Discutiile in cadrul reuniunii Eurogrup in format extins au vizat instrumentul bugetar pentru convergenta si competitivitate (BICC), respectiv guvernanta, modularea, finantarea, metodologia de alocare, precum si aranjamentele pentru statele neparticipante. In cadrul discutiilor, ministrul roman a subliniat ca, in timp ce tara noastra sustine aprofundarea Uniunii Economice si Monetare, este important ca Programul de Sprijin pentru Reforme, in care BICC ar figura doar ca o componenta, sa se dezvolte echilibrat si sa fie echitabil atat pentru statele din zona euro, cat si pentru cele non-euro.
Pe agenda primei zile a reuniunii informale a Consiliului ECOFIN au figurat teme ca amenintarile hibride si rezistenta infrastructurii pietei financiare, consolidarea actiunilor privind schimbarile climatice si relansarea proiectului Uniunii Pietelor de Capital .
In ceea ce priveste amenintarile hibride si rezistenta infrastructurii pietei financiare, discutiile din cadrul reuniunii au evidentiat importanta sectorului financiar in combaterea amenintarilor hibride si de a impulsiona factorii politici in continuarea lucrarilor in acest sens.
In privinta consolidarii actiunilor privind schimbarile climatice, discutiile au vizat stadiul actiunilor in domeniul schimbarilor climatice, rolul ministrilor de finante in acest proces si modalitati pentru cresterea implicarii ministrilor de finante in actiunile in domeniul schimbarilor climatice. In context, ministrul a amintit sprijinul Romaniei pentru implicarea ministrilor finantelor in discutiile privind schimbarile climatice, inclusiv prin participarea, prin MFP, la Coalitia ministrilor de finante impotriva schimbarilor climatice, in calitate de observator. In acelasi timp, ministrul roman a atras atentia ca punctul de plecare al acestei discutii ar trebui sa fie recunoasterea faptului ca ecologizarea implica anumite costuri si capacitatea economiilor noastre de a suporta aceste costuri este diferita.
Nu in ultimul rand, ministrii si guvernatorii bancilor centrale au discutat prioritatile Uniunii Europene in domeniul Uniunii Pietelor de Capital pentru urmatorul ciclu institutional, cu obiectivul identificarii si ajungerii la un acord asupra unui set de masuri practice care sa incurajeze integrarea transfrontaliera a pietelor europene de capital, inclusiv masuri pe care statele membre le-ar putea pune in aplicare.
In aceeasi zi a avut loc si o intrevedere cu vicepresedintele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare . Discutiile au vizat proiectele Bancii in tara noastra si viitoarea strategie a BERD pentru perioada urmatoare, precum si despre strategia nationala de dezvoltare a pietei de capital in Romania.
Bilantul mandatului Presedintiei romane a Consiliului UE in domeniul afacerilor economice si financiare (Ecofin) 14 Jun 2019 | 616
In data de 9 mai va avea loc o reuniune informala a sefilor de stat sau de guvern la Sibiu 25 Apr 2019 | 460
A avut loc reuniunea Consiliul Afaceri Economice si Financiare la Bruxelles 11 Dec 2015 | 1034
Letonia este pregatita sa adopte moneda euro in 2014 05 Jun 2013 | 1437
Liderii si ministrii din domeniul sportului intensifica lupta impotriva aranjarii meciurilor 18 Sep 2012 | 1384