Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Ştiri juridice » Ordin: plata esalonata a drepturilor salariale castigate prin hotarari judecatoresti devenite executorii in anii 2019-2021 la nivelul Min.A.D.R.

Ordin: plata esalonata a drepturilor salariale castigate prin hotarari judecatoresti devenite executorii in anii 2019-2021 la nivelul Min.A.D.R.

  Publicat: 17 Jan 2019       3252 citiri       Sursa: EuroAvocatura  


Monitorul Oficial al Romāniei este publicaţia oficială a statului romān, īn care se publică actele prevăzute de Constituţie, de prezenta lege şi alte acte normative.
In vederea conformarii cu dispozitiile art. 39 din O.U.G. nr. 114/2018, in Monitorul Oficial nr. 44 din 17.01.2019 a fost publicat Ordinul nr. 50/2019, avand urmatoarea titulatura completa "privind stabilirea procedurii de efectuare a platii sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si din institutiile subordonate acestuia, devenite executorii in perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2021".

Este inscris in Costitutia Romaniei si reglementat in detaliu in legea pentru organizarea judecatoreasca.
Dezechilibru de ansamblu al economiei care consta in aparitia sau cresterea discrepantei dintre masa monetara si oferta de bunuri fata de situatia existenta anterior.
Totalitatea regulilor obligatorii privind executarea hotararilor.
Ansamblu de masuri prevazute de lege prin care creditorul realizeaza, cu ajutorul constrangerii de stat, drepturi patrimoniale recunoscute prin hotararea unui organ de jurisdictie sau prin alt titlu, daca debitorul nu-si indeplineste de buna voie obligatiile.

Similiar bine-cunoscutelor O.U.G. adoptate in anii anteriori prin care s-a instituit deja o solutie traditionala a statului roman de a esalona plata drepturilor salariale la care este obligat prin hotarari judecatoresti, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Regionale a adoptat Ordinul prin care a fost transpusa procedura la nivelul tuturor institutiilor a aflate sub coordonarea acestui minister .


Potrivit art. 39 din O.U.G. nr. 114/2018:


- plata sumelor reprezentand drepturi de natura salariala stabilite prin hotarari judecatoresti care au devenit executorii intre 1 ianuarie 2019 si 31 decembrie 2021 se executa astfel: 5% in primul an, 10% in al doilea an, 25% in al treilea an, tot 25% in al patrulea an si 35% in al cincilea an (de la data la care hotararea a devenit executorie).


- plata se face prin calcularea indicelui de inflatie stabilit de Institutul National de Statistica, precum si a dobanzii legale.


- cel mai important, se pastreaza formula: "In cursul termenul prevazut la alin. (1) orice procedura de executare silita se suspenda de drept".


Ordinul M.A.D.R. nr. 50/2019 aduce in plus precizarea ca plata drepturilor salariale se efectueaza de catre institutia angajatoare si ca se va face in conturile indicate de "beneficiari".


De asemenea, ordonatorii secundari si tertiari de credite au obligatiile de a transmite datele necesare pentru alocarea aceator fonduri si de a respecta destinatia creditelor bugetare astfel alocate.Citeşte mai multe despre:    Plata esalonata drepturi salariale    Suspendare executare hotarari drepturi salariale    Hotarari drepturi salariale 2019 2020 2021 functionari    5% 10% 25% 35% drepturi salariale

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri