Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Ştiri juridice » Legea 161/2010 completeaza lista clauzelor considerate abuzive

Legea 161/2010 completeaza lista clauzelor considerate abuzive

  Publicat: 05 Aug 2010       12767 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Monitorul Oficial al Romāniei este publicaţia oficială a statului romān, īn care se publică actele prevăzute de Constituţie, de prezenta lege şi alte acte normative.
In Monitorul Oficial al Romaniei nr. 497 din data de 19.07.2010 s-a publicat Legea 161/2010 care modifica art. 84 din Legea 296/2004 privind codul consumului si Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori.

Stipulatie sau prevedere din cuprinsul unui contract.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
(in sensul legii contenciosului administrativ, legea 554/2004) Orice drept fundamental prevazut de Constitutie sau de lege, caruia i se aduce o atingere printr-un act administrative.
Desfiintarea unui contract sinalagmatic cu executare succesiva, la cererea uneia dintre parti, ca urmare a faptului ca cealalta parte nu si-a executat in mod culpabil obligatiile contractactuale.
Un contract individual de munca de tip particular, incheiat pe durata determinata, in temeiul caruia o persoana fizica, denumita ucenic,
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Clauze ce apar in cadrul unui antecontract, fiind cele prin care partile promitente convin ca, in temeiul promisiunii sinalagmatice asumate - si in considerarea viitoarei perfectari a contractului promis -
Desfiintarea retroactiva a unui act juridic.
Desfiintarea retroactiva a unui act juridic.
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Desfiintarea unui contract sinalagmatic cu executare succesiva, la cererea uneia dintre parti, ca urmare a faptului ca cealalta parte nu si-a executat in mod culpabil obligatiile contractactuale.
Desfiintarea unui contract sinalagmatic cu executare succesiva, la cererea uneia dintre parti, ca urmare a faptului ca cealalta parte nu si-a executat in mod culpabil obligatiile contractactuale.
Indicator de analiza a proiectelor de investitii, care exprima valoarea actuala a beneficiilor care urmeaza a se obtine daca se opteaza pentru varianata respectiva de investitii.
Definirea pietei relevante este un instrument in vederea identificarii si a definirii perimetrului in interiorul caruia se desfasoara concurenta dintre firme.

Conform legii, dreptul consumatorului la denuntarea sau rezilierea contractului nu poate fi anulat sau restrins de nicio clauza contractuala sau intelegere intre parti. Anumite clauze sunt expres prevazute in lege ca fiind abuzive si sunt considerate nule de drept . Legea 161/2010 completeaza lista clauzelor considerate abuzive cu prevederea contractuala conform careia consumatorii trebuie sa plateasca o taxa de reziliere a contractului de prestari servicii, in suma fixa, daca solicita rezilierea inainte de expirarea perioadei minime pentru care a fost incheiat contractul .


Aceste modificari legislative sunt aplicabile atat contractelor aflate in derulare, cat si contractelorincheiate dupa data intrarii in vigoare a acestui act normativ, 22.07.2010.


Conform prevederilor Legii nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori, instanta de judecata se pronunta cu privire la caracterul abuziv al unei clauze contractuale si poate dispune masuri reparatorii: modificarea sau anularea respectivei clauze si/sau aplicarea de sanctiuni contraventionale.


In ceea ce priveste contractele aflate in derulare, consumatorii trebuie sa inteleaga ca simpla modificare a actului normativ mentionat mai sus nu duce la anularea automata din contract a taxei de reziliere. Se considera abuzive numai taxele de reziliere fara justificare economica, impuse de operatorul economic pentru a tine consumatorul captiv. Nu sunt abuzive acele clauze care prevad returnarea contravalorii unor beneficii acordate consumatorului la semnarea contractului, daca valoarea acestor beneficii este cuantificabila si echitabila prin raportarea la produse sau servicii similare de pe piata .Citeşte mai multe despre:    Legea 161/2010    Legea 296/2004    Legea 193/2000    Clauze abuzive    Protectia consumatorilor

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Senatul a aprobat un proiect de lege referitoare la eliminarea taxelor de reziliere a contractelor de servicii
30 Nov 2009 | 3741Jurisprudenţă

Contract de credit bancar. Cesiunea creantei. Clauza abuziva. Conditii si efecte
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia a II-a civila, Decizia nr. 12 din 17 ianuarie 2012

Conventie de credit. Clauze abuzive
Pronuntaţă de: Tribunalul Gorj, Sectia a II-a Civila, Decizia nr. 110 din 09.04.2012

Emitere ordonanta care sa cuprinda somatie de plata a sumei reprezentand contravaloarea serviciilor de telefonie
Pronuntaţă de: Tribunalul Buzau - Decizie nr.53 din data 30.04.2012

Contract de credit si contract de garantie imobiliara. Anulare clauza privind interdictia de construire
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Alba Iulia, Sectia comerciala, decizia comerciala nr. 22/A din 26 februarie 2010