Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Banii europeni pentru dezvoltarea resurselor umane pot fi accesati incepand de vineri

Banii europeni pentru dezvoltarea resurselor umane pot fi accesati incepand de vineri

  Publicat: 16 Feb 2008       2710 citiri       Sursa: NewsIn  


Retea formata din sute de milioane de calculatoare, conectate intre ele, pe principiul \"oricine cu oricine\", pe care se gasesc cateva zeci de mii de servere care asteapta, gata sa deserveasca cereri de la oricare din milioanele de calculatoare client.
Operatiune prin care o persoana fizica sau juridica depune numerar la ghiseul unei banci
Institutiile care vor sa depuna proiecte pentru dezvoltarea resurselor umane, finantate din Fondul Social European (FSE), pot completa, incepand de vineri, cererile de finantare de pe pagina de internet www.fseromania.ro, urmand ca semnarea contractului sa se faca in cel mult o luna de la depunere.

Denumire data monedei unice europene.
(al unitatii de protectie speciala). Gestionarea activitatilor si resurselor (materiale, umane, financiare) la nivelul unitatilor de protectie speciala, efectuata de conducerea unitatii, in baza prerogativelor legale.
Retea formata din sute de milioane de calculatoare, conectate intre ele, pe principiul \"oricine cu oricine\", pe care se gasesc cateva zeci de mii de servere care asteapta, gata sa deserveasca cereri de la oricare din milioanele de calculatoare client.
Reprezinta ansamblul de competente profesionale care permit unei persoane sa desfasoare activitati specifice unei ocupatii sau profesii.
Suma stabilita de banca de comun acord cu clientul cu ocazia incheierii contractului de credit,
Denumire data monedei unice europene.
Orice forma de educatie care pregateste calificarea pentru o anumita profesie, sau pentru un anumit loc de munca, competentele necesare exercitarii profesiei respective sau ocuparii unui loc de munca adecvat acesteia.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Totalitatea bunurilor si creantelor (drepturi de incasare) apartinand subiectului economic;
Incluziunea sociala se refera la asigurarea accesului persoanelor defavorizate la locuri de munca si integrarea lor in societate.
Organismul public care asigura gestionarea asistentei financiare prin Instrumentele Structurale. Se constituie cate o autoritate de management pentru fiecare program operational sectorial si Fondul de coeziune, precum si autoritati de management pentru initiativa comunitara INTERREG.
(al unitatii de protectie speciala). Gestionarea activitatilor si resurselor (materiale, umane, financiare) la nivelul unitatilor de protectie speciala, efectuata de conducerea unitatii, in baza prerogativelor legale.
Este formata din persoanele asociate sub diferite forme, pe baza unor interese comune, si care isi dedica timpul, cunostintele si experienta pentru a-si promova si apara drepturile si interesele;
Ministerul Muncii a lansat, vineri, in prezenta comisarului european pentru ocupare, afaceri sociale si egalitatea de sanse, Vladimir Spidla, primele 16 linii de finantare pentru proiecte strategice in valoare de 177 de milioane de euro. Potrivit directorului general al Autoritatii de Management pentru Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU), Cristina Iova, solicitantii pot completa cererile online, pe pagina de internet www.fseromania.ro, in maximum trei ore si sa-l trimita autoritatii. Iova a mai spus ca de la inregistrarea cererii, contractul poate fi semnat in maximum o luna.

Celelate lansari de finantare urmeza sa fie facute publice in urmatoarele luni, cel mai probabil in aprilie, a mai spus Iova, care a adaugat ca banii se vor acorda in maximum 45 de zile de la data depunerii deconturilor.

Comisarul european, Vladimir Spidla, a precizat ca Romania s-a descurcat ``foarte bine`` in elaborarea Programului Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) si ca a colaborat ``excelent`` cu autoritatile de la Bucuresti. Reprezentantul UE a recunoscut, totodata, ca eforturile trebuie cuntinuate, pentru ca implementarea programului se intinde pe perioada 2007-2013. ``Am creat barca, am imbracat echipajul, l-am format, dar oceanul este in fata noastra``, s-a exprimat plastic Spidla.

