Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » CE a transmis Romaniei 4 recomandari, cerand consolidarea politicii fiscale si reducerea birocratiei

CE a transmis Romaniei 4 recomandari, cerand consolidarea politicii fiscale si reducerea birocratiei

  Publicat: 29 Jan 2009       1178 citiri       Sursa: NewsIn  


Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Comisia Europeana (CE) a recomandat Romaniei sa-si consolideze politica fiscala, sa-si imbunatateasca "urgent" capacitatea administrativa, sa reduca birocratia si sa pregateasca mai eficient forta de munca, in contextul planului european de redresare economica.

Socoteala scrisa sub forma de balanta cu doua parti (debit si credit) care reflecta valoric si uneori in unitati naturale, in ordine cronologica si sistematica,
Ceea ce poate fi realizat cu usurinta.
Retea formata din sute de milioane de calculatoare, conectate intre ele, pe principiul \"oricine cu oricine\", pe care se gasesc cateva zeci de mii de servere care asteapta, gata sa deserveasca cereri de la oricare din milioanele de calculatoare client.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Inscris oficial sau particular prin care se atesta recunoasterea unui drept, o obligatie sau un fapt.
Persoana care, in schimbul muncii, primeste un salariu.
Schimbarea care se produce in realitatea obiectiva datorita unei cauze. Rezultatul.
Inscris oficial sau particular prin care se atesta recunoasterea unui drept, o obligatie sau un fapt.
Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Din punctul de vedere al dreptului civil, actul juridic prin care o persoana (delegant) insarcineaza o alta persoana (delegat) sa execute o anumita prestatie in favoarea unei terte persoane (delegatar), cu consimtamantul acesteia.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
In dreptul comunitar, recomandarea este un act juridic care ii incurajeaza pe cei carora i se adreseaza sa actioneze intr-un anumit mod, fara sa aiba caracter obligatoriu.
1. Grup comstituit de catre o autoritate cu scopul desfasurarii, coordonarii, supravegherii, controlului unei activitati din diferite domenii ale vietii sociale
Consiliul European este termenul folosit pentru a denumi intalnirile periodice ale Sefilor de stat sau de guvern din statele membre ale Uniunii Europene.
Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
"Comisia recomanda Romaniei sa evite o politica fiscala pro-ciclica, pentru a stopa adancirea deficitului de cont curent si presiunile inflationiste, dar si sa aiba in vedere corelarea majorarilor salariale cu cresterea productivitatii. De asemenea, Romania trebuie sa imbunatateasca planificarea si executia bugetara si sa aiba mai multa grija la cheltuielile publice", potrivit documentului publicat pe pagina de internet a Comisiei.

Reprezentantii de la Bruxelles arata ca deficitul bugetului general consolidat s-a adancit la 5,2% din produsul intern brut (PIB) in 2008 de la 2,5% in 2007 si ar putea ajunge la 7,5% din PIB in acest an, potrivit datelor din prognoza interimara publicata de CE in 19 ianuarie.

"Comisia solicita Romaniei sa asigure sustenabilitatea pe termen lung a finantelor publice, in special in ce priveste potentialul risc generat de majorarea pensiilor", se arata in acelasi document.

Bruxelles-ul recomanda autoritatilor imbunatatirea urgenta a capacitatii administrative, "pentru a putea analiza problemele existente si pentru a putea propune si implementa solutii".

A treia recomandare se refera la diminuarea birocratiei si imbunatatirea mediului de afaceri, in special prin reducerea sarcinii fiscale.

"Romania are, inca, unul dintre cele mai impovarate sisteme de impozitare din lume, companiile trebuind sa plateasca 113 taxe pe an. Autoritatile romane s-au angajat sa reduca povara fiscalitatii cu 25% pana in 2012, insa ar fi necesare actiuni concrete pentru atingerea acestui scop", sustine Comisia in comunicat.

Bruxelles-ul recomanda, de asemenea, cresterea pregatirii fortei de munca si luarea de masuri pentru reducerea "muncii la negru".

"Masurile luate pana acum in acest domeniu au avut un efect limitat. E nevoie de un efort mai mare si de sanctiuni mai puternice, precum si de reintarirea legaturii slabe dintre contributiile sociale si beneficiile actuale", se mai arata in document.

