Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » De la 1 octombrie, remuneratia medicilor pentru garzile efectuate creste pana la 90 la suta

De la 1 octombrie, remuneratia medicilor pentru garzile efectuate creste pana la 90 la suta

  Publicat: 11 Oct 2016       1348 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Plata garzilor suplimentare pentru medici se face acum prin raportarea la salariul de baza majorat de la 1 august 2016, iar plata majorata pentru aceste garzi va fi primita incepand cu data de 15 noiembrie.

Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Interval de timp in care un angajat este scutit conform legii sa lucreze si sa vina la lucru in cadrul unitatii cu care aceasta are incheiat un contract de munca.

Plata garzilor suplimentare pentru medici se face acum prin raportarea la salariul de baza majorat de la 1 august 2016, iar plata majorata pentru aceste garzi va fi primita incepand cu data de 15 noiembrie.


Astfel, garda unui medic primar, gradatia 5, va fi platita in zilele lucratoare cu 781 de lei brut (la un spor de 25%) sicu 1.094 de lei brut (la sporulmaxim de 75%). In zilele de sambata, duminica si sarbatorile legale, venitul din garda va ajunge la 1.667 de lei brut.


Un medic specialist, gradatia 5, va primi pentru o garda efectuata in cursul saptamanii 614 lei brut (la un spor de 25%) si 860 de lei brut (la un spor de 75%). Pentru gazile din weekend si din zilele declarate sarbatori legale, acelasi medic va incasa 1.310 lei brut.


Si in cazul medicilor rezidenti care efectueaza garzi in conditiile legii, acestea vor fi platite cu sume intre 435 de lei brut si 1.147 de lei brut, in functie de anul de rezidentiat si de sporul aplicat (25% sau 75% in cursul saptamanii si 100% pentru zilele de sambata, duminica si sarbatori legale).


De asemenea, garzile suplimentare vor fi efectuate in baza unui contract individual de munca cu timp partial. Garzile vor fi considerate atat vechime in munca, cat si vechime in specialitate. De asemenea, contractul de munca pentru garzi va da dreptul la concediu de odihna platit proportional cu timpul lucrat pentru medicii care efectueaza numai garzi sau pentru cei care fac garzi in alt spital decat cel la care sunt angajati.


Asa numita ``garda obligatorie`` va beneficia de acordarea sporului de 25% pe timpul de noapte lucrat, ceea ce este un element de noutate. In plus, medicii care au obtinut titlul de doctor in stiinte medicale incepand cu anul 2010 vor primi sporul legal de 15% care, pana la 1 august, nu mai fusese acordat.


Fondurile pentru plata garzilor vor fi puse la dispozitia spitalelor in mod distinct de catre Casele judetene de asigurari de sanatate si a Municipiului Bucuresti, conform Ordonantei de Urgenta 43/2016.Citeşte mai multe despre:    Ordonanta de Urgenta 20/2016    OUG 20/2016    Medici    Garzi    Ore suplimentare medici

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri