Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Ştiri juridice » Interpretare obligatorie I.C.C.J. cu privire la Legea darii in plata

Interpretare obligatorie I.C.C.J. cu privire la Legea darii in plata

  Publicat: 05 Mar 2019       1105 citiri       Sursa: EuroAvocatura  


Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Monitorul Oficial al Romāniei este publicaţia oficială a statului romān, īn care se publică actele prevăzute de Constituţie, de prezenta lege şi alte acte normative.
Decizia nr. 7/2019 privind examinarea sesizarii formulate de Curtea de Apel Oradea - Sectia a II-a civila, de contencios administrativ si fiscal, in Dosarul nr. 13.952/271/2016, privind pronuntarea unei hotarari prealabile a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 175 din 05.03.2019.

Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Acel mijloc de stingere a obligatiilor care consta in acceptarea de catre creditor, la propunerea debitorului, de a primi o alta prestatie in locul celei pe care debitorul era obligat initial sa o execute.
Lucruri utile omului, cu valoare economica si susceptibile de apropiere.
Suma de bani sau alte valori pe care o persoana numita creditor o acorda unei alte persoane, numita debitor,
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Suma de bani sau alte valori pe care o persoana numita creditor o acorda unei alte persoane, numita debitor,

Potrivit dezlegarii problemei de drept statuate prin decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie:


``In interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 8 alin. (5) din Legea nr. 77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite pot solicita stingerea obligatiilor izvorate din contractele de credit debitorii care sunt supusi in continuare unei executari silite, desi executarea silita a imobilului ipotecat a fost finalizata prin adjudecare, instanta de judecata astfel investita urmand sa verifice daca sunt indeplinite conditiile referitoare la existenta impreviziunii``.


Asadar, dreptul de a cere sa se constate stingerea datoriilor izvorate din contractele de credit apartine si consumatorului care a fost supus unei executari silite a imobilului ipotecat si nu este conditionat de stadiul in care se afla executarea ori de forma executarii silite care se continua contra sa.Citeşte mai multe despre:    RIL hotarare prealabila legea darii in plata    Inalta Curte legea darii in plata    Decizie obligatorie interpretare    Art 8 alin 5 legea 77/2016 darea in plata

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri