de abuz determinata de aprobarea procesului-verbal de punere in posesie nr. 1534/2000 nu are o inraurire hotaratoare asupra solutionarii cererii de revizuire formulata in temeiul art. 322 pct. 4 C.pr.civ.
Impotriva acestei incheieri au declarat recurs revizuientii aratand, in esenta, ca se impunea suspendarea judecarii cererii de revizuire pentru motivul invocat.
Recursul este inadmisibil.
Potrivit art. 2441 alin. 1 C.pr.civ., asupra suspendarii judecarii procesului, instanta, in toate cazurile, se pronunta prin incheiere, care poate fi atacata cu recurs in mod separat.
Numai ca acest text trebuie interpretat prin coroborare cu prevederile alin. (2) ale art. 2441 si cele ale art. 282 alin. (2) C.pr.civ. la care fac trimitere art. 299 alin.(1) C.pr.civ.
Alineatul (2) al art. 2441 C.pr.civ., prevede ca recursul se poate declara cat timp dureaza suspendarea cursului procesului, atat impotriva incheierii prin care s-a dispus suspendarea, cat si impotriva incheierii prin care s-a respins cererea de repunere pe rol a procesului.
Conform art. 282 alin. (2) C.pr.civ., impotriva hotararilor premergatoare nu se poate face apel decat odata cu fondul, in afara de cazul cand prin ele s-a intrerupt cursul procesului. Art. 299 alin.(1) – care se refera la recurs – mentioneaza ca dispozitiile art. 282 alin. (1) sunt aplicabile in mod corespunzator.
Prin aplicarea coroborata a textelor de lege citate rezulta ca poate fi declarat recurs numai impotriva incheierilor premergatoare prin care s-a intrerupt cursul procesului, adica impotriva acelora prin care s-a incuviintat cerere de suspendare.
Incheierile prin care a fost respinsa cererea de suspendare a judecatii – prin care deci nu s-a intrerupt cursul procesului – pot fi atacate cu recurs numai odata cu fondul .
Fata de cele ce preced, recursul a fost respins ca inadmisibil.

Pronuntata de: I.C.C.J., sectia civila si de proprietate intelectuala, decizia nr. 1198 din 2005.


Citeşte mai multe despre:   
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Limitarea beneficiului unei prestatii suplimentare instituite in favoarea anumitor sportivi de inalt nivel numai la cetatenii statului membru in cauza
Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Prescriptibilitatea dreptului de a invoca impreviziunea in contractul civil
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu

Abuz de pozitie dominanta. Efectele favorabile pentru concurenta trebuie luate in considerare fara a tine seama de obiectivele urmarite de autorul sau
Sursa: EuroAvocatura.roŞtiri Juridice

Peste 65.000 de elevi vor beneficia de extinderea programului „Masa calda”
06 Feb 2020 | 391

Guvernul a deblocat decontarea transportului elevilor
06 Feb 2020 | 346

Functionar public cu statut special. AVERE NEJUSTIFICATA
06 Feb 2020 | 377

Legislaţie

OUG 25/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, precum si a Ordonantei de urgenta a Guvernului
Ordonanta de urgenta nr. 25/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma ...

OUG 24/2020 privind unele masuri pentru imbunatatirea si reorganizarea activitatii ANAF, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normati
Ordonanta de urgenta nr. 24/2020 privind unele masuri pentru imbunatatirea si reorganizarea activita ...

OUG 23/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative cu impact asupra sistemului achizitiilor publice
Ordonanta de urgenta nr. 23/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative cu impact asu ...