din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2544 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Cum a ajuns Islanda de la cea mai fericita, la cea mai napastuita tara

Cum a ajuns Islanda de la cea mai fericita, la cea mai napastuita tara

  Publicat: 16 Oct 2008       1636 citiri       Sursa: BankNews  


In urma cu doi ani islandezii ocupau primul loc intr-un top al celor mai fericiti oameni intocmit de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Mai recent, in 2007, un studiu al Natiunilor Unite o punea in fruntea tarilor cele mai dezvoltate.

(Bankruptcy) Stare de insolvabilitate a unei persoane fizice sau juridice; cu alte cuvinte, incapacitatea acesteia de a-si plati datoriile.
Moneda nationala a unei tari, in numerar sau disponibil in cont, ce indeplineste functia de instrument de plata si de rezerva de plata pe plan international.
Persoana fizica sau juridica care se imprumuta de la o alta persoana fizica sau juridica numita imprumutator.
Totalitatea bunurilor si creantelor (drepturi de incasare) apartinand subiectului economic;
Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Ceha, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Forma a infractiunii prevazuta in cap. II, t. II, art. 20-22, C. pen., partea generala, si consta in executare a hotararii de a savarsi infractiunea, executare care afost insa intrerupta sau nu si-a produs efectul.
Operatiune prin care o persoana numita imprumutator acorda spre folosinta unei alte persoane, numita imprumutat
Rude in linie dreapta, din generatii ulterioare,
Locuitorii, in ciuda conditiilor naturale vitrege, se bucurau de un trai prosper si o sanatate de fier, media de varsta fiind de 79 de ani.

In doar o saptamana, Islanda a trecut de la extaz la agonie. Scenariul unui faliment national in cazul Islandei devine din ce in ce mai plauzibil. Problema Islandei a pornit in urma datoriilor imense pe care si le-au facut bancile sale importante. Conform datelor Thomson Reuters, liderul bancar Kaupthing, impreuna cu unele dintre cele mai importante banci, Landsbanki si Glitnir, au ajuns sa aiba, in total, datorii in valuta de 62 miliarde dolari.

Dezvoltarea rapida a bursei si a economiei islandeze i-a incurajat pe investitorii de aici sa se lanseze in tranzactii internationale fara sa realizeze ca e ca un joc de poker extrem de riscant pentru o tara mica. Au imprumutat sume uriase din surse internationale si au plasat banii atat in piata interna cat si in cea externa. Cele trei mari banci aveau active cumulate de 12 ori mai mari decat PIB-ul Islandei, suma imensa daca ne gandim la cum stau lucrurile in alte tari . In SUA de exemplu, daca luam primele trei mari banci ar trebui sa obtinem o suma d 160 trilioane de dolari, echivalentul a de 12 ori PIB-ul SUA. In realitate ele nu au decat 7,4 trilioane dolari.

Bancile au fost eliminate de pe pietele de creditare pe parcursul agravarii crizei in aceasta saptamana si au devenit incapabile sa mai faca fata platilor pe termen scurt.

Dupa patru zile haotice incepute luni, statul preluase controlul asupra majoritatii sistemului sau bancar, abandonase o tentativa de salvare a monedei nationale, oprise tranzactionarile pe bursa, se gasea intr-o criza diplomatica in fata Marii Britanii si fusese nevoita sa ceara ajutor in strainatate.

Tara spera acum sa incheie o intelegere cu Rusia sau cu alte tari dispuse sa ii acorde un imprumut de cateva miliarde, astfel incat sa isi stabilizeze moneda si increderea populatiei. Daca tara nu va reusi sa evite falimentul, inflatia ar putea ajunge la 75%, iar economia va scadea pana la sfarsitul anului abrupt, cu 10 procente. Nimic din toate acestea nu rezoneaza cu ceea ce numim o tara industrializata.

Speranta ramane in caracterul puternic al oamenilor de aici, descendenti ai vikingilor obisnuiti sa supravietuiasca de-a lungul iernilor lungi cu nopti interminabile.

Principalele ramuri industriale ale tarii sunt pescuitul (locul 1 pe glob la cantitatea de peste pescuita/loc.) si prelucrarea pestelui, industria metalurgica (pentru neferoase), industria energetica (bazata pe resurse naturale: hidrocentrale, centrale geotermice). Produce: nave, ciment, conserve, ulei de balena, confectii, echipamente electrice, ingrasaminte si produse alimentare. Aproape 20% din forta de munca este ocupata in domeniul pescuitului sau al procesarii pestelui.

De asemenea, turismul ocupa un loc important in veniturile tarii, aducand o treime din Produsul Intern Brut. Numarul turistilor din fiecare an este de trei ori mai mare decat populatia tarii (aproximativ 350.000 locuitori).


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...