Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » MAE inaugureaza un cont pe twitter pentru informatii privind organizarea si desfasurarea alegerilor prezidentiale si a referendumului national in strainatate

MAE inaugureaza un cont pe twitter pentru informatii privind organizarea si desfasurarea alegerilor prezidentiale si a referendumului national in strainatate

  Publicat: 03 Nov 2009       982 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


„Vom comunica pe Twitter pe tema modului in care organizam efectiv alegerile in strainatate. Nu vrem sa dublam comunicatele oficiale, care se regasesc pe site-ul MAE.

Din punctul de vedere al resurselor umane, o persoana care conduce o institutie, o intreprindere, o publicatie etc. sau un sector al acestora; functie detinuta de aceasta persoana.
Reuniune de scurta durata in care se dau informatii,
Unitate economica autonoma de productie, de constructii, de circulatia marfurilor, de transporturi
Stirea, comunicarea de noutate, plus de cunostinte despre un obiect, o persoana sau un fenomen, prin care receptorul isi inlatura o stare de incertitudine.
Forma specifica a motivatiei care consta in orientarea activa si durabila a persoanei spre anumite domenii de activitate, fiind cel mai puternic mobil al actiunilor omenesti.
Stirea, comunicarea de noutate, plus de cunostinte despre un obiect, o persoana sau un fenomen, prin care receptorul isi inlatura o stare de incertitudine.
A fost promulgat la 11.09.1865
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
1. Act, livret oficial care atesta identitatea unei persoane. Adeverinta oficiala prin care se consemneaza ceva.
Lista electorala - lista ce cuprinde toti alegatorii care isi exercita dreptul de vot in cadrul unei sectii de votare;
1. Act, livret oficial care atesta identitatea unei persoane. Adeverinta oficiala prin care se consemneaza ceva.
1. Act, livret oficial care atesta identitatea unei persoane. Adeverinta oficiala prin care se consemneaza ceva.
Imprimat emis de un organ official, folosit pentru plata unor taxe sau impozite.
Categorie de fapte juridice, care se produc independent de vointa omului si de care legea leaga anumite efecte juridice.
Numirea in functia de reprezentant diplomatic permanent intr-un stat strain
Situatie care consta in indeplinirea, potrivit cerintelor legii, a actelor de chemare a persoanelor interesate in fata organului de jurisdictie ori a organelor de urmarire penala.

Acestea sunt adesea multiplicate de misiunile din strainatate, avem si o pagina de Facebook, care la randul ei preia comunicatele noastre. Ceea ce vrem sa comunicam prin Twitter sunt acele informatii legate de modul efectiv de organizare a scrutinului care de obicei nu apar in comunicatele de presa si care vor aduce putina culoare si care vor arata ce se intampla in interiorul unei institutii atunci cand se organizeaza un proces de asemenea anvergura", a declarat Oana Marinescu, director general Diplomatie Publica in cadrul unui briefing de presa pe tema stadiului pregatirilor la nivelul MAE privind organizarea si desfasurarea alegerilor prezidentiale si a referendumului national din 22 noiembrie in strainatate.


Contul pe twitter se regaseste accesand link-ul www.twitter.com/MAERomania unde au fost postate deja o serie de informatii in acest sens. aa‚¬žEste un exercitiu de transparenta si vrem sa aratam ca o echipa de oameni din Centrala lucreaza cu echipe de oameni din tarile in care vom organiza aceste alegeri si ca intre acestea nu se afla absolut nimic care sa trezeasca suspiciune, ci adesea este foarte multa munca, adesea birocratica, dar este o munca sustinutaaa‚¬ť, a adaugat Oana Marinescu. O informatie de interes mentionata in acest sens de Oana Marinescu a fost aceea ca toate birourile electorale din strainatate vor fi conduse de diplomati - o informatie foarte importanta, iar membrii birourilor vor proveni de la partidele politice, comunitatile de romani, societatea civila, potrivit legislatiei in vigoare.


In ceea ce priveste procedura de vot pentru cele doua procese electorale din 22 noiembrie, conform Deciziei BEC nr. 49 din 29 octombrie 2009, aceasta este urmatoarea: Alegatorul merge la sectia de votare si prezinta actul de identitate biroului electoral al sectiei de votare. Presedintele biroului electoral al sectiei de votare sau membrul desemnat de acesta ii va inmana alegatorului, in vederea completarii, formularul declaratiei pe proprie raspundere privind faptul ca nu a mai votat si nu va mai vota la alta sectie de votare, nici pentru alegerea Presedintelui Romaniei, nici la referendumul national din 22 noiembrie 2009.


Dupa verificarea actului de identitate si completarea declaratiei pe propria raspundere, presedintele biroului electoral al sectiei de votare sau membrul desemnat de acesta va intreba alegatorul daca doreste sa isi exercite dreptul de vot atat pentru alegerea Presedintelui Romaniei, cat si pentru referendum sau numai pentru unul dintre aceste scrutine. Alegatorul care doreste sa isi exercite dreptul de vot la referendumul national va primi in mod obligatoriu ambele buletine de vot corespunzatoare celor doua intrebari de la referendum, neavand posibilitatea de a opta pentru una sau alta din intrebari.


