Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Codul muncii comentat 2019 Avocat Marius-Catalin Predut
Prima pagină » Ştiri juridice » Recurs in interesul legii admis. Imobile cumparate in baza Legii 112/1995. Interdictie de instrainare IN REM

Recurs in interesul legii admis. Imobile cumparate in baza Legii 112/1995. Interdictie de instrainare IN REM

  Publicat: 30 Jul 2008       3948 citiri       Sursa: Juridice.ro  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Monitorul Oficial al României este publicaţia oficială a statului român, în care se publică actele prevăzute de Constituţie, de prezenta lege şi alte acte normative.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 570 din data de 29 iulie 2000 a fost publicata Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. LXXIX (79) din 5 noiembrie 2007.

Subdiviziune a clasificatiei cheltuielilor din bugetul unui proiect functie de caracterul economic al operatiunilor respective (salarii, echipamente etc.), indiferent de activitatea la care se refera.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Lucruri utile omului, cu valoare economica si susceptibile de apropiere.
Este procesul psihic care se manifesta prin actiuni constiente indreptate spre realizarea unor scopuri stabilite.
Este dreptul persoanelor fizice sau juridice, al statului sau unitatilor administrativ-teritoriale asupra bunurilor mobile sau imobile, bunuri asupra carora proprietarul exercita atributele dreptului de proprietate in interes propriu, dar in limitele legii.
Este calea de atac ordinara prin care la cererea procurorului si a partilor interesate se asigura repararea erorilor din hotararile judecatoresti pronuntate in fond, constituind al treilea grad de jurisdictie.
Decizia reglementeaza interpretarea dispozitiilor art. 9 alin. 8 din Legea nr. 112/1995 pentru reglementarea situatiei juridice a unor imobile cu destinatia de locuinte, trecute in proprietatea statului, referitor la posibilitatea valorificarii, pe calea executarii silite, a imobilelor dobandite in temeiul prevederilor acestui articol .

Art. 9 face referire la posibilitatea pe care o au chiriasii apartamentelor ce nu se restituie in natura fostilor proprietari, de a cumpara aceste apartamente. Legea prevede obligatia de a nu instraina aceste imobile timp de 10 ani de la data cumpararii. Instantele nu impartasesc acelasi punct de vedere in sensul ca unele considera ca instituirea interdictiei de a vinde s-a facut in considerarea bunului ceea ce ar exclude vanzarea lui in cadrul procedurii executarii silite pentru ca aceasta ar insemna o modalitate de eludare indirecta a dispozitiilor legale. Alte instante considera ca articolul in speta nu declara aceste bunuri si neurmaribile si ca atare ele ar putea fi valorificate pe calea executarii silite. De asemenea, notiunea de "instrainare" presupune o manifestare de vointa concretizata intr-un act juridic voluntar translativ de proprietate .

Curtea e de parere ca articolul in speta se refera doar la instrainarea voluntara, si aceasta nu include si executarea silita. Interdictia de instrainare nu echivaleaza cu scoaterea din circuitul civil a imobilului si deci aceste apartamente sunt supuse regimului executarii silite. Prevederea vizeaza restrictionarea eventualelor tendinte speculative cu imobilele achizitonate in conditii avantajoase pentru dobanditori. Urmare a celor expuse in considerentele deciziei, recursul in interesul legii a fost admis.


Citeşte mai multe despre:   Comentează: Recurs in interesul legii admis. Imobile cumparate in baza Legii 112/1995. Interdictie de instrainare IN REM
Articole Juridice

Deconcentrarea administrativa – principiu al administratiei publice in Codul Administrativ. Serviciile publice deconcentrate (VI)
Sursa: Irina Maria Diculescu

Constituirea unei fundatii. Patrimoniu si documente necesare
Sursa: Irina Maria Diculescu

Raspunderea coordonatorului activitatii salariatului in accidentele de munca. Plata daunelor morale
Sursa: Irina Maria DiculescuJurisprudenţă

ICCJ - Hotararile pronuntate in procedura filtrarii nu pot fi atacate cu contestatie in anulare sau cu revizuire
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Decizia nr. 417/2019 - conflict juridic constitutional intre Parlament si ICCJ
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia nr. 504/2019 asupra cererii de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala intre prim-ministru, pe de o parte, si Presedintel
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Legislaţie

Normele metodologice privind functionarea SIMPV - 09.10.2019
Normele metodologice privind functionarea Sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot s ...

Legea 179/2019 - regimul juridic al francizei, modificarea Codului fiscal
Legea nr. 179/2019 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 52/1997 privind regim ...

Ordinul ASPAAS nr. 573/2019 pentru modificarea si completarea Normelor privind organizarea si desfasurarea examenului de competenta profesionala
Ordinul nr. 573/2019 pentru modificarea si completarea Normelor privind organizarea si desfasurarea ...