Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Ştiri juridice » Pentru doua pensule in plus pe noua bancnota de 10 RON, o bucuresteanca este acuzata de fals de moneda

Pentru doua pensule in plus pe noua bancnota de 10 RON, o bucuresteanca este acuzata de fals de moneda

  Publicat: 29 Jan 2009       2756 citiri       Sursa: Gardianul  


(BNR)Este banca centrala a statului roman si are drept obiectiv principal asigurarea stabilitatii monedei nationale, pentru a contribui la stabilitatea preturilor.
Noile bancnote de 10 RON puse in circulatie de la 1 decembrie 2008 de Banca Nationala a Romaniei au adus dosar penal unei bucurestence care a incercat sa achite cu ele cumparaturile la un hipermarket.

Forma de exprimare a monedei unei tari, pusa in circulatie de banca centrala si care este utilizata in efectuarea de plati si incasari intre agentii economici.
Operatiune de punere in circulatie a banilor si hartiilor de valoare de catre institutii specializate.
Forma de exprimare a monedei unei tari, pusa in circulatie de banca centrala si care este utilizata in efectuarea de plati si incasari intre agentii economici.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Ansamblul atributiilor stabilite de lege, care confera autoritatilor si institutiilor administratiei publice drepturi si obligatii de a desfasura,
Din punct de vedere contabil, totalul lichiditatilor monetare curente (piese monetare, bilete de banca nationale si traine)
Stare legala care indreptateste o persoana fizica sau juridica sa exercite in mod independent si in interes propriu folosinta, supravegherea si controlul asupra unui lucru sau animal.
Persoana fizica in virsta de pana la 18 ani.
Activitate desfasurata de organele de urmarire penala
Operatiune de punere in circulatie a banilor si hartiilor de valoare de catre institutii specializate.
Operatiune de punere in circulatie a banilor si hartiilor de valoare de catre institutii specializate.
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
Forma de exprimare a monedei unei tari, pusa in circulatie de banca centrala si care este utilizata in efectuarea de plati si incasari intre agentii economici.
Forma de exprimare a monedei unei tari, pusa in circulatie de banca centrala si care este utilizata in efectuarea de plati si incasari intre agentii economici.
Acum, dosarul penal se afla la Directia Generala de Combatere a Crimei Organizate. "Gardianul" va prezinta in exclusivitate noua bancnota de 10 RON, emisiune 2008. Noua bancnota va circula in paralel cu cele emise in 2005, care vor fi scoase din circulatie pe parcurs, in functie de gradul de uzura.

O bucuresteanca a fost retinuta cateva ore de politistii Sectiei 26 si s-a ales cu dosar penal pentru falsificare de moneda dupa ce a incercat sa plateasca la un hipermarket cu trei bancnote de 10 RON, model 2008. Dosarul a fost trimis spre competenta solutionare Directiei Generale de Combatere a Crimei Organizate din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane.

Luni dupa-amiaza, o femeie s-a dus sa-si faca cumparaturile in hipermarketul Real din Berceni. Cand a ajuns la casa a platit o parte din cumparaturi cu bonuri de masa si a ramas de achitat o diferenta de 30 de RON. Femeia a scos trei bancnote de 10 RON si i le-a inmanat casierei. Aceasta a observat diferente fata de bancnotele pe care le stia ea si a chemat paza . Femeia, insarcinata si cu un copil minor dupa ea, a fost tinuta pe loc pana cand a a venit politia. Agentii au condus-o pe femeie la sectie, unde au audiat-o in legatura cu provenienta bancnotelor respective. Femeia le-a spus politistilor ca asa a primit salariul. Dosarul a fost declinat spre cercetare DGCCO. Din datele pe care am reusit sa le obtinem se pare ca bancnotele pe care le-a inmanat casierei fac parte din noua emisiune de bancnote de 10 RON.

Aceasta nu difera la culoare, in schimb are alte elemente de siguranta. Singurul lucru vizibil cu ochiul liber este ca in partea din stanga, pe aversul bancnotei, in loc de "o pensula-alba", cat era pana acum, sunt "trei pensule". Doua aurii si una alba. Noua emisiune a bancnotelor de 10 RON a fost pusa in circulatie incepand cu 1 decembrie 2008.

Intr-un comunicat al Bancii Nationale a Romaniei se arata ca reproiectarea bancnotelor reprezinta o practica a bancilor centrale si se realizeaza periodic, ca urmare a rezultatelor constatate asupra modului de comportare a acestora in circulatie si a incidentei contrafacerilor. Noua bancnota de 10 lei, reproiectata, va avea aceleasi caracteristici cu actuala bancnota de 10 lei din emisiunea 2005, respectiv aceleasi dimensiuni, aceeasi culoare predominanta, aceleasi elemente grafice.

Singurele deosebiri apar in ceea ce priveste elementele de siguranta si constau in faptul ca s-a renuntat la imprimarea in relief de pe ambele fete ale bancnotei si, implicit, la imaginea latenta ce continea initialele "BNR" de pe aversul bancnotei, fiind utilizata doar tehnica de imprimare plana si, in plus, a fost restilizata fereastra transparenta, astfel ca in locul valorii nominale "10" au fost imprimate doua pensule aurii, vizibile pe ambele parti ale bancnotei.

Celelalte elemente de siguranta destinate expres publicului (filigranul, elementul auriu, banda iridescenta, elementul de suprapunere avers - revers, firul de siguranta) se mentin neschimbate. Noile bancnote de 10 lei, reproiectate, emisiunea 2008, vor circula in paralel cu cele din emisiunea 2005, care vor fi retrase de pe piata, treptat, pe masura ce se uzeaza si devin improprii circulatiei.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

CIM 2023. Model contract individual de munca 2023
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Concediul de maternitate si concediul de crestere a copilului. Aspecte practice
Sursa: MCP Cabinet avocati

Aspecte practice privind necorespunderea profesionala a salariatului
Sursa: Avocat Marius-Catalin PredutJurisprudenţă

Transmitere fictiva a partilor sociale in scopul sustragerii de la urmarirea penala
Pronuntaţă de: R O M A N I A INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 433/RC/2021

Contestatie pentru depasirea termenului de redactare a unei decizii penale
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 549/2021

Cerere de recurs semnata electronic. Nulitatea recursului
Pronuntaţă de: Decizia nr. 520 din 7 martie 2019, pronuntata de Sectia I civila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Legislaţie

Legea 283/2022 privind modificarea Codului muncii si a Codului administrativ
Legea nr. 283/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, precum si a O ...

OUG nr. 71/2022 pentru modificarea art. 155 din Codul Penal
Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 71/2022 pentru modificarea art. 155 alin. (1) din Legea nr. 28 ...

Legea nr. 140/2022 privind unele masuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilitati intelectuale si psihosociale si modificarea si completarea unor
Lege nr. 140 din 17 mai 2022 privind unele masuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilitati int ...