din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2282 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » FSLI a sesizat Avocatul Poporului in legatura cu Ordonanta privind reducerea de posturi

FSLI a sesizat Avocatul Poporului in legatura cu Ordonanta privind reducerea de posturi

  Publicat: 11 Jan 2010       1278 citiri       Sursa: Mediafax  


Institutie constituita cu scopul de a apara drepturile si libertatile cetatenilor
Unica autoritate de justitie din Romania, garantul suprematiei Constitutiei, care se supune numai Constitutiei si legii sale de organizare si functionare.
Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) a sesizat Avocatul Poporului (AP), luni, cu privire la unele articole din OUG 114/2009 privind reducerea a 15.000 de posturi din sector, despre care sustin ca sunt neconstitutionale si solicita AP sa sesizeze, la randul sau, Curtea Constitutionala .

Suma stabilita de banca de comun acord cu clientul cu ocazia incheierii contractului de credit,
Legea privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Puteti depune o plangere la Curte daca va considerati victima directa a unei incalcari a drepturilor sau garantiilor prevazute in Conventie sau in protocoalele acesteia.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.

In sesizarea adresata Avocatului Poporului, sindicalistii argumenteaza ca Ordonanta de Urgenta 114/2009 blocheaza, pentru 2010, majorarea cuantumului punctului de pensie pentru luna decembrie a fiecarui an, cu cel putin rata inflatiei, prognozata pentru anul bugetar urmator, asa cum prevedeau dispozitiile articolului 80, alineatul 1 din Legea 19/2000.

"Va rugam sa observati ca aceasta ordonanta de urgenta este neconstitutionala si a fost emisa cu incalcarea prevederilor articolului 1, alineatul 5, aticolului 102, alineatul 1 si 2, articolelelor 41, 47, 53, alineatul 1, articolului 115, alineatul 6, si articolului 114 din Constitutia Romaniei", se arata in sesizarea sindicalistilor.

Guvernul a elaborat aceasta ordonanta de urgenta fara consultarea, obligatorie, a unuia dintre organismele sociale interesate in realizarea politicii interne, respectiv Consiliul Economic si Social, mai sustine FSLI.

Ordonanta 114/2009 afecteaza drepturile constitutionale ale personalului didactic, respectiv dreptul la un nivel de trai decent, dar si dreptul la munca si la protectia sociala a muncii, se mai arata in sesizare .

"Textul criticat incalca si prevederile articolului 53, alineatul 1, din Constitutie, care reglementeaza expres si limitativ in ce cazuri exercitiul unor drepturi si libertati poate fi ingradit. (...). Or, niciunul dintre aceste cazuri nu motiveaza concedierea masiva a unui numar atat de mare de personal din invatamant, masura care deriva din prevederile articolului 16 a OUG 114/2009", se arata in sesizarea transmisa Avocatului Poporului.

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, le-a propus sindicalistilor, marti, patru masuri pe care acestia sa le negocieze si care sa poata fi luate pentru eficientizarea costurilor legate de aplicarea Ordonantei 114/2009 privind reducerea posturilor din sistem, cu 15.000, in 2010.

Masurile constau in:

- cresterea numarului de ore pentru directori si directori adjuncti la 6-12 ore pe saptamana in functie de marimea scolii

- renuntarea la norma didactica de predare cu doua ore pe saptamana pentru personalul didactic cu gradul I si cu o vechime in invatamant de peste 25 de ani

- majorarea efectivelor minime de prescolari si elevi care permit dobandirea personalitatii juridice a unitatilor de invatamant

- organizarea claselor I, a V-a si a IX-a din unitatile de invatamant din mediul urban la limita maxima prevazuta de lege de 30 de elevi

La randul lor, sindicatele s-au declarat nemultumite de OUG 114/2009 si au spus inca o data ca o vor ataca la Curtea Constitutionala, prin Avocatul Poporului.

Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Aurel Cornea, a spus ca aceasta ordonanta este scoasa din contextul general si nu duce la imbunatatirea actului de educatie.



Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...