Presedintele biroului electoral al sectiei de votare sau membrul desemnat de acesta va inscrie pe un tabel electoral alegatorul (ii sunt trecute toate datele personale- numele si prenumele, codul numeric personal, domiciliul, tipul, seria si numarul actului de identitate) si unde alegatorul semneaza, in functie de optiunea exprimata, atat pentru alegerea Presedintelui Romaniei, cat si pentru referendum, sau numai pentru unul dintre aceste scrutine. In cazul in care alegatorul opteaza pentru participarea la un singur eveniment electoral si va semna, dupa caz, fie in rubrica destinata semnaturii pentru exprimarea dreptului de vot la alegerile pentru Presedintele Romaniei, fie in rubrica destinata semnaturii pentru exercitarea dreptului de vot la referendumul national, presedintele biroului electoral al sectiei de votare sau membrul desemnat de acesta, va bara, in prezenta alegatorului, cu o linie orizontala, acea rubrica de semnatura ramasa neutilizata. In baza semnaturii in tabel, dupa caz, pentru alegerea Presedintelui Romaniei, alegatorul va primi un singur buletin de vot, respectiv buletinul de vot destinat alegerii Presedintelui Romaniei; in situatia in care alegatorul semneaza in copia de pe tabelul electoral numai pentru referendum, va primi cele doua buletine de vot continand cele doua probleme supuse consultarii, iar in cazul in care alegatorul semneaza in copia de pe lista electorala atat pentru alegerea Presedintelui Romaniei, cat si pentru referendum, va primi cele trei buletine de vot si o stampila cu mentiunea "Votat" pe care acesta o va aplica pe buletinul de vot. Buletinele de vot continand cele doua probleme supuse referendumului vor fi tiparite in culori diferite, buletinul de vot nr.1 va fi negru si cel nr. 2 va fi albastru. Apoi, alegatorul intra in cabina de vot si voteaza. Alegatorii voteaza separat in cabine inchise, aplicand stampila cu mentiunea "Vaa‚¬ť" inauntrul patrulaterului care cuprinde prenumele si numele candidatului pe care il voteaza aa‚¬a€ś pentru alegerile prezidentiale si aa‚¬ždaaa‚¬ť sau aa‚¬žnuaa‚¬ť pentru referendum. Dupa ce au votat, alegatorii vor indoi buletinele, astfel incat pagina netiparita care poarta stampila de control sa ramana in afara si le vor introduce in fiecare dintre cele 3 urne (una pentru alegerile prezidentiale si 2 pentru referendum), avand grija sa nu se deschida. Indoirea gresita a buletinului nu atrage nulitatea acestuia.


Asadar, sectiile de vot vor fi dotate cu trei urne, una pentru fiecare tip de buletin de vot. Presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare vor lua masuri pentru inscriptionarea vizibila corespunzatoare a urnelor si vor da indrumari alegatorilor pentru a introduce buletinele de vot in urnele special destinate acestora. Introducerea unui buletin de vot in alta urna decat cea special destinata nu atrage nulitatea acestuia. Stampila incredintata pentru votare se restituie presedintelui sau acelor membri ai biroului electoral al sectiei de votare desemnati de acesta care aplica pe actul de identitate a alegatorului stampila cu mentiunea aa‚¬žVotataa‚¬ť sau un timbru autocolant, dupa caz.


Conform aceleasi decizii a BEC, alegatoriicare si-au exercitat dreptul de vot la alegerile pentru Presedintele Romaniei si la referendumul national din data de 22 noiembrie 2009,pentru ambele evenimente electorale sau pentru unul singur dintre acestea, si carora li s-a aplicat pe actul de identitate timbrul autocolant sau, dupa caz, stampila cu mentiunea aa‚¬žVotataa‚¬ť si data scrutinului, nu-si vor mai putea exercita inca o data dreptul de vot, in data de 22 noiembrie 2009.


Referitor la procedura de acreditare a presei si observatorilor straini, Oana Marinescu a atras atentia ca mai sunt 5 zile in care acestia pot sa solicite acreditarea pentru alegeri si referendum. Fara acreditarea obtinuta de la AEP jurnalistilor sau observatorilor nu li se va permite, conform legii, accesul in sectia de votare. Acreditarea este valabila atat pentru alegerile prezidentiale, cat si pentru referendum, fiind vorba despre aceleasi sectii de vot, pentru ambele tururi de scrutin, din 22 noiembrie si 6 decembrie. In ceea ce priveste presa romana si ONG-urile romanesti, acestea trebuie sa se adreseze direct Autoritatii Electorale Permanente, fie ca vor sa observe alegerile in sectiile de vot din tara sau din strainatate. MAE nu poate intermedia in niciun fel aceasta procedura .Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

O clauza contractuala care nu a fost negociata se aplica intre parti in lipsa unui acord diferit in aceasta privinta
Sursa: EuroAvocatura.ro

La incarcarea nelegala a unui film pe o platforma online nu poate solicita si adresa sa de e-mail sau IP ori numarul de telefon
Sursa: EuroAvocatura.ro

Un constructor de automobile ale carui vehicule manipulate ilicit sunt revandute in alte state membre poate fi chemat in judecata in fata instantelor
Sursa: EuroAvocatura.roJurisprudenţă

Carantina nelegala. Ordonanta presedintiala privind incetarea de indata a masurii carantinarii institutionalizate
Pronuntaţă de: Judecatoria BAIA MARE - SENTINTA CIVILA NR. 3787- Sedinta publica din 18 iunie 2020

Mandatul dat in calitate de asociat unic si administrator al societatii, care vizeaza intreaga activitate comerciala a societatii are natura comercia
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia a II-a civila, Decizia nr. 2003 din 7 noiembrie 2019

Conflict de interese. Folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia penala, decizia nr. 69/RC din 20 februarie 2020

Legislaţie

Legea nr. 112/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 84/1998 privind marcile si indicatiile geografice
Legea nr. 112/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 84/1998 privind marcile si indicatiil ...

Legea nr. 109/2020 pentru completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011
Legea nr. 109/2020 pentru completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011 ...

Legea nr. 102/2020 pentru modificarea si completarea Legii societatilor nr. 31/1990
Legea nr. 102/2020 pentru modificarea si completarea Legii societatilor nr. 31/1990 ...