Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Ştiri juridice » Ecuadorul, membra OPEP, va nationaliza intreaga productie de petrol de pe teritoriul sau

Ecuadorul, membra OPEP, va nationaliza intreaga productie de petrol de pe teritoriul sau

  Publicat: 27 Jul 2010       1494 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Ecuadorul, cea mai mica tara membra a OPEP, va controla intreaga productie de petrol de pe teritoriul sau, o data cu aplicarea - de marti - a reformelor care transforma companiile multinationale prezente in simple prestatoare de servicii, a anuntat - luni - guvernul sau socialist, potrivit AFP.

Titluri de credit (efecte comerciale exprimate in moneda straina.
Este o tranzactie sau o serie de tranzactii cu valori mobiliare conferind persoanei sau grupului de persoane implicate, prin titlurile astfel dobandite, singure ori impreuna cu cele deja detinute ori controlate, o pozitie de control sau majoritara in participare la capitalul emitentului.
1. Din punctul de vedere al drepului civil, dreptul de dispozitie este alcatuit din dreptul de dispozitie materiala si dreptul de dispizitie juridica.
Contract incheiat intre un cumparator si un vanzator, prin care primul accepta sa cumpere, de la cel de-al doilea, o cantitate determinata dintr-un produs, la un pret dat, intr-o anumita perioada.

"Totalitatea productiei petroliere va fi proprietatea statului", a declarat ministrul resurselor naturale
, Wilson Pastor, potrivit caruia tara nu primea decat 20 % din petrolul brut in virtutea acordurilor in vigoare pana in prezent. Ecuadorul produce circa 472.000 barili zilnic, petrolul fiind principala sa sursa de devize. Aceasta reforma, care a fortat legea /pentru ca Adunarea nationala nu a dezbatut textul in termenele atribuite/, marcheaza incununarea preluarii sub control a sectorului de catre presedintele Rafael Correa.

Inca de la preluarea puterii in ianuarie 2007, presedintele socialist pusese sub semnul intrebarii contractele care legau statul ecuadorian de mai multe companii petroliere straine, estimand ca ele acapareaza o parte prea importanta din beneficiile obtinute din extractia de petrol brut. Correa a inceput negocieri cu companiile multinationale pentru a le convinge sa accepte noi contracte de prestari de servicii si nu de coparticipare, in virtutea carora statul nu le va mai plati decat costurile productiei si un procent din profituri care urma sa fie definit.

In prezent, companiile multinationale prezente in Ecuador - Agip /Italia/, Petrobras /Brazilia/, Repsol-YPP /spaniolo-argentiniana/, CNPC /China/ - opereaza in virtutea unor contracte temporare. Ele au la dispozitie 120 de zile pentru a accepta noile contracte .Citeşte mai multe despre:    Ecuador    OPEP    Petrol    Nationalizare

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV) a derulat 1.355 de controale intre 18 si 22 mai
29 May 2009 | 1322Articole Juridice

Cei mai periculosi criminali in serie din istorie si metodele lor sadice
Sursa: Ziare.com, Autor: Bogdana Boga

Jurisprudenţă

Import din Ecuador. Recuperare ulterioara a taxelor la import. Cerere de remitere a taxelor la import
Pronuntaţă de: T-324/10. Hotararea din19/03/2013. Firma Van Parys/Comisia