Oficialul UE a explicat ca tinta Romaniei, in urma folosirii banilor din FSE, este de a ridica nivelul de calificare a somerilor si a angajatilor pentru a creste productivitatea muncii, de a incluse social grupurile defavorizate sau de a reforma sistemul educational, pentra armonizarea cu piata muncii. Spidla a enumerat si cativa factori care sunt ``cheia`` reusitei absorbtiei banilor europeni, respectiv flexibilitatea regionala, aderarea la proiecte transnationale si regionale sau parteneriatele intre organizatiile neguvernamentale si serviciile comunitare.

Spidla a mai spus ca, desi opinia publicului din Romania este ca obtinerea de finantari europene este greoaie, autoritatile s-au straduit sa simplifice cat mai mult procedurile, un exemplu in acest sens fiind metodologia de aplicare care se face intregral online.

Referitor la rata de obsorbtie in statele care au aderat la UE in 2004, Spidla a spus ca nu exista in acest moment o statistica, pentru ca proiectele sunt inca in derulare, dar a precizat ca s-au facut progrese si ca in cazul unor tari s-au inregistrat succese, in altele au fost si nerealizari. In cazul Cehiei, tara de origine a comisarului, oficialul a spus ca a fost o surpriza placuta, pentru ca, daca la inceput a existat o ingrijorare ca banii nu vor fi absorbiti, executia a atins media, care este o obisnuinta in UE.

Ministrul muncii, Paul Pacuraru, a precizat ca prin programele finantate prin PORDRU se vor dezvolta competentele profesionale a 1.650.000 de persoane si se urmareste atingerea unui grad mai ridicat de participare pe piata muncii, pentru dezvoltarea unei economii competitive bazata pe cunoastere. Ministrul a apreciat ca investitiile in resursa umana vor fi un succes daca vor reusi sa schimbe mentalitati si viziuni. O provocare, in opinia lui Pacuraru, este problema roma, pentru care trebuie o abordare pluridisciplinara si ca va fi mult de muncit in Romania.

Prin POSDRU, aproximativ 4,253 miliarde de euro, din care peste 3,400 miliarde de euro reprezinta contributia de la FSE, vor putea fi accesate de viitori beneficiari, prin proiecte care sa abordeze modernizarea sistemelor de educatie si formare profesionala initiala si continua, promovarea invatarii pe tot parcursul vietii, adaptabilitatea lucratorilor si a intreprinderilor, modernizarea serviciului public de ocupare, promovarea masurilor active de ocupare si incluziunea sociala pentru grupurile vulnerabile.

Programul a fost elaborat de Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, in parteneriat cu structuri ale administratiei publice centrale si locale, parteneri sociali si societatea civila.

Comisia Europeana a aprobat, in luna iulie, cinci dintre cele sapte programe operationale, cele finantate din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala si din Fondul de Coeziune: regional, transporturi, mediu, asistenta tehnica si competitivitate economica. Cele doua programe operationale finantate din Fondul Social European (resurse umane si dezvoltarea capacitatii administrative) au fost aprobate de CE la sfarsitul lunii noiembrie.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Dialogurile MCP (VII): Legalitatea testarii obligatorii a salariatilor pentru prezenta la locul de munca
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Dialogurile MCP (VI): Activarea clauzei de neconcurenta
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Anularea executarii silite in cazul cesiunii de creanta
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocatiJurisprudenţă

Cerere de recurs semnata electronic. Nulitatea recursului
Pronuntaţă de: Decizia nr. 520 din 7 martie 2019, pronuntata de Sectia I civila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Anulare Hotarare CNSSU privind instituirea carantinei si interzicerea de participare doar la evenimente religioase
Pronuntaţă de: CURTEA DE APEL SUCEAVA SECTIA DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL Sedinta publica din 24 mai 2021 Dosar nr. 479/32/2020

Alegerea perioadei care se ia in considerare la stabilirea bazei de calcul al pensiei militare de stat se poate face o singura data
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 7783/28.11.2018 a Curtii de Apel Galati

Legislaţie

OUG 117/2021 pentru modificarea si completarea Codului muncii
Ordonanta de urgenta nr. 117/2021 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii ...

OUG 110/2021 privind acordarea unor zile libere platite parintilor si altor categorii de persoane in contextul raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2
Ordonanta de urgenta nr. 110/2021 privind acordarea unor zile libere platite parintilor si altor cat ...

Legea 226/2021 a consumatorului vulnerabil
Legea nr. 226/2021 privind stabilirea masurilor de protectie sociala pentru consumatorul vulnerabil ...