Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Conferintele UpDate Work - Avocat Predut
Prima pagină » Jurisprudenţă » Drept Comunitar » Printr-o decizie din 1998, Curtea a stabilit ca Spania nu a respectat valorile limita fixate de Directiva privind apele termale interioare. („eaux de

Printr-o decizie din 1998, Curtea a stabilit ca Spania nu a respectat valorile limita fixate de Directiva privind apele termale interioare. („eaux de

  Publicat: 01 Jun 2007       4315 citiri        Secţiunea: Drept Comunitar  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Una din hotararile judecatoresti, prevazuta in cap. I, t, II, C. proc. pen. partea speciala.
In dreptul comunitar, directiva este un instrument legislativ obligatoriu pentru statele membre carora li se adreseaza in ceea ce priveste rezultatul care trebuie atins, dar lasa la latitudinea lor forma si metodele de obtinere a acestuia.
Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Denumire data monedei unice europene.
In dreptul comunitar, directiva este un instrument legislativ obligatoriu pentru statele membre carora li se adreseaza in ceea ce priveste rezultatul care trebuie atins, dar lasa la latitudinea lor forma si metodele de obtinere a acestuia.
Este un acord incheiat in scris intre subiectele de drept international si guvernat de dreptul international, incheiat in scopul de a produce efecte juridice si consemnat intr-un instrument unic sau, in doua sau mai multe instrumente conexe, oricare ar fi denumirea sa.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
1. Grup comstituit de catre o autoritate cu scopul desfasurarii, coordonarii, supravegherii, controlului unei activitati din diferite domenii ale vietii sociale
Sanctiune administrativa, contraventionala, fiscala sau civila,
Sanctiune administrativa, contraventionala, fiscala sau civila,
1. Grup comstituit de catre o autoritate cu scopul desfasurarii, coordonarii, supravegherii, controlului unei activitati din diferite domenii ale vietii sociale
Unica autoritate de justitie din Romania, garantul suprematiei Constitutiei, care se supune numai Constitutiei si legii sale de organizare si functionare.
Sanctiune administrativa, contraventionala, fiscala sau civila,
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Forma specifica a motivatiei care consta in orientarea activa si durabila a persoanei spre anumite domenii de activitate, fiind cel mai puternic mobil al actiunilor omenesti.
Ansamblul normelor care reglementeaza relatiile sociale din cadrul unui singur stat.
Este calea de atac ordinara prin care la cererea procurorului si a partilor interesate se asigura repararea erorilor din hotararile judecatoresti pronuntate in fond, constituind al treilea grad de jurisdictie.

Situatia de fapt
Printr-o decizie din 1998, Curtea a stabilit ca Spania nu a respectat valorile limita fixate de Directiva privind apele termale interioare. („eaux de baignade intérieure”)
In 2001, considerand ca Spania nu a executat hotararea Curtii din 1998, Comisia Europeana a introdus un recurs in fata Curtii, cerand impunerea unei amenzi de 45.000 Euro pe zi intarziere in adoptarea masurilor necesare pentru a executa decizia Curtii.

Dreptul aplicabil
- Directiva 76/160/CEE vizand calitatea apelor termale;
- Articolele 244 si 256 TCE referitoare la executarea hotararilor Curtii;

Solutia si principiile degajate de CJCE
In solutia data Curtea a amintit ca, in primul rand, conform dreptului comunitar, Spania era obligata sa ia masurile necesare pentru executarea hotararii din 1998. Chiar daca Tratatul CE nu precizeza un termen pentru executarea unei hotarari, Curtea a stabilit ca aceasta executare trebuie sa fie intreprinsa imediat si sa fie dusa la bun sfarsit intr-un timp cat mai scurt.
Termenul dat de Comisie Spaniei (3 sezoane balneare) era suficient, chiar daca executarea hotararii implica desfasurarea unor operatiuni complexe.
Curtea a fixat amenda pe baza propunerilor Comisiei, dar criteriile avute in vedere au fost cele referitoare la proportionalitatea acestei masuri cu gravitatea conduitei statului si cu capacitatea acestuia de plata (pentru a-l incita astfel sa puna capat situatiei de neregularitate cat mai curand posibil) In consecinta Curtea a stabilit o amenda mai mica decat cea solicitata de Comisie.
Pentru luarea acestei decizii Curtea a examinat urmatoarele aspecte:
· Periodicitatea constrangerii aplicate: a instituit o baza de aplicare anuala (pentru a evita ca Spania sa plateasca pentru perioadele in care starea de ilegalitate nu mai exista), pornindu-se de la un raport comunicat de Spania Comisiei privind starea apelor termale
· Caracterul variabil al cuantumului sumei amenzii: Curtea a hotarat ca trebuie sa se tina seama de progresele relizate de Spania, amenda stabilindu-se in functie de procentul apelor neadaptate la standardele directivei.
· Durata incalcarii, recunoscandu-se ca executarea hotararii din 1998 e dificil de realizat intr-o perioada scurta de timp
· Capacitatea de plata a Spaniei.

Evaluare
Hotararea data in aceasta speta prezinta interes in ceea ce priveste cunoasterea criteriilor utilizate de Curte in stabilirea unei constrangeri aplicate unui stat pentru neexecutarea unei hotarari CJCE.
Totodata, ar fi utila examinarea, comparativ cu celelalte state membre U.E., a posibilitatii existentei in dreptul intern a unor dispozitii care sa reglementeze modul de executare a punere in executare a hotararilor C.J.C.E. – astfel, se poate studia daca este oportuna o solutie asemanatoare cu cea adoptata in cazul hotararilor C.E.D.O., in cazul carora este posibila introducerea unor cai extraordinare de atac (art. 322 pct. (9) Cod procedura civila – revizuirea si art. 410 al. (3) Cod procedura penala – recursul in anulare)

Pronuntata de: Cazul: Comisia Europeana c. Regatul Spaniei, 25 noiembrie 2003, recurs in neindeplinirea obligatiilor


Citeşte mai multe despre:   
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Este Starea de Urgenta un caz de forta majora?
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Este legala concedierea pe motiv de forta majora?
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Cum interpretati articolul 48 din Codul Muncii? Angajatorul poate face concedieri in baza lui?
Sursa: Avocat Marius-Catalin PredutŞtiri Juridice

Conferintele UpDate Work. Adaptarea raporturilor de munca. Reorganizarea societatilor angajatoare
03 Apr 2020 | 1839

Conferintele UpDate Work: Carantina si forta majora. Impactul asupra relatiilor de munca
01 Apr 2020 | 518

Obtine certificatul CSU, Albastru (TIP 1) si Galben (TIP 2)!
26 Mar 2020 | 1881

Legislaţie

OUG nr. 42/2020 pentru modificarea si completarea OUG nr. 110/2017
Ordonanta de urgenta nr. 42/2020 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernulu ...

Legea nr. 35/2020 privind acordarea unui ajutor financiar familiilor pentru plata serviciilor oferite de bona
Legea nr. 35/2020 privind acordarea unui ajutor financiar familiilor pentru plata serviciilor oferit ...

OUG nr. 36/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru adoptarea unor masuri pe timpul starii de urgenta instituite p
Ordonanta de urgenta nr. 36/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pe ...