din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2086 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » CE propune un plan de eficientizare a procedurilor vamale in cazul vaselor care navigheaza intre porturi europene

CE propune un plan de eficientizare a procedurilor vamale in cazul vaselor care navigheaza intre porturi europene

  Publicat: 26 Jan 2009       1130 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Spatiu geografic incluzand apele marilor si oceanelor, cu solul si subsolul acestora.
Factori care impiedica sau intarzie intrarea intreprinderilor pe o piata data. Barierele la intrare pot rezulta, spre exemplu, dintr-o structura de piata speciala (industrie / ramura cu costuri irecuperabile, fidelitatea consumatorilor fata de marcile produselor existente) sau din comportamentul intreprinderilor deja active pe piata.
Comisia Europeana prezinta un plan de eficientizare a procedurilor vamale in cazul vaselor care navigheaza intre porturi europene, ca parte a strategiei de creare a unui spatiu maritim fara bariere .

(de diversificare). O intreprindere realizeaza economii de gama atunci cand isi reduce costurile de productie marind varietatea (gama) produselor si serviciilor realizate.
Europa "cu geometrie variabila" este termenul utilizat pentru a descrie o metoda de integrare diferentiata, care tine seama de diferentele ireconciliabile care exista in interiorul structurii de integrare, si care face posibila, prin urmare, o separare permanenta intre un grup de state membre si un numar de unitati de integrare mai putin dezvoltate.
Linie reala sau conventionala care desparte teritoriul a doua stste;
Inscris oficial sau particular prin care se atesta recunoasterea unui drept, o obligatie sau un fapt.
Ramura a economiei in cadrul careia se realizeaza circulatia marfurilor de la producator la consumator prin indeplinirea functiei de echilibru dintre oferta si cererea de produse si servicii.
Camioanele si trenurile de marfa au de multi ani posibilitatea de a calatori fara frontiere in UE. Situatia difera insa pentru vase. Chiar si atunci cand navigheaza direct dintr-o tara membra a UE in alta, acestea trebuie sa treaca prin vama - un proces costisitor, care cauzeaza intarzieri majore.

Comisia propune acum un plan de simplificare a procedurilor. Acesta include cateva masuri legislative menite sa reduca birocratia, precum si cateva recomandari privind reducerea taxelor administrative.

Comisarul pentru transport, Antonio Tajani, considera ca acest plan va imbunatati competitivitatea transportului maritim, aducand astfel beneficii intregii economii . Aproximativ 40% din marfurile pentru comertul intern si aproape toate marfurile destinate comertului extern sunt transportate pe cale maritima. Acest sector reprezinta o importanta sursa de locuri de munca si de venituri pentru Europa . in fiecare an, prin porturile europene trec peste 400 de milioane de pasageri si aproximativ 3,5 miliarde de tone de marfuri, care sunt incarcate sau descarcate.

Companiile de transport trebuie sa se supuna la numeroase verificari in ceea ce priveste respectarea unor norme complexe in materie de taxe, sanatate, siguranta, securitate etc. Planul le recomanda guvernelor nationale sa simplifice aceste controale de frontiera. Mai mult decat atat, include o serie de propuneri legislative destinate eficientizarii procedurilor vamale. De asemenea, invita la aplicarea, in viitor, a unor masuri de reducere a formalitatilor in cazul marfurilor care trec prin tari terte, in drumul lor de la un port european la altul.

In paralel cu acest plan, Comisia a publicat un document politic care stabileste obiectivele sectorului industrial pentru urmatorii 10 ani. Documentul abordeaza principalele provocari cu care se confrunta transportul maritim si cuprinde masuri menite sa ajute sectorul industrial sa depaseasca actuala criza economica.

Profitand de cresterea rapida a comertului international, sectorul transportului maritim de marfuri din Europa s-a dezvoltat considerabil in ultimii ani, iar companiile din domeniu au investit sume semnificative in reinnoirea si extinderea flotelor. Acesta se confrunta insa cu numeroase provocari, inclusiv cu o competitie acerba din partea firmelor care aplica norme inferioare de siguranta si de protectie a mediului. Instabilitatea pietelor energetice si cresterea amenintarilor reprezentate de piraterie pun si ele piedici in calea transportului maritim.

Spre deosebire de transportul rutier si feroviar, transportul maritim de marfuri dintr-o tara in alta este considerat comert international, intrucat apele teritoriale ale fiecarui stat nu depasesc distanta de 22 de km de la tarm. Dupa ce parcurg aceasta distanta, navele intra in apele internationale.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...