Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Ştiri juridice » Ordonanta privind organizarea si finantarea rezidentiatului a fost publicata in Monitorul oficial

Ordonanta privind organizarea si finantarea rezidentiatului a fost publicata in Monitorul oficial

  Publicat: 01 Feb 2011       2245 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Monitorul Oficial al Romāniei este publicaţia oficială a statului romān, īn care se publică actele prevăzute de Constituţie, de prezenta lege şi alte acte normative.
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
In Monitorul Oficial nr. 77 din 31 ianuarie 2011 a fost publicata Ordonanta simpla nr. 2/2011 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea si finantarea rezidentiatului

Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Este inscris in Costitutia Romaniei si reglementat in detaliu in legea pentru organizarea judecatoreasca.
Ansamblul atributiilor stabilite de lege, care confera autoritatilor si institutiilor administratiei publice drepturi si obligatii de a desfasura,
Ansamblul atributiilor stabilite de lege, care confera autoritatilor si institutiilor administratiei publice drepturi si obligatii de a desfasura,
Ansamblul atributiilor stabilite de lege, care confera autoritatilor si institutiilor administratiei publice drepturi si obligatii de a desfasura,
1. Persoana careia ii apartine un drept sau ii revine o obligatie in mod direct. De exemplu, o persoana poate fi titulara a dreptului de proprietate, a dreptului de autor, a unui drept de creanta etc.
Ansamblul atributiilor stabilite de lege, care confera autoritatilor si institutiilor administratiei publice drepturi si obligatii de a desfasura,
Loc in care persoana fizica isi are locuinta statornica sau principala.

Principalele modificari aduse de Ordonanta 2/2011 au in vedere urmatoarele:


Rezidentiatul se organizeaza in urmatoarele forme: pe locuri si pe posturi si are o durata cuprinsa intre 3 si 7 ani, in functie de specialitate.


Ministerul Sanatatii organizeaza admiterea in rezidentiatul pe locuri si pe posturi, prin concurs national, cu tematica si bibliografie unica, in temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului sanatatii si al ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului.


Concursul national se poate desfasura la nivelul centrelor universitare pe baza acordului dintre Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si universitatile de medicina si farmacie.

Rezultatele concursului national de rezidentiat pe locuri si pe posturi se confirma prin ordin al ministrului sanatatii.Medicii rezidenti pot exercita activitatile medicale din domeniul specialitatii de confirmare cu respectarea limitelor de competenta corespunzatoare nivelului de formare al anului de pregatire in care se afla. Depasirea limitelor de competenta se sanctioneaza conform legii.
Limitele de competenta corespunzatoare nivelului de formare al anului de pregatire pentru medicii rezidenti se stabilesc de catre Ministerul Sanatatii in colaborare cu Colegiul Medicilor din Romania, cu respectarea curriculumului de pregatire, la propunerea comisiilor de specialitate si se aproba prin ordin al ministrului sanatatii.

Incepand cu anul III de pregatire in specialitate, medicii rezidenti pot fi inclusi in linia de garda efectuata in specialitatea in care au fost confirmati, cu exceptia liniei I de garda si in afara programului normal de lucru. Activitatea rezidentilor inclusi in linia de garda se desfasoara pe raspunderea si sub supravegherea medicului titular de garda.

Incepand cu anul IV de pregatire in specialitate, medicii rezidenti pot fi inclusi in linia I de garda efectuata in specialitatea in care au fost confirmati, in afara programului normal de lucru, cu respectarea limitelor de competenta prevazute la alin. (2), sub supravegherea unui medic specialist sau primar care efectueaza garda la domiciliu si care a fost desemnat in acest sens de catre seful de sectie.

Coordonatorul de rezidentiat, respectiv directorul de program, precum si indrumatorul de rezidentiat pot desemna medici rezidenti titulari in linia de garda, cu acordul scris al acestora, la solicitarea unitatii sanitare unde se efectueaza garda in afara timpului normal de lucru.

Medicii rezidenti care efectueaza garzi in afara programului normal de lucru sunt salarizati pentru aceasta activitate de catre unitatea sanitara unde efectueaza garda, cu respectarea prevederilor legale.Citeşte mai multe despre:    Rezidentiat    Rezidentiat 2011    Ministerul Sanatatii    Ordonanta 2/2011    Colegiul Medicilor din Romania    Medici

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Decrete semnate de Presedintele Romaniei in data de 31 octombrie 2019
31 Oct 2019 | 1234

Acte normative promulgate de Presedintele Klaus Iohannis - 7 ianuarie 2019
08 Jan 2019 | 1048

Monitorul Oficial din data de 03 aprilie 2017
03 Apr 2017 | 1204

Monitorul Oficial din data de 29 martie 2017
29 Mar 2017 | 1454

Ministerul Sanatatii a publicat metodologia pentru examenul de rezidentiat - noiembrie 2016
15 Oct 2016 | 1650

De la 1 octombrie, remuneratia medicilor pentru garzile efectuate creste pana la 90 la suta
11 Oct 2016 | 1702Articole Juridice

Forma aplicabila in 2016 a Codului muncii
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Fapta ilicita cauzatoare de prejudicii. Raport de prepusenie. Actiunea in regres a comitentului. Conditii
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia I civila, decizia nr. 2142 din 21 octombrie 2020

ICCJ - Stipularea clauzei penale in CIM prin care este evaluata paguba produsa de salariat angajatorului este nula
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

ICCJ: stipularea clauzei penale in CIM sau intr-un act aditional al acestuia, prin care este evaluata paguba produsa angajatorului de salariat din vina si in legatura cu munca sa, este interzisa si este sanctionata cu nulitatea clauzei.
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Demisie pentru nerespectarea obligatiilor contractuale de catre angajator. Obligarea indeplinirii de sarcini din afara competentei profesionale
Pronuntaţă de: Tribunalul G, Sectia I Civila, Sentinta civila nr. 98 din 05.02.2016