din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1896 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Baza fiscala a societatilor europene: facilitarea activitatii economice si reducerea costurilor aferente

Baza fiscala a societatilor europene: facilitarea activitatii economice si reducerea costurilor aferente

  Publicat: 16 Mar 2011       2503 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Comisia Europeana a propus astazi un sistem comun de calculare a bazei fiscale a societatilor care isi desfasoara activitatea in UE.

1. Grup comstituit de catre o autoritate cu scopul desfasurarii, coordonarii, supravegherii, controlului unei activitati din diferite domenii ale vietii sociale
Modificare a unui raport juridic de obligatii prin transferarea catre o alta persoana a creantei sau a datoriei.
Suma stabilita de banca de comun acord cu clientul cu ocazia incheierii contractului de credit,
(Audit) Operatiunea de examinare profesionista a documentelor financiare ale unei companii cu scopul de a stabili daca inregistrarile si rapoartele ei sunt valide si daca informatiile au fost inregistrate in contabilitate si prezentate in rapoartele financiare in mod legal si corect.
Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Ceha, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.
Mijloace de proba prevazute in cap . II, t. III, C. proc. pen., partea generala.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Suma stabilita de banca de comun acord cu clientul cu ocazia incheierii contractului de credit,
Suma stabilita de banca de comun acord cu clientul cu ocazia incheierii contractului de credit,
1. Atributie exclusiva acordata unei persoane, unei functii sau unui organ.

Scopul acestei propuneri este de a reduce semnificativ povara administrativa, costurile de conformare si incertitudinile juridice cu care se confrunta in prezent societatile din UE care, pentru stabilirea profiturilor lor impozabile, trebuie sa se conformeze dispozitiilor a pana la 27 de sisteme nationale diferite. Obiectivul bazei fiscale consolidate comune a societatilor (CCCTB) propusa de Comisie este ca societatile sa beneficieze de un sistem de ``ghisee unice`` pentru transmiterea declaratiilor fiscale si sa-si consolideze toate profiturile si pierderile inregistrate in intreaga UE. Statele membre isi vor pastra integral dreptul suveran de a-si stabili propria rata a impozitului pe profit. Comisia estimeaza ca CCCTB va permite societatilor din intreaga UE sa economiseasca anual 0,7miliardeEUR prin reducerea costurilor de conformare si 1,3 miliarde EUR prin consolidare. In plus, societatile care doresc sa se extinda transfrontalier vor putea economisi pana la 1miliardEUR. De asemenea, CCCTB va face piata UE mult mai atractiva pentru investitorii straini.


Algirdas A�emeta, comisarul pentru impozitare si uniune vamala, audit si antifrauda, a declarat: ``Datorita CCCTB, activitatea economica din UE va deveni mai simpla, mai ieftina si mai convenabila si va permite IMM-urilor care doresc acest lucru sa se extinda si pe pietele altor tari . Propunerea de astazi este buna atat pentru societati, cat si pentru competitivitatea globala a UE.``


In ceea ce priveste impozitul pe profit, piata unica se confrunta inca cu obstacole serioase care impiedica activitatea societatilor. Societatile transfrontaliere trebuie sa respecte pana la 27 de seturi diferite de reguli pentru calcularea bazei lor fiscale si trebuie sa lucreze cu pana la 27 de administratii fiscale. In plus, se confrunta cu un sistem extrem de complex de stabilire a modului de impozitare a tranzactiilor intra-grup (preturile de transfer) si nu-si pot compensa pierderile suferite intr-un stat membru prin profiturile realizate intr-un alt stat membru. Prin urmare, societatile mai mari se confrunta cu costuri si complicatii enorme, in timp ce societatile mai mici sunt adesea total incapabile sa se extinda in interiorul UE.


CCCTB vizeaza eliminarea acestor probleme, oferind societatilor un set unic de reguli de calculare a bazei fiscale si posibilitatea de a transmite o declaratie fiscala consolidata unica unei singure administratii pentru intreaga activitate desfasurata pe teritoriul UE. Pe baza acestei declaratii fiscale unice, baza fiscala a societatii ar urma sa fie mai apoi repartizata intre statele membre in care aceasta isi desfasoara activitatea, potrivit unei formule specifice. Aceasta formula va lua in considerare trei factori: activele, forta de munca si vanzarile. Dupa repartizarea bazei fiscale, statele membre vor fi autorizate sa-si impoziteze cota-parte din aceasta in functie de propria lor rata a impozitului pe profit In cadrul CCCTB, statele membre vor continua sa-si stabileasca rata impozitului pe profit la nivelul pe care il considera adecvat, aceasta fiind prerogativa lor nationala.


CCCTB ar urma sa fie optional pentru societati. Aceasta inseamna ca societatile care considera ca ar putea avea de castigat de pe urma unui sistem armonizat la nivelul UE ar putea opta pentru integrarea in CCCTB, in timp ce alte societati si-ar putea continua activitatea in cadrul sistemelor lor nationale.


CCCTB este considerata o initiativa importanta a Comisiei Barroso II in contextul Strategiei Europa 2020. Acest proiect a fost mentionat si intr-o serie de documente strategice importante care vizeaza eliminarea obstacolelor din calea pietei unice si stimularea cresterii si a crearii de locuri de munca in UE [Actul privind piata unica, Analiza anuala a cresterii si ``Pact for the Euro`` (Pactul privind moneda Euro)].



Citeşte mai multe despre:    Pactul privind moneda Euro    Actul privind piata unica    Strategiei Europa 2020    Comisia Europeana    Fiscalitate

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Plan de actiune pentru dublarea volumului comertului electronic in Europa pana in 2015
11 Jan 2012 | 2358

Autoritatile publice din statele membre UE cheltuie in fiecare an 18 la suta din PIB pe bunuri, servicii si lucrari
20 Dec 2011 | 2514

CE a prezentat o noua abordare pentru a se asigura ca UE raspunde mai bine nevoilor intreprinderilor mici
23 Nov 2011 | 1885

Comisia Europeana intentioneaza sa modernizeze Directiva privind calificarile profesionale
22 Jun 2011 | 1690