Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Jurisprudenţă » Drept Comunitar » D-l. Kist, consultant in comunicatii a utilizat melodia „Fur Elise” si cantecul de cocos in cursul unei campanii publicitare in cadrul activitatii sal

D-l. Kist, consultant in comunicatii a utilizat melodia „Fur Elise” si cantecul de cocos in cursul unei campanii publicitare in cadrul activitatii sal

  Publicat: 01 Jun 2007       5138 citiri        Secţiunea: Drept Comunitar  


Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
Conform art. 301 Cod Penal, fabricarea ori punerea in circulatie a produselor care poarta denumiri de origine ori indicatii de provenienta false,
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
In dreptul comunitar, directiva este un instrument legislativ obligatoriu pentru statele membre carora li se adreseaza in ceea ce priveste rezultatul care trebuie atins, dar lasa la latitudinea lor forma si metodele de obtinere a acestuia.
In dreptul comunitar, directiva este un instrument legislativ obligatoriu pentru statele membre carora li se adreseaza in ceea ce priveste rezultatul care trebuie atins, dar lasa la latitudinea lor forma si metodele de obtinere a acestuia.
Marca inregistrata,
Sunt participanti in procesul penal, alaturi de parti si organele judiciare. Persoanele sunt martorii, experti, interpretii, traducatorii, substituitii procesuali etc.
Grup de cuvinte prin care se individualizeaza si se identifica o persoana fizica in societate si familie.
Sunt participanti in procesul penal, alaturi de parti si organele judiciare. Persoanele sunt martorii, experti, interpretii, traducatorii, substituitii procesuali etc.

Situatia de fapt
Shield Mark BV este o societate de consultanta in domeniul proprietatii intelectuale stabilita in Olanda. Obiectul sau de activitate consta in inregistrarea ca marci sonore a diferitelor indicative sonore.
Cateva din aceste marci contin primele noua note ale compozitiei muzicale „Fur Elise”, altele contin onomatopee ce sugereaza in olandeza cantecul unui cocos.
D-l. Kist, consultant in comunicatii a utilizat melodia „Fur Elise” si cantecul de cocos in cursul unei campanii publicitare in cadrul activitatii sale profesionale. In consecinta, Shield Mark a introdus impotriva sa o actiune in contrafacere si pentru concurenta neloiala.
Curtea Suprema olanedza sesizata in ultima instanta a cerut Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene sa precizeze daca directiva comunitara privind marcile permite inregistrarea marcilor sonore.

Dreptul aplicabil
Art.2 al Directivei 89/104/EEC privind armonizarea legislatiilor statelor membre referitoare la marci: insemnele ce pot constitui marci.

Solutia si principiile degajate de CJCE
Curtea considera ca lista insemnelor susceptibile de a constitui o marca, lista ce figureaza in articolul 2 al directivei, nu este exhaustiva. Insemnele care nu sunt susceptibile de a fi percepute vizual, cum ar fi sunetele nu sunt deci excluse expres de catre directiva. Totusi, pentru a fi inregistrate ca marci insemnele sonore trebuie sa indeplineasca anumite conditii:
- trebuie sa permita distingerea produselor si serviciilor unei firme de cele ale unei alte firme,
- sa fie susceptibile de o reprezentare grafica (prin intermediul figurilor, liniilor sau caracterelor) care sa fie clara, precisa, usor accesibila, inteligibila, durabila si obiectiva.
Aceste exigente nu sunt indeplinite de catre o reprezentare grafica a semnului sonor ce indica notele dintr-o opera muzicala cunoscuta sau o succesiune de note muzicale, fara alte precizari sau pur si simplu o onomatopee. In aceste cazuri reprezentarii grafice ii lipseste precizia si claritatea.
In cazul in care semnul sonor este reprezentat grafic printr-un portativ cu note muzicale si alte simboluri muzicale, conditiile sunt indeplinite pentru ca ansamblul acestor notatii constituie o reprezentare fidela a succesiunii sunetelor care formeaza melodia ce trebuie inregistrata ca marca .

Evaluare
Definitia marcii este data in art. 3 al legii 84/1998 privind marcile si indicatiile geografice: „marca este un semn susceptibil de reprezentare grafica servind la deosebirea produselor sau serviciilor unei persoane fizice sau juridice de cele apartinand altor persoane . Pot sa constituie marci semne distinctive cum ar fi: cuvinte, inclusiv nume de persoane, desene, litere, cifre, elemente figurative, forme tridimensionale si in special forma produsului sau ambalajului sau, combinatii de culori, precum si orice combinatie a acestor semne ».
Din aceasta definitie rezulta deci conditia ca respectivul insemn sa fie susceptibil de reprezentare grafica si conditia ca acest insemn sa permita deosebirea produselor si serviciilor unei persoane fizice sau juridice de cele apartinand altei persoane . Lista insemnelor ce pot constitui marci nu este exhaustiva
De altfel, dupa cum este prezentat in documentul de pozitie privind capitolul 5 privind « dreptul societatilor comerciale », legislatia romana in materia proprietatii industriale (legea 84/1998 si HG 833/1998) a preluat integral dispozitiile directivei 89/104 /EC. In consecinta, in aplicarea acestei legi de catre instantele de judecata trebuie sa se tina seama de precizarile facute de Curte in ceea ce priveste inregistrarea ca marci a insemnelor sonore.Pronuntata de: Cazul: Shield mark BV / Joost Kist h.o.d.n. MEMEx, 27 noiembrie 2003, recurs prealabil


Citeşte mai multe despre:   
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Demisia - drept unilateral al salariatului. Mecanism juridic si consecinte
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Dialogurile MCP (ep. 18): Norma de munca a salariatilor. Notiune si aspecte practice
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Plata drepturilor cuvenite salariatilor detasati. Aspecte particulare
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocatiŞtiri Juridice
Legislaţie

Legea nr. 140/2022 privind unele masuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilitati intelectuale si psihosociale si modificarea si completarea unor
Lege nr. 140 din 17 mai 2022 privind unele masuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilitati int ...

Legea 144/2022 pentru modificarea si completarea art. 34 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii
Legea 144/2022 pentru modificarea si completarea art. 34 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii Pu ...

OUG nr. 141/2021 privind anumite aspecte referitoare la contractele de furnizare de continut digital si de servicii digitale
Ordonanta de urgenta nr. 141/2021 privind anumite aspecte referitoare la contractele de furnizare de ...