Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Codul muncii comentat 2019 Avocat Marius-Catalin Predut
Prima pagină » Ştiri juridice » CSM ia masuri concrete pentru publicarea online a hotararilor judecatoresti in sistemul judiciar romanesc

CSM ia masuri concrete pentru publicarea online a hotararilor judecatoresti in sistemul judiciar romanesc

  Publicat: 09 Mar 2009       2124 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
Persoana care, de obicei in schimbul unui avantaj banesc, face legatura intre vanzator si cumparator sau incheie o tranzactie intre doua parti, cu imputernicirea acestora;
In sedinta din 5 martie 2009, Consiliul Superior al Magistraturii a adoptat masurile necesare extinderii proiectului Jurindex – index de jurisprudenta, care are drept obiectiv publicarea online a tuturor hotararilor judecatoresti la nivelul sistemului judiciar romanesc ca masura prioritara adoptata in cadrul directiilor de actiune stabilite de CSM in baza Raportului intermediar al Comisiei Europene din 12 februarie 2009.

Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Ansamblu de solutii pronuntate de catre organele de jurisdictie in legatura cu probleme de drept sau institutiile juridice examinate cu prilejul desfasurarii litigiilor din competenta lor.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Ansamblu de solutii pronuntate de catre organele de jurisdictie in legatura cu probleme de drept sau institutiile juridice examinate cu prilejul desfasurarii litigiilor din competenta lor.
A fost promulgat la 11.09.1865
Modalitate (procedeu) de prevenire a erodarii puterii de cumparare a populatiei, prin realizarea unor corelatii intre salarii, pe de o parte,
Act adoptat de organele de stat,
Infractiune care face parte din grupul infractiunilor privitoare la viata sexuala,
Infractiune care face parte din subgrupul de infractiuni privitoare la viata sexuala,
Persoana fizica in virsta de pana la 18 ani.
Infractiune care face parte din grupul infractiunilor privitoare la viata sexuala,
Infractiune care face parte din subgrupul infractiunilor privitoare la viata sexuala,
Infractiune care face parte din grupul de onfractiuni privitoare la viata sexuala,
Coruptia, in sens larg, reprezinta folosirea abuziva a puterii incredintate, fie in sectorul public fie in cel privat, in scopul satisfacerii unor interese personale sau de grup.
1. Din punct de vedere economic, o cantitate dorita dintr-un anumit bun economic, care poate fi cumparata, intr-o perioada determinata, la anumite niveluri ale pretului.
1. Din punct de vedere economic, o cantitate dorita dintr-un anumit bun economic, care poate fi cumparata, intr-o perioada determinata, la anumite niveluri ale pretului.
Infractiune care face parte din grupul infractiunilor contra sanatatii publice,
Infractiune care face parte din grupul infractiunilor contra sanatatii publice,
Infractiune care face parte din grupul de infractiuni contra sigurantei statului,
Desfacerea casatoriei prin hotarare judecatoreasca, la cererea unuia sau ambilor soti, atunci cand, datorita unor motive temeinice, raporturile dintre ei sunt atat de grav si iremediabil vatamate, incat continuarea casatoriei este vadit imposibila pentru cel care cere desfacerea ei.
Sanctiune care consta in lipsirea actului juridic civil de efectele sale firesti intrucat acesta a fost incheiat cu nerespectarea dispozitiilor legale imperative sau cu incalcarea conditiilor de validitate ale actului respectiv.
Inlaturarea efectelor actului juridic civil, datorita ingratitudinii manifestate de cel gratificat sau a neexecutarii culpabile a unor sarcini asumate.
Loc in care persoana fizica isi are locuinta statornica sau principala.

Consiliul Superior al Magistraturii a incheiat un Protocol cu Tribunalul Vrancea care are ca obiect extinderea proiectului Jurindex - index de jurisprudenta, dezvoltat si lansat de Tribunalul Vrancea.
Scopul proiectului este cresterea transparentei sistemului judiciar prin asigurarea accesului integral si gratuit al publicului la jurisprudenta instantelor, cresterea responsabilitatii sistemului judiciar, constituirea unui mecanism de unificare a practicii judiciare si cresterii gradului de predictibilitate a acesteia.
Etapele stabilite de Parti sunt:
I. publicarea hotararilor judecatoresti pronuntate de curtile de apel in anii 2008-2009,
II. publicarea hotararilor judecatoresti pronuntate de toate instantele judecatoresti, pe materii, obiecte si stadii procesuale.
In prezent pe portalul instantelor se publica numai jurisprudenta considerata relevanta.
Procedura stabileste ca toate hotararile judecatoresti se vor transpune pe servere special destinate de la nivelul fiecarei instante, urmeaza anonimizarea prin intermediul programului HOTMOD si publicarea pe un site public, care poate fi accesat de toate persoanele interesate.
Aplicatia Jurindex va oferi posibilitatea tiparirii si exportarii documentelor selectate.
I. Datelor care urmeaza a fi anonimizate in cuprinsul hotararilor, sunt:
- numele si prenumele tuturor persoanelor implicate in procedura derulata in fata instantei, precum si toate datele lor de stare civila, exceptand numele judecatorului, procurorului, avocatilor, expertilor,
- ocupatia, adresele, datele si locurile de nastere, codul numeric personal;
- sexul, religia, nationalitatea si starea civila a tuturor persoanelor implicate in procedura derulata in fata instantei .

