Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Impozit de 16 procente pentru veniturile din mai mult de 5 contracte de inchiriere

Impozit de 16 procente pentru veniturile din mai mult de 5 contracte de inchiriere

  Publicat: 14 Jan 2008       2489 citiri       Sursa: Avocatnet  


Impozitul pentru persoanele fizice care obtin venituri din mai mult de cinci contracte de inchiriere/subinchiriere va fi de 16% in 2008, aplicat asupra venitului net.

Activitate desfasurata de organele financiare, pentru stabilirea subiectelor impozabile, a obiectului impunerii, determinarea bazei impozabile, calcularea impozitului,
In pofida crearii unei piete unice si a Uniunii economice si monetare, nu exista inca o politica comunitara adevarata cu privire la impozitare. Prevederi specifice sunt incluse in Articolele 90-93 ale Tratatului de constituire a Comunitatii Europene (fostele Articole 95-99), dar procedura de adoptare a deciziilor in ce priveste impozitarea impune votul in unanimitate in Consiliu. Pina acum, acest mecanism a functionat ca o frana in ce priveste adoptarea de reguli comune privind impozitarea directa si indirecta.
1. Din punctul de vedere al drepului civil, dreptul de dispozitie este alcatuit din dreptul de dispozitie materiala si dreptul de dispizitie juridica.
De la 1 ianuarie 2008, persoanele fizice care obtin venituri dintr-un numar mai mare de 5 contracte de inchiriere sau subinchiriere, vor fi impozitate potrivit regulilor de impunere aferente veniturilor obtinute din activitati independente. Masura se aplica si persoanelor fizice care la data de 31 decembrie 2007 aveau in derulare peste 5 contracte de inchiriere sau subinchiriere.

Prevederea legislativa, stabilita prin Ordinul ANAF nr. 2333/2007, presupune impozitarea cu 16% din venitul net, fata de 12% din venitul brut, cat este impozitul pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor.

Aceste categorii contribuabili mai au la dispozitie o zi pentru a declara veniturile si cheltuielile estimative, pentru ca organul fiscal sa stabileasca platile anticipate si impozitul datorat. Termenul pentru depunerea Declaratiei privind venitul estimat formularul 220 este de 15 ianuarie 2008.

Daca la sfarsitul anului fiscal 2008, contribuabilii nu mai au in derulare peste 5 contracte, acestia pot declara in 2009 venitul net realizat din inchiriere/subinchiriere potrivit regulilor aplicabile pentru categoria venituri din cedarea folosintei bunurilor.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a precizat ca la stabilirea numarului de contracte generatoare de venituri din cedarea folosintei bunurilor, nu se iau in calcul contractele de arendare a bunurilor agricole.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Acordurile verticale si acorduri de furnizare si distributie
Sursa: Consiliul Concurentei - Ghidul privind intelegerile verticale

Distributia exclusiva si restrictionarea vanzarilor pasive
Sursa: Consiliul Concurentei - Ghidul privind intelegerile verticale

Un salariat are dreptul, pentru perioada cuprinsa intre concedierea sa nelegala si reintegrarea sa in functia detinuta anterior, la concediu anual pla
Sursa: EuroAvocatura.roJurisprudenţă

Carantina nelegala. Ordonanta presedintiala privind incetarea de indata a masurii carantinarii institutionalizate
Pronuntaţă de: Judecatoria BAIA MARE - SENTINTA CIVILA NR. 3787- Sedinta publica din 18 iunie 2020

Mandatul dat in calitate de asociat unic si administrator al societatii, care vizeaza intreaga activitate comerciala a societatii are natura comercia
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia a II-a civila, Decizia nr. 2003 din 7 noiembrie 2019

Conflict de interese. Folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia penala, decizia nr. 69/RC din 20 februarie 2020

Legislaţie

OUG privind unele masuri pentru implementarea proiectelor cu finantare din fonduri europene in vederea evitarii riscului de dezangajare pentru perioad
Ordonanta de urgenta nr. 101/2020 privind unele masuri pentru implementarea proiectelor cu finantare ...

Legea nr. 87/2020 pentru modificarea Legii fondului funciar nr. 18/1991
Legea nr. 87/2020 pentru modificarea Legii fondului funciar nr. 18/1991 ...

OUG 99/2020 privind unele masuri fiscale, modificarea unor acte normative si prorogarea unor termene
Ordonanta de urgenta nr. 99/2020 privind unele masuri fiscale, modificarea unor acte normative si pr ...