din anul 2007, atuul tau de DREPT!
4080 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Punctul de vedere al MJLC fata de sistemul de salarizare si Resursele umane

Punctul de vedere al MJLC fata de sistemul de salarizare si Resursele umane

  Publicat: 22 Apr 2009       1082 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


De mai multi ani, sistemul judiciar se confrunta nu numai cu proceduri greoaie, dar si cu incoerenta in sistemul de salarizare.

Ansamblu de solutii pronuntate de catre organele de jurisdictie in legatura cu probleme de drept sau institutiile juridice examinate cu prilejul desfasurarii litigiilor din competenta lor.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Ansamblul normativelor de calitate in furnizarea unui serviciu public si/sau de utilitate publica, stabilite prin acte normative.
Circumsatnta atenuanta prevazuta in scetiunea II, cap. V, t. III, art. 73, C. pen., partea generala.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Organ legislativ compus din doua camere si care poarta denumiri diferite (Adunarea Nationala si Senat in Franta, Bundestag si Budesrat in Germania, Camera Comunelor si Camera Lorzilor in Anglia, Congres in S.U.A.etc.).
Aceasta incoerenta provine deopotriva din modificarile legislative frecvente si necorelate si din jurisprudenta neunitara si excesiva in materie. Depasirea limitelor autoritatii judecatoresti in aceasta privinta a pus Guvernele in imposibilitatea previzionarii sumelor necesare salarizarii si a condus la aparitia arieratelor.

MJLC a luat act de decizia Coalitiei de a se adopta o lege unica de salarizare pe intreg sectorul bugetar si va continua sa participe activ la grupul de lucru constituit in acest sens la Ministerul Muncii Familiei si Protectiei Sociale.

Pe de alta parte, sistemul judiciar are nevoie urgenta de reguli privind salarizarea pentru a se pune capat valului de procese intentate statului de catre magistrati si alti salariati.

MJLC apreciaza ca este nevoie de un dialog urgent Executiv � Legislativ � CSM pentru a se stabili modalitatea si termenele de stingere a arieratelor acumulate in ultimii ani in sistemul judiciar.

Sistemul judiciar trebuie in acelasi timp sa accepte faptul ca toate categoriile socio-profesionale trebuie sa se incadreze in eforturile bugetare impuse de actuala situatie economica.

Resursele umane

Criza de resurse umane este o alta vulnerabilitate a sistemului judiciar, remarcata si prin precedentul raport de tara.

S-au luat masuri pentru accelerarea recrutarilor in sistem si ministerul pregateste impreuna cu CSM-ul alte masuri, dar recrutarile trebuie sa pastreze standardele de calitate profesionala. Este vital sa evitam dezechilibrarea sistemului prin provocarea unui val de pensionari greu de compensat pe termen scurt prin recrutari.

De aceea, este nevoie de un mesaj politic fara echivoc din partea Executivului si a Legislativului privind stabilitatea si predictibilitatea statututului magistratilor din perspectiva regimului pensiei. Ponderea Coalitiei in Parlament permite o astfel de coordonare a mesajelor.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...