II. Obligatii ce revin instantelor:
a. salvarea tuturor hotararilor in aplicatia Ecris
b. inchiderea tuturor hotararilor pentru viitor
c. bifarea butonului „confidential” atunci cand legea prevede
d. modificarea obiectului cauzei in Ecris, in situatia schimbarii incadrarii juridice
e. completarea prenumelor partilor in ECRIS
f. completarea componentei completului de judecata pentru fiecare dosar in parte, in ECRIS
g. transmiterea bazei de date Ecris, in integralitatea sa, precum si a tuturor hotararilor catre echipa Jurindex, la solicitarea acesteia.

III. Obligatii ce revin Consiliului Superior al Magistraturii:
- dezvoltarea portalului JURINDEX pentru a raspunde mai bine cerintelor de cautare a informatiilor si imbunatatirea functiilor oferite publicului
- asigurarea infrastructurii hardware pentru stocarea hotararilor si pentru gazduirea portalului JURINDEX
o asigurarea cu serverele necesare
o asigurarea cu instrumentele de indexare pentru cautare hotarari dupa elemente din continutul acestora
- asigurarea service-ului si infrastructurii hardware si a portalului JURINDEX
- asigurarea vizibilitatii proiectului pe toata perioada derularii lui, prin crearea si sustinerea unei sectiuni dedicate pe pagina web a Consiliului si promovarea serviciului Jurindex – indexul jurisprudentei nationale.

IV. Restrictiile impuse aplicatiei
a. nu vor fi afisate hotararile exceptate conform prevederilor legale,
b. pentru viitor, aplicatia va prelua exclusiv hotararile avand documentul final de tip hotarare inchis

Aplicatia va ignora acele dosare care pot aduce in lumina prin excelenta aspecte ce nu pot fi date publicitatii :
a) in materie penala: tradare prin transmitere de secrete (art. 157 C.p.), divulgarea secretului care pericliteaza securitatea statului (art. 169 C.p.), violul (art.197 C.p.), actul sexual cu un minor (art. 198 C.p.), seductia (art. 199 C.p.), perversiunea sexuala (art. 201 C.p.), incestul (art. 203 C.p.), coruptia sexuala ( art. 202 C.p. ), hartuirea sexuala (art. 203, ind 1 C.p.), contaminarea venerica si transmiterea sindromului imunodeficitar dobandit (art. 309 C.p.), cerere privind interceptari si inregistrari audio-video (art. 91 ind.1 si urmatoarele C.p.p.), cerere privind efectuarea de perchezitii (art. 100 si urmatoarele C.p.p.), sustragerea de la tratament medical (art. 309 ind 1 C.p.), luarea masurii obligarii la tratament medical (art. 113 C.p. si art. 162 C.p.p.), luarea masurii internarii medicale (art. 114 C.p. si art. 162 C.p.p.), inlocuirea tratamentului medical (art.431 C.p.p.), inlocuirea sau incetarea internarii medicale (art.434 C.p.p.), sustragerea de la tratament medical (art. 309 ind 1 C.p.), luarea masurii obligarii la tratament medical (art. 113 C.p. si art. 162 C.p.p), internarea medicala, obligarea la tratament medical, rele tratamente aplicate minorului (art. 306 C.p.), spionajul (art. 159 C.p.), pornografie infantila (Legea 678/2001 art. 18), infractiuni privind adoptia (O.U.G 25/1997).
b) in materie procedurilor referitoare la minori si familie: adoptie, contestare paternitate, contestare recunoastere paternitate, deschidere procedura adoptie, divort prin acord, divort, dezvaluirea identitatii parintilor firesti, nulitate casatorie, plasament, plasament de urgenta, prelungire incredintare pentru adoptie, recunoastere paternitate, revocare incredintare pentru adoptie, stabilire domiciliu minor, stabilire paternitate, tagada paternitate
c) in materie civila - punere sub interdictie;
d) in materia proprietatii intelectuale – brevete de inventii


Citeşte mai multe despre:   Comentează: CSM ia masuri concrete pentru publicarea online a hotararilor judecatoresti in sistemul judiciar romanesc
Articole Juridice

Constituirea unei fundatii. Patrimoniu si documente necesare
Sursa: Irina Maria Diculescu

Raspunderea coordonatorului activitatii salariatului in accidentele de munca. Plata daunelor morale
Sursa: Irina Maria Diculescu

Pierderea unui membru de familie. Gradul de apreciere al instantei in acordarea daunelor morale
Sursa: Irina Maria DiculescuJurisprudenţă

Decizia nr. 417/2019 - conflict juridic constitutional intre Parlament si ICCJ
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia nr. 504/2019 asupra cererii de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala intre prim-ministru, pe de o parte, si Presedintel
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

ICCJ: In ipoteza renuntarii la urmarirea penala fata de un minor care a implinit varsta de 16 ani poate fi dispusa fata de acesta obligatia prestarii
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Legislaţie

Normele metodologice privind functionarea SIMPV - 09.10.2019
Normele metodologice privind functionarea Sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot s ...

Legea 179/2019 - regimul juridic al francizei, modificarea Codului fiscal
Legea nr. 179/2019 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 52/1997 privind regim ...

Ordinul ASPAAS nr. 573/2019 pentru modificarea si completarea Normelor privind organizarea si desfasurarea examenului de competenta profesionala
Ordinul nr. 573/2019 pentru modificarea si completarea Normelor privind organizarea si desfasurarea ...