din anul 2007, atuul tau de DREPT!
4115 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Copiii care nu au implinit varsta de 12 ani vor fi exceptati de la prelevarea de amprente

Copiii care nu au implinit varsta de 12 ani vor fi exceptati de la prelevarea de amprente

  Publicat: 26 Mar 2009       1375 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Vizele biometrice, la fel ca si pasapoartele biometrice, au ca obiectiv imbunatatirea securitatii, daca amprentele sunt fiabile. Copiii care nu au implinit varsta de 12 ani vor fi exceptati de la prelevarea de amprente:

Urme lasate de tesuturile papilare pe un obiect cu suprafata neteda.
Parlamentul European reprezinta cele 453 milioane de cetateni ai Statelor Membre ale Uniunii Europene. Este singura institutie Uniunii care este aleasa direct de catre cetateni si joaca un rol politic in crestere in cadrul Uniunii Europene.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Stari, situatii, intamplari calitati sau alte date, care nu fac parte din continutul infractiunii,
Ansamblul complex de masuri si actiuni realizate pentru a raspunde nevoilor sociale ale persoanelor, familiilor, grupurilor sau comunitatilor,
aceasta reprezinta rezultatul acordului cu Consiliu, avand la baza recomandarea pentru a doua lectura, elaborata de deputata europeana Sarah Ludford, privind introducerea biometriei la vize, inclusiv a dispozitiilor privind organizarea primirii si a procesarii cererilor de vize.

Propunerea urmareste modificarea instructiunilor consulare comune actuale, in vederea crearii temeiului juridic necesar statelor membre pentru a prelua identificatorii biometrici obligatorii - imaginea faciala si zece amprente digitale plane - de la solicitantii de viza si in vederea instituirii unui cadru juridic pentru organizarea oficiilor consulare de cariera ale statelor membre, in scopul punerii in aplicare a Sistemului de Informatii privind Vizele (VIS).

Scopul colectarii identificatorilor biometrici - in conformitate cu recomandarile Organizatiei Aviatiei Civile Internationale (OACI) - este de a stabili o legatura mai sigura intre titularul de viza si pasaport, in vederea evitarii utilizarii identitatilor false. in consecinta, prezentarea in persoana a solicitantului - cel putin la depunerea primei cereri - ar trebui sa fie una dintre cerintele de baza pentru eliberarea unei vize cu inregistrarea elementelor biometrice de identificare in sistemul VIS.

Exceptarea copiilor sub 12 ani de la prelevarea amprentelor

Propunerea Comisiei a prevazut ca, in scopul cererilor de viza, amprentele digitale ar trebui sa fie preluate de la copii incepand cu varsta de 6 ani. Parlamentul European nu a fost de acord cu aceasta abordare si, ca solutie de compromis, intr-un prim stadiu a solicitat ca amprentele digitale sa fie preluate incepand numai de la varsta de 12 ani, avand in vedere ca amprentele digitale evolueaza cu varsta si nu sunt destul de fiabile in scopul identificarii inainte de aceasta varsta.

Oficii consulare comune

In vederea reducerii costurilor pentru statele membre, deputatii europeni pledeaza pentru centre comune de primire a cererilor de vize si utilizarea in comun a echipamentelor necesare pentru colectarea datelor biometrice. in acest fel, statele membre nu vor mai fi nevoite sa doteze fiecare oficiu consular cu echipamentele respective.

Cooperarea cu prestatorii externi - externalizare

Dispozitiile din actul legislativ prevad ca numai in circumstante deosebite sau din ratiuni legate de situatia locala (numarul mare de solicitanti sau acoperirea teritoriala a tarii terte in cauza) si numai in cazul in care celelalte forme de cooperare se dovedesc a fi necorespunzatoare, un stat membru poate, in ultima instanta, sa coopereze cu prestatorii externi de servicii .


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...