Bruxelles-ul nu recomanda stimuli economici pentru Romania

Intr-un interviu transmis de Radio Romania Actualitati si citat de agentia Rador, seful departamentului responsabil de implementarea Strategiei Lisabona pentru Romania si Bulgaria, Gerard de Graaf a explicat ca, desi programul european pentru redresare economica prevede stimuli fiscali, Romania este una dintre cele sase tari pentru care asemenea masuri nu sunt recomandate.

"Sunt motive economice serioase. In acest moment, avand in vedere obligatiile legale ale acestui guvern si promisiunile care s-au facut in campania electorala, deficitul bugetar maxim pe care il estimam ajunge la 8% pana la sfarsitul acestui an".

El a adaugat ca autoritatile de la Bruxelles considera ca nu este cazul ca datoriile sa creasca si sa apara probleme financiare nici pe termen scurt, nici pe termen lung.

Gerard de Graaf a mai declarat ca experti ai CE au in aceste zile contacte cu Ministerul Finantelor Publice (MFP), in contextul pregatirilor pentru bugetul pe 2009. De asemenea, la cererea guvernului roman, saptamana viitoare, o delegatie a CE, din care va face parte si comisarul Leonard Orban, va veni la Bucuresti pentru intalniri la nivel inalt. Cu acest prilej, vor fi evidentiate prioritatile pe care Romania ar trebui sa le aiba in vedere in perioada urmatoare.

Comisia Europeana a adoptat miercuri un set de recomandari pentru implementarea Strategiei de la Lisabona, in contextul planului european pentru redresare economica, 23 dintre cele 27 de state membre primind maximum patru recomandari, in functie de situatia economica actuala si de prognozele economice pentru urmatorii doi ani. Pentru Danemarca, Finlanda, Suedia si Luxemburg, CE a considerat ca nu este nevoie de nicio recomandare .

Strategia de la Lisabona se refera la crestere economica si locuri de munca, iar recomandarile adoptate miercuri de Comisie urmeaza sa fie aprobate de Consiliul European de primavara.

In prognoza publicata pe 19 ianuarie, Comisia Europeana a estimat ca Romania va inregistra in acest an o incetinire severa a cresterii economice, pana la 1,75%, in contextul in care deficitul bugetar se va adanci pana la un nivel record de 7,5% din produsul intern brut (PIB), iar somajul va ajunge la 7%. Datele Comiei Europene nu luau, insa, in calcul masurile anuntate de noul guvern, pentru ca acestea nu au fost inca adoptate.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Salariatii NU pot fi obligati sa suporte cheltuielile cu testele PCR impuse de catre angajatori
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Cesiunea de creanta. Efectele asupra executarii silite
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Despagubirile datorate de institutiile publice ca urmare a concedierilor abuzive. Plata integrala sau esalonare pe 5 ani?
Sursa: avocat Emilia Alexandra Ioana | MCP Cabinet avocatiJurisprudenţă

Venituri care nu intra in categoria „veniturilor din alte surse” si care sunt supuse platii contributiei de asigurari sociale de sanatate
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 506/20.09.2018 a Curtii de Apel Galati

Revocare Hotarare ANRP dupa ce acesta a intrat in circuitul civil si si-a produs efectele prin efectuarea unei plati partiale a despagubirilor
Pronuntaţă de: Decizia nr. 1667 din 17.09.2018 a Curtii de Apel Galati

Anulare hotarari de consiliu local prin care s-au aprobat rectificari bugetare si/sau virari de credite bugetare in competenta consiliului local fara
Pronuntaţă de: Decizia nr. 1713 din 24.09.2018 a Curtii de Apel Galati

Legislaţie

Codul deontologic al medicului stomatolog, din 09.07.2021
Codul deontologic al medicului stomatolog, din 09.07.2021 Publicat in Monitorul Oficial, Partea I ...

OUG 68/2021 pentru eliberarea, verificarea si acceptarea certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID
ORDONANTA DE URGENTA nr. 68 din 29 iunie 2021 privind adoptarea unor masuri pentru punerea in aplica ...

Legea nr. 163/2021 privind adoptarea unor masuri referitoare la infrastructuri informatice si de comunicatii de interes national si conditiile impleme
Legea nr. 163/2021 privind adoptarea unor masuri referitoare la infrastructuri informatice si de com ...