din anul 2007, atuul tau de DREPT!
4508 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Procurorii refuza transformarea lor in "avocatii statului"

Procurorii refuza transformarea lor in "avocatii statului"

  Publicat: 21 Nov 2007       2354 citiri       Sursa: Ziua  


Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Persoana care face parte din parchet si care exercita atributiile ce revin acestei institutii judiciare.
Este organul judiciar ce face parte din structura Ministerului Public, incadrat cu procurori care exercita atributiile ce revin acestui minister.
Ca reactie la initiativa Baroului Bucuresti, de a promova un proiect de lege menit sa-i transforme pe procurori in "avocati ai statului" - proiect prezentat pe larg in ZIUA de luni - Asociatia Procurorilor din Romania (APR), reprezentata de presedintele ei, Sorin Stanescu, procuror la Parchetul General, ne-a trimis ieri punctul sau de vedere vizavi de aceste intentii.

1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Magistrat care, potrivit legii, are atributii de a solutiona cauze penale, civile si administrative in cadrul unei instante judecatoresti.
Persoana care face parte din parchet si care exercita atributiile ce revin acestei institutii judiciare.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
APR critica din start proiectul, exprimandu-si nemultumirea fata de faptul ca Baroul Bucuresi a lansat initiativa "in mod unilateral", in lipsa si fara consultarea procurorilor si judecatorilor. APR afirma: "Din pacate, asa-zisa dezbatere s-a distins printr-un numar de invective proferate la adresa institutiei procurorului, considerata drept anacronica si de tip sovietic, pentru ca reprezentantii parchetului nu stau la bara alaturi de avocati (...) aprecierea de tip sovietic a statutului procurorului apare cel putin bizara. O alta dorinta a aparatorilor intruniti in sedinta de lucru a fost ca procurorul sa se ocupe mai mult de reprezentarea invinuitilor si inculpatilor, altfel spus, avocatii sa-si incaseze onorariile substantiale, iar procurorii sa le faca apararea clientilor lor".

Avocatii acuzati de necunoasterea Constitutiei

APR mai apreciaza in comunicatul sau ca avocatii bucuresteni sunt "neinitiati in mecanismele fine ale profesiilor si traditiilor juridice continentale si ignoranti ai continutului de reforma a Justitiei (...) avocatii bucuresteni doresc ca detinatorul licentei de avocat sa poata opta pentru exercitarea oricareia din cele cinci profesii inventate de ei: avocati compatibili, avocati interni, avocati publici, judecatori si procurori. Mai mult, Uniunea Nationala a Barourilor, ai caror membri vor sa fie salarizati la nivelul magistratilor, isi aroga dreptul sa sanctioneze disciplinar orice judecator sau procuror mergand pana la excluderea din profesie (...) Clarificarea publica a aspectelor ce tin de esenta profesiilor juridice intr-o democratie constitutionala devine cu atat mai necesara cu cat, din luarile de cuvant ale avocatilor, rezulta o evidenta necunoastere atat a prevederilor constitutionale, cat si a standardelor internationale si europene privind rolul si functiile procurorului in statul de drept (...) In mod cert, o modificare in acest sens a legilor organice privind organizarea Justitiei si statutul magistratilor va determina redeschiderea capitolului Justitie si Afaceri Interne negociat cu UE".


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...