Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Guvernul a aprobat cadrul legislativ vizand infiintarea Sistemului National de Informare privind Vizele (SNIV)

Guvernul a aprobat cadrul legislativ vizand infiintarea Sistemului National de Informare privind Vizele (SNIV)

  Publicat: 29 Oct 2010       798 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


(Acord si Conventie). Prin Acordul semnat la Schengen la data de 14 iunie 1985, Belgia, Franta, Germania, Luxemburg si Olanda au convenit sa renunte treptat la controlul la frontierele comune si sa introduca libera circulatie pentru toti cetatenii statelor membre semnatare, ai altor state membre sau ai unor terte tari.
Sistemului National de Informare privind Vizele (SNIV) va asigura asigura conectarea Romaniei la Sistemul de Informatii privind Vizele (VIS) al UE, o etapa necesara in perspectiva aderarii la Spatiul Schengen in martie 2011, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, la finalul sedintei Executivului de astazi.

1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
Legatura juridico-politica permanenta ce exista intre stat si cetatean se numeste cetatenie.In societatea noastra se discuta pe larg problema cetateniei.
Puterile publice existente in stat.
Linie reala sau conventionala care desparte teritoriul a doua stste;
Este inscris in Costitutia Romaniei si reglementat in detaliu in legea pentru organizarea judecatoreasca.
Curtea aplica prevederile Conventiei europene a drepturilor omului. Verificarea respectarii de catre state a drepturilor si garantiilor prevazute de Conventie, reprezinta misiunea Curtii.
Linie reala sau conventionala care desparte teritoriul a doua stste;
Resurse banesti aflate la dispozitia unei banci
(co-finantare) Partea de finantare care trebuie asigurata de fiecare dintre partile implicate intr-un contract de finantare
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Codul de procedura civila reglementeaza judecata in fond a cauzelor civile, judecata care cunoaste trei faze (etape):

Ioana Muntean a precizat ca sistemul informatic national SNIV compatibil si interconectat cu sistemul european de informatii privind vizele VIS va permite consultarea si schimbul de date cu celelalte state membre cu privire la cererile de vize, in scopul prevenirii amenintarilor la adresa securitatii interne a fiecaruia dintre statele membre. aSe va imbunatati si controlul la frontierele Romaniei care sunt si frontiere externe ale Uniunii Europenea a afirmat purtatorul de cuvant al Guvernului.
In acest sistem vor fi introduce urmatoarele date: informatii privind numele, locul si data nasterii, cetatenia actuala si la nastere ale solicitantului de vize, tipul de viza pe care il solicita si tara in care a fost solicitata, date referitoare la persoana care adreseaza invitatia, etc.
Purtatorul de cuvant al Guvernului a mai anuntat ca autoritatile publice cu competente in gestionarea datelor din SNIV sunt, conform actului normativ, Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Administratiei si Internelor, prin Oficiul Roman pentru Imigrari si Politia de Frontiera Romana.
Astfel, Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Administratiei si Internelor vor avea noi responsabilitati, insa isi vor coordona activitatea, desi fiecare din cele doua institutii va avea propria componenta in aria de atributii . Purtatorul de cuvant al Guvernului a declarat ca aMAE va prelua solicitarile de viza va introduce datele in sistem, va verificare documentele, va consulta baza de date a sistemului european de informatii privind vizele inainte de acordarea vizei. De cealalta parte, MAI se va ocupa de tot ceea ce tine de atributiile sale privind Oficiul Roman pentru Imigrari si Politia de Frontiera Romanaa.
Actul normativ transpune in legislatia nationala cadrul juridic in materie al Uniunii Europene, iar finantarea cheltuielilor curente si de capital aferente infiintarii si functionarii sistemului se asigura prin programele Uniunii Europene si cofinantare de la bugetul de stat, prin bugetele aprobate pentru MAE si MAI.Pot solicita drept de acces la sistem pentru consultarea datelor si autoritatile romane abilitate, potrivit legii, sa efectueze acte de urmarire penala, precum si instantele de judecata .Citeşte mai multe despre:    Sistemului National de Informare privind Vizele    SNIV    Vize

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Proiect-pilot de prelevare a datelor biometrice in fluxul de prelucrare a cererilor de viza
30 Sep 2011 | 1089

MAE a inceput demersurile pentru functionarea, incepand cu data de 1 august 2011, a SNIV
03 Aug 2011 | 817