din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1702 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Nivelul Sponsozarilor ONG-urilor si Asociatilor incepand cu 1 ianuarie 2022

Nivelul Sponsozarilor ONG-urilor si Asociatilor incepand cu 1 ianuarie 2022

  Publicat: 30 Dec 2021       1828 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Incepand cu anul 2022 sponsorizarile nu vor mai putea depasi partea din impozitul pe profit, respectiv din impozitul pe venitul microintreprinderilor datorat de firme pe ultimele patru trimestre si permis de lege.

Durata pentru care se aproba si se fac previziuni financiare si in care se executa incasarile si platile privind un plan financiar (bugetar).
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Suma de bani din venitul unei persoane fizice sau juridice varsata la bugetul statului sau la bugetele locale in virtutea unei legi care prevede acest lucru.
Actul prin care o persoana denumita "mecena" procura un folos patrimonial,
Piata special organizata de catre stat, intreprinzatori sau asociatii particulare si mixte,in cadrul carora se pot incheia
Imprimat care se completeaza in vederea intocmirii unui act sau a unui tabel.
Imprimat care se completeaza in vederea intocmirii unui act sau a unui tabel.

Astfel Legea 322/2021 aduce modificari Codului Fiscal :


Art. II. - (1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2022, respectiv cu data inceperii anului fiscal 2022-2023 in cazul persoanelor juridice care au optat pentru exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, potrivit dispozitiilor art. 16 alin. (5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, contribuabilii pot dispune asupra valorii stabilite potrivit dispozitiilor art. 25 alin. (4) lit. i) sau art. 56 alin. (11) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa caz, numai daca aceasta, in urma diminuarii cu sumele reportate, este pozitiva.


(2) Sumele care nu sunt scazute din impozitul pe profit, respectiv din impozitul pe veniturile microintreprinderilor, se reporteaza numai pentru sponsorizari/acte de mecenat/acordarea de burse private efectuate/inregistrate inainte de termenele prevazute la alin. (1), potrivit reglementarilor in vigoare la data efectuarii sponsorizarii, fara a depasi anul 2028.


Asadar, sponsorizarile efectuate dupa 1 ianuarie 2022 (sau, in functie de situatie, dupa data inceperii anului fiscal 2022 - 2023) nu se vor mai reporta, adica nu vor mai putea depasi partea din impozitul pe profit sau micro.


Formularul 230 editabil 2022 - Redirectionare 3,5


In acest mod, dupa cum apare in motivarea acestei modificari legislative, legiuitorul isi propune sa ofere o baza clara de calcul a sumelor aflate la dispozitia contribuabilului pentru sustinerea ONG-urilor sau acordarea de burse, pastrand, in acelasi timp, posibilitatea organelor fiscale de a elabora scenarii rezonabile privind veniturile definitive ale bugetului de stat, prin eliminarea posibilitatii reportarii pentru 7 ani, respectiv 28 de trimestre, a sumelor care depasesc cuantumul prevazut de lege.


De asemenea, cand nu se foloseste integral valoarea sponsorizarii, diminuata cu sumele reportate, contribuabilii vor putea dispune de aceasta suma "in termen de maximum 6 luni de zile de la data depunerii declaratiei anuale de impozit pe profit", urmand sa completeze, in acest sens, pentru fiecare sponsorizare, act de mecenat ori acordare de bursa privata, cate un formular distinct de redirectionare.


Modelul si continutul acestui formular de redirectionare ar urma sa fie stabilite prin ordin al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.



Citeşte mai multe despre:    sponsorizari 2022    nivel sponsorizari 2022

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri