Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Ştiri juridice » FSLI a sesizat Avocatul Poporului in legatura cu Ordonanta privind reducerea de posturi

FSLI a sesizat Avocatul Poporului in legatura cu Ordonanta privind reducerea de posturi

  Publicat: 11 Jan 2010       1223 citiri       Sursa: Mediafax  


Institutie constituita cu scopul de a apara drepturile si libertatile cetatenilor
Unica autoritate de justitie din Romania, garantul suprematiei Constitutiei, care se supune numai Constitutiei si legii sale de organizare si functionare.
Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) a sesizat Avocatul Poporului (AP), luni, cu privire la unele articole din OUG 114/2009 privind reducerea a 15.000 de posturi din sector, despre care sustin ca sunt neconstitutionale si solicita AP sa sesizeze, la randul sau, Curtea Constitutionala .

Suma stabilita de banca de comun acord cu clientul cu ocazia incheierii contractului de credit,
Legea privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Puteti depune o plangere la Curte daca va considerati victima directa a unei incalcari a drepturilor sau garantiilor prevazute in Conventie sau in protocoalele acesteia.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.

In sesizarea adresata Avocatului Poporului, sindicalistii argumenteaza ca Ordonanta de Urgenta 114/2009 blocheaza, pentru 2010, majorarea cuantumului punctului de pensie pentru luna decembrie a fiecarui an, cu cel putin rata inflatiei, prognozata pentru anul bugetar urmator, asa cum prevedeau dispozitiile articolului 80, alineatul 1 din Legea 19/2000.

"Va rugam sa observati ca aceasta ordonanta de urgenta este neconstitutionala si a fost emisa cu incalcarea prevederilor articolului 1, alineatul 5, aticolului 102, alineatul 1 si 2, articolelelor 41, 47, 53, alineatul 1, articolului 115, alineatul 6, si articolului 114 din Constitutia Romaniei", se arata in sesizarea sindicalistilor.

Guvernul a elaborat aceasta ordonanta de urgenta fara consultarea, obligatorie, a unuia dintre organismele sociale interesate in realizarea politicii interne, respectiv Consiliul Economic si Social, mai sustine FSLI.

Ordonanta 114/2009 afecteaza drepturile constitutionale ale personalului didactic, respectiv dreptul la un nivel de trai decent, dar si dreptul la munca si la protectia sociala a muncii, se mai arata in sesizare .

"Textul criticat incalca si prevederile articolului 53, alineatul 1, din Constitutie, care reglementeaza expres si limitativ in ce cazuri exercitiul unor drepturi si libertati poate fi ingradit. (...). Or, niciunul dintre aceste cazuri nu motiveaza concedierea masiva a unui numar atat de mare de personal din invatamant, masura care deriva din prevederile articolului 16 a OUG 114/2009", se arata in sesizarea transmisa Avocatului Poporului.

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, le-a propus sindicalistilor, marti, patru masuri pe care acestia sa le negocieze si care sa poata fi luate pentru eficientizarea costurilor legate de aplicarea Ordonantei 114/2009 privind reducerea posturilor din sistem, cu 15.000, in 2010.

Masurile constau in:

- cresterea numarului de ore pentru directori si directori adjuncti la 6-12 ore pe saptamana in functie de marimea scolii

- renuntarea la norma didactica de predare cu doua ore pe saptamana pentru personalul didactic cu gradul I si cu o vechime in invatamant de peste 25 de ani

- majorarea efectivelor minime de prescolari si elevi care permit dobandirea personalitatii juridice a unitatilor de invatamant

- organizarea claselor I, a V-a si a IX-a din unitatile de invatamant din mediul urban la limita maxima prevazuta de lege de 30 de elevi

La randul lor, sindicatele s-au declarat nemultumite de OUG 114/2009 si au spus inca o data ca o vor ataca la Curtea Constitutionala, prin Avocatul Poporului.

Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Aurel Cornea, a spus ca aceasta ordonanta este scoasa din contextul general si nu duce la imbunatatirea actului de educatie.Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Interdictia suprapunerii programului de lucru in cazul salariatilor cu mai multe locuri de munca
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Calculul termenului de preaviz la concedierea salariatului. Aspecte practice si procedurale
Sursa: MCP Cabinet avocati

Absenta salariatului de la locul de munca in situatii de urgenta familiala
Sursa: Avocat Marius-Catalin PredutJurisprudenţă

Transmitere fictiva a partilor sociale in scopul sustragerii de la urmarirea penala
Pronuntaţă de: R O M A N I A INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 433/RC/2021

Contestatie pentru depasirea termenului de redactare a unei decizii penale
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 549/2021

Cerere de recurs semnata electronic. Nulitatea recursului
Pronuntaţă de: Decizia nr. 520 din 7 martie 2019, pronuntata de Sectia I civila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Legislaţie

HG privind stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata de la 1 octombrie 2023
HOTARAREA de Guvern pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata ...

O.U.G. nr. 42 din 24 mai 2023
pentru modificarea si completarea Legii nr. 367/2022 privind dialogul social si a Legii nr. 53/2003 ...

DIRECTIVA (UE) 2019/1152 din 20 iunie 2019 privind transparenta si previzibilitatea conditiilor de munca in Uniunea Europeana
DIRECTIVA (UE) 2019/1152 din 20 iunie 2019 privind transparenta si previzibilitatea conditiilor de m ...