din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1928 de useri online



Prima pagină » Jurisprudenţă » Drept Comunitar » Comisia a amendat 14 intreprinderi din 17 intreprinderi siderurgice europene si a asociatiei lor profesionale

Comisia a amendat 14 intreprinderi din 17 intreprinderi siderurgice europene si a asociatiei lor profesionale

  Publicat: 01 Jun 2007       1165 citiri        Secţiunea: Drept Comunitar  


Una din hotararile judecatoresti, prevazuta in cap. I, t, II, C. proc. pen. partea speciala.
Coordonarea intre intreprinderi care, fara a ajunge la incheierea de intelegeri formale, au adoptat, in mod constient, o cooperare practica, pentru evitarea riscurilor concurentei.
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
(Subsidiary) Companie in care peste 50% din actiunile cu drept de vot (voting shares) sunt detinute de catre o alta companie, denumita companie mama (parent company).
(TPI). Tribunalul de Prima Instanta a fost infiintat in 1989 cu scopul de a consolida garantiile judiciare acordate persoanelor fizice prin instaurarea unui al doilea nivel al autoritatii judiciare, permitand astfel Curtii de Justitie sa se concentreze asupra atributiei sale de baza: interpretarea uniforma a legislatiei Comunitare.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Este un acord incheiat in scris intre subiectele de drept international si guvernat de dreptul international, incheiat in scopul de a produce efecte juridice si consemnat intr-un instrument unic sau, in doua sau mai multe instrumente conexe, oricare ar fi denumirea sa.
Principiu de baza al procesului penal, prevazut in cap. I, t. I, C. porc. pen., partea generala, consta in prerogativele
(Subsidiary) Companie in care peste 50% din actiunile cu drept de vot (voting shares) sunt detinute de catre o alta companie, denumita companie mama (parent company).
Legea concurenţei
Legea privind combaterea concurenţei neloiale
Conform art. 301 Cod Penal, fabricarea ori punerea in circulatie a produselor care poarta denumiri de origine ori indicatii de provenienta false,
Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 11/1991 privind combaterea concurenţei neloiale
In sensul legislatiei comunitare antitrust, prin �intreprindere� se intelege orice entitate angajata intr-o activitate economica, adica o activitate constand in oferirea de bunuri sau de servicii pe o piata data, independent de statutul sau juridic si de modul de finantare.
Situatia de fapt
Printr-o decizie din 1994, Comisia a constatat participarea a 17 intreprinderi siderurgice europene si a asociatiei lor profesionale, Eurofer, la o serie de acorduri, decizii si practici concertate privind fixarea pretului, repartitia pietelor si schimburi de informatii confidentiale. Pentru aceasta Comisia a amendat 14 din aceste intreprinderi.
In deciziile din 1999 Tribunalul a confirmat in esenta decizia Comisiei, reducand insa amenzile. Sapte intreprinderi si Eurofer au cerut CJCE sa anuleze deciziile Tribunalului.
Arbed SA a sustinut in fata Tribunalului ca , dupa transmiterea reclamatiilor catre filiala sa Trade Arbed, Comisia a decis amendarea sa fara a o informa in prealabil nici asupra intentiei nici asupra motivelor si fara a-i permite sa-i fie cunoscut punctul de vedere. Tribunalul de Prima Instanta i-a respins aceste argumente.

Dreptul aplicabil
Art. 65 din Tratatul CECO, privind acordurile si practicile concertate ale producatorilor europeni din domeniul siderurgic.

Solutia si principiile degajate de CJCE
Curtea reaminteste ca, in orice procedura susceptibila a produce sanctiuni financiare, respectarea dreptului la aparare constituie un principiu fundamental al dreptului comunitar. In conformitate cu acest principiu Comisia ar fi trebuit sa precizeze intreprinderii pe care avea intentia sa o sanctioneze care sunt elementele esentiale retinute impotriva ei, pentru ca aceasta sa-si poata construi apararea.
Referitor la imputarea unei amenzi unei societati ce detine o filiala, pentru faptele comise de aceasta, comportamentul anticoncurential al unei intreprinderi poate fi imputat unei alte intreprinderi, in cazul in care prima nu si-a determinat in mod autonom comportamentul pe piata, dar a aplicat directivele emise de prima, luand in considerare legaturile economice si juridice ce exisa intre cele doua.

Evaluare
Speta precizeaza un principiu fundamentalal dreptului comunitar: dreptul la aparare in cazul instituirii unei proceduri prin care se pot impune sanctiuni financiare unei intreprinderi.
De asemenea, decizia lamureste anumite aspecte ale dreptului concurentei si anume: faptul ca societatea mama poate fi sanctionata pentru faptele comise de o filiala a sa, in cazul in care aceasta din urma nu are stabilita o conduita autonoma.
Legislatia romana in domeniul concurentei este reprezentata de: Legea 21/1996 asupra concurentei si despre Legea 11/1991 privind concurenta neloiala completata prin Legea 298/2001. Aceste reglementari vor trebui interpretate de catre organele judecatoresti in lumina precizarilor facute de Curte in speta, in cazul in care va trebui sanctionata o intreprindere pentru comportamentul anticoncurential al unei societati subordonate ei in ceea ce priveste politica comerciala.



Pronuntata de: Cazul: Arbed e.a. si Poutrelles e.a. / Comisia Europeana, 2 octombrie 2003 (recurs asupra unei decizii a Tribunalului de prima instanta)


Citeşte mai multe despre:   
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Ştiri Juridice
Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...