din anul 2007, atuul tau de DREPT!
4615 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Institutiile cele mai corupte raman partidele, Parlamentul si justitia, arata Barometrul coruptiei

Institutiile cele mai corupte raman partidele, Parlamentul si justitia, arata Barometrul coruptiei

  Publicat: 06 Dec 2007       2151 citiri       Sursa: Newsin.ro  


Institutiile cele mai corupte raman in continuare partidele politice si Parlamentul cu 3,9 puncte, justitia cu 3,8 puncte, politia si sistemul de sanatate cu 3,7 puncte, arata Barometrul global al coruptiei pe 2007 realizat de Transparency International (TI).

Timpul de munca reprezinta timpul pe care salariatul il foloseste pentru indeplinirea sarcinilor de munca.
Coruptia, in sens larg, reprezinta folosirea abuziva a puterii incredintate, fie in sectorul public fie in cel privat, in scopul satisfacerii unor interese personale sau de grup.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
In valoare absoluta insa punctajul obtinut de institutiile mentionate este mai mic decat cel de anul trecut, cu exceptia politiei, unde s-a inregistrat o crestere cu 0,1 puncte. Scara de notare este de la 1 la 5, 1 insemnand deloc corupt si 5 insemand total corupt.
Reprezentantii Transparency International (TI) de la Bucuresti sustin ca la mai putin de 1 an de la aderare, jumatate din publicul din Romania continua sa perceapa eforturile guvernantilor in lupta anticoruptie ca fiind ineficiente. Rezultatul indica, alaturi de Indicele de Perceptie a Coruptiei potrivit caruia Romania obtine 3,7 puncte in privinta coruptiei percepute in randul oficialilor si politicienilor, credibilitatea scazuta a reformelor anticoruptie si ridica serioase semne de intrebare cu privire la sustenabilitatea lor in timp .
Potrivit TI ingrijoratoare este si perceptia publicului cu privire la coruptia din mediul de afaceri, mass-media si societatea civila, toate cele trei continuand sa inregistreze valori ridicate. Scandalurile care au marcat agenda publica in acest an au dus la deteriorarea imaginii atat a institutiilor publice, cat si a entitatilor din sfera privata, alterand increderea cetatenilor in potentialul actiunilor lor ca urmare a politizarii discursului anticoruptie si a suspiciunilor de partizanat in derularea activitatilor.
Totodata rezultatele oferite de Barometru arata ca atat serviciile de utilitati publice cat si cele de eliberare documente au obtinut anul acesta punctaje mai mari decat cele de anul trecut, respectiv 2.4 puncte si 2.9 puncte.
Transparency Inernational Romania atrage atentia ca eforturile anticoruptie trebuie concentrate in directia reformarii reale a sistemului administrativ, cata vreme perceptia cetateanului asupra coruptiei are la baza in mare masura si experientele personale in relatia directa cu institutiile statului.
Potrivit TI se impune responsabilizarea deopotriva atat a sectorului public cat si a celui privat, astfel incat institutiile publice sa isi poata indeplini competentele in conditii de integritate si in afara oricaror presiuni sau imixtiuni.
In concluzie TI-Romania solicita autoritatilor de la Bucuresti sa isi concentreze eforturile in vederea asigurarii credibilitatii, eficientei si sustenabilitatii reformelor anticoruptie, mentinandu-le in afara intereselor politice, abordand cu precadere nivelele decizionale ale administratiei publice, indiferent de palier, si creand astfel premisele pentru dezvoltarea unui sistem public corect, echitabil si transparent.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...